Zmarł muzyk Jan Ptaszyn Wróblewski, na Met Gali kilka gwiazd wzbudziło sensację swoimi "nagimi" kreacjami, a od lipca czekają nas podwyżki cen prądu. O tych i innych ważnych informacjach pisaliśmy na dziendobry.tvn.pl. O czym jeszcze warto dziś wiedzieć?
Sprawdź przepisy na zupę pomidorową z soczewicą, makaron w sosie pomidorowym, risotto z pomidorami i tosty z hummusem pomidorowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN na pożegnanie lata Andrzej Polan przygotował pyszne przepisy z sezonowymi warzywami. Sprawdź jego przepis na a dio pomidory, czyli zupę pomidorową z pysznymi zapiekankami z kurkami i serem.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła kasza manna, ale w zupełnie nowej odsłonie. Grzegorz Zawierucha zaprezentował, jak zrobić ją na wytrawnie - z sosem pomidorowym i oliwkami. Sprawdź jego przepis.
Sierpień to sezon pomidorowy. Świeże warzywa warto jeść, ponieważ zmniejszają ryzyko zawału serca, wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował niezwykłą sałatkę z pomidorów i czarnej porzeczki. Sprawdź przepis na to danie.
Sezon na pomidory właśnie trwa. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował pyszne pomidorowe dania, w tym ostre kiełbaski z sosem pomidorowym. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się smakiem lata.
Salmorejo cordobes to tradycyjna hiszpańska zupa z pomidorów podawana na zimno. To idealne danie na obiad w upalne dni, jest treściwe i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to kultowe danie kuchni hiszpańskiej. Sprawdź jego przepis.
Ich nieprzeciętny smak doceniają wszyscy miłośnicy zdrowych sałatek, kremowych zup i kanapek. Pomidory idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, zwłaszcza jeśli tuż po zakupie czy zerwaniu z krzaka są wyjątkowo soczyste, miękkie i rumiane. Co zrobić w sytuacji, gdy nie są dostatecznie dojrzałe?
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
Spleśniały pomidor, podobnie jak zdecydowana większość produktów spożywczych, w tym stanie nie nadaje się już do zjedzenia. Nie oznacza to jednak, że powinien trafić na śmietnik.
Końcówka lata to czas na pyszne i dojrzałe pomidory. Zimą często brakuje nam tych warzyw, zwłaszcza "smakujących słońcem". Mamy na to sposób - przepisy na domowy keczup, pomidory malinowe "z puszki" i pomidorki koktajlowe we włoskiej zalewie.
Późne lato i wczesna jesień to dobry moment na rozpoczęcie przygotowań domowych przetworów. Suszone pomidory to idealny sposób na zachowanie ostatnich promieni lata. Można je przygotowywać na wiele sposobów - poznaj nasze ulubione.
Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy dostępnych jest najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Przygotowanie z nich aromatycznych i pysznych sałatek zajmuje najczęściej zaledwie kilka chwil. Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" stworzyła dla nas
Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawia się go w Ekwadorze, Chile, Peru, Nowej Zelandii i USA. Należy do tej samej rodziny, co pomidor, czyli do psiankowatych. Tamarillo przypomina zresztą w smaku pomidora, wzbogacone jest jednak o słodką nutę. Owoc zawiera liczne składniki odżywcze – potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Najlepsze pomidory to te świeże? Nic bardziej mylnego. Zanim na dobre nadejdzie jesień i zima, zróbmy przetwory. Dzięki nim będziemy mogli poczuć smak prawdziwych pomidorów w różnych aranżacjach przez wszystkie chłodniejsze miesiące.
Niedojrzałe owoce lub warzywa często są wyrzucane. Tymczasem z niektórych z nich można przygotować pyszne potrawy. Zielone pomidory stanowią składnik, który po obróbce może cieszyć doskonałym smakiem w długie zimowe popołudnia.
Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami swoim sprawdzonym przepisem na makaron w wersji wegetariańskiej. Projektantka przyznała, że to danie należy do ulubionych jej średniego syna. Jak przygotować rozgrzewającą zimową pastę z pomidorami?