Gęsta zupa pomidorowa
Zobacz też: Pomidor - król kuchni włoskiej. Przepisy Cristiny Catese >>>
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- mały pęczek bazylii
- 1200 pomidorów (najlepiej różnych odmian)
- 150 g czerstwego chleba na zakwasie
- parmezan do podania
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć przez chwilę posiekany czosnek i łodygi bazylii (listki zostawić na później). Dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Dodać pokruszony chleb i większość liści bazylii. Wymieszać i gotować przez chwilę aż zupa zgęstnieje. Podawać posypane listkami bazylii, posypane parmezanem i polane oliwą z oliwek.
Kozi ser ze smażonymi pomidorami
Zobacz też: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin? >>>
Składniki:
- 200 g koziego kremowego sera
- 100 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki czarnuszki
- sól i pieprz
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 8 ząbków czosnku
- drobne listki bazylii
- oliwa z oliwek
- focaccia do podania
Sposób przygotowania:
Ser wymieszać ze śmietaną, z przeciśniętym czosnkiem i czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na dużym talerzu.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pomidorki oraz posiekany na plasterki czosnek. Przesmażyć całość przez 2-3 minuty. Pomidorki ułożyć na serze. Polać sosem z patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem np. z focaccią.
Halumi z karmelizowanymi pomidorami
Składniki:
- 1 kawałek sera halumi
- oliwa z oliwek
- 1 pomidor bawole serce
- 1 żółty pomidor
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- kawałek arbuza
Salsa:
- 1 pęczek pietruszki
- 1 cebula
- 1 zielona papryczka
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ser pokroić w plasterki, skropić oliwą z oliwek. Usmażyć na patelni z obu stron aby zrobił się złoty. Pomidory przekroić na połowę i usmażyć na patelni z obu stron. Pod koniec dodać ocet i miód, podsmażyć jeszcze przez chwilę. Pomidory i pokrojonego arbuza ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć ser.
Pietruszkę drobno posiekać, dodać posiekaną cebulę i papryczkę. Dodać oliwę z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zobacz też: Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów >>>
Indyjska sałatka pomidorowa
Składniki:
- 4 malinowe pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- sok z jednej cytryny
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki kminu
- garść listków kolendry
- kilka liści mięty
- 1 zielone chilli
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i wymieszać razem. Dodać przyprawy, sok z cytryny, i posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, po wierzchu posypać posiekanym chilli.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN