Pomidory w kuchni. Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego

Pyszna, gęst zupa pomidorowa, pomidory z kozim serem, karmelizowane pomidory z halumi oraz indyjska sałatka pomidorowa. Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje - Piotr Kucharski i jego wariacje na temat pomidora. Smacznego!

Gęsta zupa pomidorowa

Zobacz też: Pomidor - król kuchni włoskiej. Przepisy Cristiny Catese >>>

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • mały pęczek bazylii
  • 1200 pomidorów (najlepiej różnych odmian)
  • 150 g czerstwego chleba na zakwasie
  • parmezan do podania
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć przez chwilę posiekany czosnek i łodygi bazylii (listki zostawić na później). Dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Dodać pokruszony chleb i większość liści bazylii. Wymieszać i gotować przez chwilę aż zupa zgęstnieje. Podawać posypane listkami bazylii, posypane parmezanem i polane oliwą z oliwek.

Kozi ser ze smażonymi pomidorami

Zobacz też: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin? >>> 

Składniki:

  • 200 g koziego kremowego sera
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki czarnuszki
  • sól i pieprz
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 8 ząbków czosnku
  • drobne listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • focaccia do podania

Sposób przygotowania:

Ser wymieszać ze śmietaną, z przeciśniętym czosnkiem i czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na dużym talerzu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pomidorki oraz posiekany na plasterki czosnek. Przesmażyć całość przez 2-3 minuty. Pomidorki ułożyć na serze. Polać sosem z patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem np. z focaccią.

Halumi z karmelizowanymi pomidorami

Składniki:

  • 1 kawałek sera halumi
  • oliwa z oliwek
  • 1 pomidor bawole serce
  • 1 żółty pomidor
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • kawałek arbuza

Salsa:

  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ser pokroić w plasterki, skropić oliwą z oliwek. Usmażyć na patelni z obu stron aby zrobił się złoty. Pomidory przekroić na połowę i usmażyć na patelni z obu stron. Pod koniec dodać ocet i miód, podsmażyć jeszcze przez chwilę. Pomidory i pokrojonego arbuza ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć ser.

Pietruszkę drobno posiekać, dodać posiekaną cebulę i papryczkę. Dodać oliwę z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zobacz też: Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów >>> 

Indyjska sałatka pomidorowa

Składniki:

  • 4 malinowe pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • garść listków kolendry
  • kilka liści mięty
  • 1 zielone chilli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i wymieszać razem. Dodać przyprawy, sok z cytryny, i posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, po wierzchu posypać posiekanym chilli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości