Białe truskawki są pyszne. Dlaczego ich nie jemy? "Mózg robi nas w jajo"

238A3466_Easy-Resize
DD_20250514_Warzywa
Kolor warzyw i owoców to jeden z najważniejszych bodźców kierujących naszymi decyzjami podczas zakupów. Dlaczego boimy się kupować białe truskawki, fioletowe szparagi czy zielone pomidory, mimo że te odmiany są równie pyszne co ich tradycyjne wersje? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli ekspert ds. kolorów dr Marek Borowiński oraz dziennikarka Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska.
Kluczowe fakty:
  • Kolor warzyw i owoców jest pierwszym bodźcem, który wpływa na naszą decyzję: "kupić czy nie?", "zjeść czy nie?"
  • Gdy decydujemy się na zakup owoców i warzyw o nietypowych barwach, nasz mózg kieruje się zakodowanymi wcześniej kulturowymi wzorcami.
  • Białe truskawki nie są niedojrzałe. Ta odmiana jest słodka, a jej smak przypomina ananasa.

Dlaczego biała truskawka budzi nieufność?

Wraz z nadejściem wiosny na naszych stołach pojawiają się warzywa i owoce w niezwykłych, nasyconych barwach. O tym, jak nietypowe kolory wpływają na nasze zmysły, a zwłaszcza na apetyt, opowiedzieli w studiu Dzień Dobry TVN międzynarodowy ekspert ds. kolorów dr Marek Borowiński oraz dziennikarka Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska.

Czy widok białej truskawki lub fioletowej marchewki może nas "odstraszyć"? Jak kolor wpływa na naszą psychikę?

- Nasz mózg widzi kolor w ciągu 13 milisekund i od razu analizuje. To nasze kodowanie "barwa" mówi nam o tym, co będziemy odczuwać. Białą truskawkę będziemy uważali za mniej smaczną, mało słodką, bo truskawka jest królową reklam, zawsze kodowana jest jako czerwona. [...] Czerwień jest połączona z soczystością, to jest zakodowane, umysł nas robi trochę w jajo - wyjaśniał ekspert ds. kolorów.

- Biała truskawka jest słodka, a ponadto smakuje jak ananas. Nazywana jest truskawką albinoską - tłumaczyła dziennikarka.

Nasz mózg "widzi" smak

Czy fioletowe szparagi są lepsze niż tradycyjne?

- One w porównaniu do zielonych i białych są najsmaczniejsze, najdelikatniejsze. Niektórzy twierdzą, że mają posmak orzechowy. Ponadto zawierają antocyjany, czyli naturalne barwniki, które wychodzą nam na zdrowie. Niestety fioletowych szparagów jest mało, najwięcej mamy białych i zielonych u naszych rolników - powiedziała w Dzień Dobry TVN Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska.

Jaki kolor ma idealny, dojrzały pomidor? Wydawać by się mogło, że odpowiedź jest oczywista - czerwony. Są jednak odmiany pomidorów, które są przepyszne, a są zielone, czyli jak wydawać by się mogło na pierwszy rzut oka niedojrzałe.

- To specjalna odmiana i jest dojrzała, mimo że jest zielona - zaznaczyła dziennikarka.

Co ciekawe, niektóre owoce o nietypowych kolorach, w tym wspomniane wcześniej białe truskawki, możemy wyhodować samodzielnie.

- Ważne jest to, żeby gleba była żyzna i żeby było sporo słońca, i truskawkom będzie naprawdę dobrze - podsumowała nasza gościni.

Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości