Podlasie to jeden z najcenniejszych przyrodniczo obszarów naszego kraju. Mozaika kultur, tradycji i smaków. Kraina otwartych okiennic i otwartych ludzi. To właśnie tam mieszka Witalis Jakoniuk, nazywany "królem pomidorów". Zobacz reportaż Dzień Dobry TVN.
Król pomidorów na Podlasiu
Blisko 40 odmian pomidorów rośnie w jednym gospodarstwie na Podlasiu. Takiej liczby nie powstydziliby się nawet Włosi, którzy przecież najbardziej kochają pomidory. Gargamel, pisanka wielkanocna, zorza, czarna mamba czy smarald to tylko niektóre z odmian, jakie uprawia podlaski król pomidorów, a o których istnieniu większość ludzi nawet nie ma pojęcia.
- Mnóstwo odmian mamy w gospodarstwie. Nawet jedną odmianę, bo żeśmy nie wiedzieli jak się nazywa, to nazwaliśmy nazwiskiem projektanta tej szklarni. Robił projekt i nazywał się Mróz. Rekordzistę z tej odmiany miałem 1,28 kg - powiedział Witalis Jakoniuk.
Które odmiany klienci najchętniej kupują?
- Klienci potrafią być tak uparci, że czasem trudno przekonać, żeby cokolwiek spróbowali. Na początku ja po prostu dorzucałem taki gratisik mały. I później wracali - wyjaśnił gospodarz.
Smakołyki z pomidorów
Z pomidorów można zrobić mnóstwo pyszności - sałatkę, sok, dżemy, przeciery i inne przetwory.
- Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że pomidory, które są przetworzone pod wyższą temperaturą, są jeszcze zdrowsze niż takie świeże - powiedziała Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska, autorka reportażu.
Właściwości zdrowotne pomidorów:
- wspierają odporność,
- poprawiają kondycję skóry,
- obniżają ciśnienie krwi,
- wspomagają trawienie,
- poprawiają wzrok,
- obniżają cholesterol.
Zobacz także:
- Czy da się zjeść za dużo pomidorów? Sprawdź, jakie są skutki ich "przedawkowania"
- Tatar z pomidorów z pistacjami z przepisu Darii Ładochy
- Dlaczego warto pić sok pomidorowy? "On jest bardzo niskokaloryczny"
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN