Rekordowe ceny warzyw
Marzec to niełatwy miesiąc jeśli chodzi o dostępność smacznych i tanich owoców i warzyw. Dawniej okres ten nazywano przednówkiem. Był to czas przed nadejściem wiosny, gdy spiżarnie po zimie świeciły pustkami. Czasy się zmieniły, jednak na rynku zauważyć można, że towaru jest coraz mniej, a ceny niektóry produktów drastycznie rosną.
- Powinniśmy przygotować się na kolejne szoki cenowe. Warzyw jest po prostu mniej, ponieważ gorsza pogoda w Maroku czy Hiszpanii zmniejszyła zbiory - podaje "Rzeczpospolita". Jak wyglądają ceny w hurcie?
- Widać trend spadkowy w przypadku cen cukinii, aktualnie kosztuje od 8 do 9 zł za kilogram. Bakłażan jest o tej porze roku niszowym warzywem, ceny sięgają 9-10 zł. Duży przedział cenowy dotyczy pomidora. W sprzedaży jest wiele różnego rodzaju typów. Za zwykłego czerwonego pomidora z Turcji, zapłacimy 10 zł/kg a za pomidora malinowego 18 zł/kg - powiedział dla serwisu sadyogrody.pl Maciej Kmera, ekspert Rynku Bronisze.
- Cebula cały czas drożeje. Producenci i handlowcy zaczynają się zastanawiać, czy cebula będzie sprzedawalna, czy cena będzie akceptowana. Obecnie cena cebuli jest od 4 do 4,60 zł za kg. Pada rekord dotąd nienotowany. Cena cebuli doszła do euro za kilogram - dodał.
Trudny sezon ze względu na cenę energii
Koszty produkcji w tym sezonie były ogromne, dlatego wystąpił problem nie tylko ze importowanymi warzywami. Kłopoty mieli także polscy rolnicy.
- Sezon jest bardzo trudny ze względu na koszty energii. Bardzo niewielu rolników i ogrodników zdecydowało się założyć u siebie tak bardzo kosztochłonną i ryzykowną uprawę szklarniową, np. właśnie pomidorów - tłumaczył w Dzień Dobry TVN Maciej Kmera, ekspert rynku świeżych warzyw i owoców.
Pomidory tylko w sezonie?
Czy jest nadzieja na spadek cen pomidorów w marcu? Teraz trzeba za nie zapłacić nawet 35 zł za kilogram.
- Nie stanie się tak, dopóki nie ruszy produkcja w Holandii, a to główny wytwórca pomidorów spod osłon. Ale są sygnały, że tam też ograniczą produkcję - zaznaczyła cytowana przez "Rzeczpospolitą" dr hab. Bożena Nosecka, ekspertka od rynku warzyw.
Jak wskazał dziennik, powinniśmy wybierać produkty lokalne, gdy są naturalnie dostępne. Zatem pomidory kupujmy latem albo jesienią, podobnie z innymi warzywami czy owocami - stawiajmy na sezonowość. Jeśli jednak nie chcemy rezygnować z bananów, cytrusów czy awokado, musimy przygotować się na wysokie koszty w dobie szalejącej inflacji.
Więcej na ten temat przeczytasz na stronie tvn24.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- OszczędzaMY na zakupach i nie tylko. Jak wydawać mniej?
- Jajka drożeją, a to nie koniec podwyżek. Ile zapłacimy za opakowanie?
- Co będzie droższe w 2023? Dane GUS i prognozy ekonomistów
Autor: Agnieszka Mrozińska
Reporter: Magdalena Bober
Źródło: rp.pl, sadyogrody.pl
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto / Getty Images