pomidor

    pomidor

    Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.

    Zimna Zośka już za nami, a wraz z nią ryzyko ostatnich przymrozków. Śmiało możemy więc przystępować do wszelkich prac ogrodniczych. Maj to świetna pora zwłaszcza na sadzenie warzyw. Łukasz Skop, czyli prowadzący cykl „Co z tego wyrośnie?” pokazał nam, jak w łatwy sposób stworzyć własny ogródek warzywny.

    Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)

    Międzynarodowy zespół naukowców, badający roślinność na szczytach gór, odkrył, że w okolicach Giewontu wyrósł... pomidor. Według badaczy jest to niepokojące. Dlaczego? Jakie inne rośliny zaczynają rosnąć w górach? Czy to prawda, że w Tatrach pojawiły się kleszcze? Do Zakopanego pojechał dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki.

    Znawca smaków Mikołaj Rey pojechał do Janowa, by przyjrzeć się uprawie pomidorów malinowych. Tam poznał makrolofusa - prawdziwego bohatera szklarni oraz miał okazję przygotować tartę z pomidorami. Dowiedział się również, od czego zależy wyhodowanie dobrego pomidora. Lubicie pomidory?

    Papryka, pomidory, cukinia i dynia to warzywa idealnie nadające się do faszerowania. A faszerować można wszystkim: serem, pieczoną papryką, kaszanką, gruszką, orzechami, mięsem i grzybami. W kuchni Dzień Dobry TVN kuchni Piotr Kucharski wypełnił wnętrza tych warzyw przepysznym farszem! Na deser przygotował drożdżówki z powidłami. Smacznego!

    Są podstawą diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie, stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów i wspaniale smakują – pomidory. To właśnie z nich uzyskujemy zdrowy sok. Jakie posiada właściwości? Jak wybrać ten najlepszej jakości? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Magdaleną Jarzynkę.