Jak zrobić warzywa w sosie pomidorowym, tartę pomidorową, gulasz z piersi kurczaka i tajską białą zupę?
Poszkodowani są uczniowie i nauczyciele kilku szkół.
Jakie korzyści zdrowotne czerpiemy z systematycznego spożywania tych warzyw? Czym jest zawarty w nich likopen?
Zmarł muzyk Jan Ptaszyn Wróblewski, na Met Gali kilka gwiazd wzbudziło sensację swoimi "nagimi" kreacjami, a od lipca czekają nas podwyżki cen prądu. O tych i innych ważnych informacjach pisaliśmy na dziendobry.tvn.pl. O czym jeszcze warto dziś wiedzieć?
Czy warzywa z importu zawierają szkodliwe substancje?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy na zupę pomidorową z soczewicą, makaron w sosie pomidorowym, risotto z pomidorami i tosty z hummusem pomidorowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Masz dość sklepowych koncentratów pomidorowych? Sprawdź domowy sposób Macieja Regulskiego.
W kuchni Dzień Dobry TVN na pożegnanie lata Andrzej Polan przygotował pyszne przepisy z sezonowymi warzywami. Sprawdź jego przepis na a dio pomidory, czyli zupę pomidorową z pysznymi zapiekankami z kurkami i serem.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła kasza manna, ale w zupełnie nowej odsłonie. Grzegorz Zawierucha zaprezentował, jak zrobić ją na wytrawnie - z sosem pomidorowym i oliwkami. Sprawdź jego przepis.
Sierpień to sezon pomidorowy. Świeże warzywa warto jeść, ponieważ zmniejszają ryzyko zawału serca, wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował niezwykłą sałatkę z pomidorów i czarnej porzeczki. Sprawdź przepis na to danie.
Sezon na pomidory właśnie trwa. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował pyszne pomidorowe dania, w tym ostre kiełbaski z sosem pomidorowym. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się smakiem lata.
Salmorejo cordobes to tradycyjna hiszpańska zupa z pomidorów podawana na zimno. To idealne danie na obiad w upalne dni, jest treściwe i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to kultowe danie kuchni hiszpańskiej. Sprawdź jego przepis.
Ich nieprzeciętny smak doceniają wszyscy miłośnicy zdrowych sałatek, kremowych zup i kanapek. Pomidory idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, zwłaszcza jeśli tuż po zakupie czy zerwaniu z krzaka są wyjątkowo soczyste, miękkie i rumiane. Co zrobić w sytuacji, gdy nie są dostatecznie dojrzałe?
Jest to skutek postępujących zmian klimatu.
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
Spleśniały pomidor, podobnie jak zdecydowana większość produktów spożywczych, w tym stanie nie nadaje się już do zjedzenia. Nie oznacza to jednak, że powinien trafić na śmietnik.
Poznaj najpopularniejsze choroby pomidorów i jak sobie z nimi radzić.
Końcówka lata to czas na pyszne i dojrzałe pomidory. Zimą często brakuje nam tych warzyw, zwłaszcza "smakujących słońcem". Mamy na to sposób - przepisy na domowy keczup, pomidory malinowe "z puszki" i pomidorki koktajlowe we włoskiej zalewie.
Późne lato i wczesna jesień to dobry moment na rozpoczęcie przygotowań domowych przetworów. Suszone pomidory to idealny sposób na zachowanie ostatnich promieni lata. Można je przygotowywać na wiele sposobów - poznaj nasze ulubione.
Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy dostępnych jest najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Przygotowanie z nich aromatycznych i pysznych sałatek zajmuje najczęściej zaledwie kilka chwil. Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" stworzyła dla nas
Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawia się go w Ekwadorze, Chile, Peru, Nowej Zelandii i USA. Należy do tej samej rodziny, co pomidor, czyli do psiankowatych. Tamarillo przypomina zresztą w smaku pomidora, wzbogacone jest jednak o słodką nutę. Owoc zawiera liczne składniki odżywcze – potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Najlepsze pomidory to te świeże? Nic bardziej mylnego. Zanim na dobre nadejdzie jesień i zima, zróbmy przetwory. Dzięki nim będziemy mogli poczuć smak prawdziwych pomidorów w różnych aranżacjach przez wszystkie chłodniejsze miesiące.
Niedojrzałe owoce lub warzywa często są wyrzucane. Tymczasem z niektórych z nich można przygotować pyszne potrawy. Zielone pomidory stanowią składnik, który po obróbce może cieszyć doskonałym smakiem w długie zimowe popołudnia.
Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami swoim sprawdzonym przepisem na makaron w wersji wegetariańskiej. Projektantka przyznała, że to danie należy do ulubionych jej średniego syna. Jak przygotować rozgrzewającą zimową pastę z pomidorami?