pomidor

    Jaka jest zalecana porcja dzienna?

    W kuchni Dzień Dobry TVN królują pomidorowe smaki Andrzeja Polana. Przygotował pyszne placki pomidorowo-serowe, które idealnie sprawdzą się jako letni obiad lub przekąska. Sprawdź jego przepis i ciesz się pomidorowym smakiem lata.

    Chłodnik jest idealnym daniem na lato. Wielu osobom smak botwinki czy ogórka może się jednak szybko znudzić. Dlatego przedstawiamy kolejny wariant tej wyjątkowej zupy.

    Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.

    Tatar kojarzy się przede wszystkim z mieloną wołowiną. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała niezwykły tatar z pomidorów z pistacjami. Sprawdź jej przepis i wypróbuj pyszne lekkie, wiosenne dania. 

    Choroby pomidorów zdarzają się bardzo często – warzywo to jest narażone na działanie wielu szkodliwych bakterii i grzybów. Brak odpowiedniej profilaktyki oraz nieumiejętność przeciwdziałania może doprowadzić do zniszczenia sporej części plonów. Oto lista najczęstszych chorób pomidorów szklarniowych, gruntowych oraz uprawianych w tunelach foliowych.

    Choroby pomidorów zdarzają się bardzo często – warzywo to jest narażone na działanie wielu szkodliwych bakterii i grzybów. Brak odpowiedniej profilaktyki oraz nieumiejętność przeciwdziałania może doprowadzić do zniszczenia sporej części plonów. Oto lista najczęstszych chorób pomidorów szklarniowych, gruntowych oraz uprawianych w tunelach foliowych.

    Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.

    Sałatki są nieodłącznym elementem każdej diety redukcyjnej, jednak z powodzeniem mogą być spożywane również na co dzień. Poznaj różne przepisy na sałatkę grecką.

    Pomidory to zdrowe warzywa, których smak ceni prawie każdy. Kiedy idzie wiosna, działkowicze i posiadacze ogródków chętnie zaczynają je uprawiać. Jednak, aby cieszyć się smakiem domowych warzyw, wystarczy zasiać w doniczce. Jak skutecznie je uprawiać? Czy uprawa pomidorów to trudna sztuka? Sprawdź praktyczne porady.

    Sezon na pomidory trwa. Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pyszne potrawy według przepisów Mikołaja Reya. Zobacz, jak przyrządzić gazpacho, pomidory po prowansalsku lub zapiekane z mięsem i sałatkę grecką.

    Pomidory doceniamy za ich smak i szereg właściwości odżywczych. Są bogate w minerały i niezbyt skomplikowane w uprawie. Poznaj podstawowe zasady uprawy pomidora.

    Zimna Zośka już za nami, a wraz z nią ryzyko ostatnich przymrozków. Śmiało możemy więc przystępować do wszelkich prac ogrodniczych. Maj to świetna pora zwłaszcza na sadzenie warzyw. Łukasz Skop, czyli prowadzący cykl „Co z tego wyrośnie?” pokazał nam, jak w łatwy sposób stworzyć własny ogródek warzywny.

    Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)

    Międzynarodowy zespół naukowców, badający roślinność na szczytach gór, odkrył, że w okolicach Giewontu wyrósł... pomidor. Według badaczy jest to niepokojące. Dlaczego? Jakie inne rośliny zaczynają rosnąć w górach? Czy to prawda, że w Tatrach pojawiły się kleszcze? Do Zakopanego pojechał dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki.

    Znawca smaków Mikołaj Rey pojechał do Janowa, by przyjrzeć się uprawie pomidorów malinowych. Tam poznał makrolofusa - prawdziwego bohatera szklarni oraz miał okazję przygotować tartę z pomidorami. Dowiedział się również, od czego zależy wyhodowanie dobrego pomidora. Lubicie pomidory?

    Papryka, pomidory, cukinia i dynia to warzywa idealnie nadające się do faszerowania. A faszerować można wszystkim: serem, pieczoną papryką, kaszanką, gruszką, orzechami, mięsem i grzybami. W kuchni Dzień Dobry TVN kuchni Piotr Kucharski wypełnił wnętrza tych warzyw przepysznym farszem! Na deser przygotował drożdżówki z powidłami. Smacznego!

    Są podstawą diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie, stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów i wspaniale smakują – pomidory. To właśnie z nich uzyskujemy zdrowy sok. Jakie posiada właściwości? Jak wybrać ten najlepszej jakości? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Magdaleną Jarzynkę.