Schab w sosie cebulowo-śmietanowy to pyszne danie, które zachwyci twoich domowników. Jak je zrobić?
Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą odmianę.
Niektórych doprowadza do łez, ale smakuje wyśmienicie i jest bogata w witaminy i mikroelementy.
"Powinniśmy przygotować się na kolejne szoki cenowe".
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Patryka Galewskiego na zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim z kuchni Dzień Dobry TVN.
Opalana cebula to jeden z podstawowych składników pysznego rosołu, ale nie tylko. Może być dodawana do różnych dań. Dzięki temu zabiegowi warzywo będzie słodsze i bardziej aromatyczne. Są jednak pewne zasady, których warto przestrzegać podczas opalania cebuli. Jak to robić bezpiecznie? Na co uważać?
Sabina Francuz, projektantka i autorka bloga kulinarnego i książki "Siga Siga. Smak Grecji na twoim talerzu", przygotowała swoje dania w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak przygotować wędzoną makrelę z cebulką i kiszoną cytryną.
Choroby cebuli zwykle mają swoje źródło w skażonej glebie. Powodują je grzyby, które doprowadzają do gnicia i pleśnienia cebuli.
Doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach gotowała w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepis Jagny Niedzielskiej na pyszną zupę cebulową.
Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez cebuli. Dzięki charakterystycznym, silnym i nieco słodkawym smaku wykorzystywana jest przede wszystkim w celu nadania aromatycznej nuty potrawom, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą. W kuchni najczęściej występuje jako dodatek, przyprawa do potraw. Tomasz Grabski zdradził przepisy na dania, w których to cebula gra główną rolę.
Jesień kojarzy się z mniejszą ilością warzyw i owoców, jednak jest to czas na wiele polskich, sezonowych gatunków. Warto sięgać po takie, które pochodzą z lokalnych zbiorów, są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym wzmacniają odporność. Dowiedz się, które warto jeść jesienią i i zimą, a których lepiej unikać.
Sok z cebuli sprawdza się nie tylko w leczeniu przeziębienia i grypy, ale także jako podstawa domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Wyjątkowe właściwości warzywa pozwalają w kompleksowy sposób zadbać o kondycję włosów - powstrzymują ich wypadanie, przyspieszają wzrost, a nawet hamują proces siwienia. Jak stosować tę naturalną wcierkę, by osiągnąć oczekiwane rezultaty?
Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.
Cebula szalotka jest znana od dekad. Pojawiała się w kuchniach naszych prababć, babć i mam. Czy jednak zawsze korzysta się z niej poprawie, wykorzystując w pełni jej walory smakowe i odżywcze? Warto wiedzieć, jak ją hodować i przygotować, by móc czerpać ze źródła witamin i mikroelementów, którym bez wątpienia jest szalotka.
Cebularz lubelski to wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek pokryty pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Przysmak, który dziś możemy kupić niemal w każdej piekarni, ma niezwykle ciekawą historię. Czym różni się od innych wypieków? O tym opowiadał nam podróżnik Mikołaj Rey.
Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami Grzegorza Zawieruchy i sprawdź, jak przyrządzić: rybę duszoną, mięso mielone, konfiturę czy krążki cebulowe.
Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.
Na działki zawitała jesień i nie ma na to rady. Na szczęście nie jest to powód do smutku. To właśnie teraz w naszych ogrodach pięknie wyglądają ozdobne kapusty, na których o poranku osadzają się kropelki rosy. O tej porze roku warto także pamiętać o cebulkach wiosennych kwiatów. Co sadzić jesienią? Na to pytane odpowiedział nam Łukasz Skop.
Jesienią warto ubierać się na cebulkę. Piotr Kucharski ubiera w cebulkę naszą kuchnię. Rozgrzewająca zupa cebulowa, klasyczne cebularze, pyszna tarta tatin oraz wolno pieczona cebula z winogronami - takie pyszności tylko w Dzień Dobry TVN!
Bez wątpienia katar jest najczęstszą jesienną dolegliwością chorobową, która potrafi być niezwykle męcząca. Jak skutecznie się jej pozbyć?
Cebula to warzywo mające wiele warstw, dlatego niektóre osoby uważają, że pojawienie się jej we śnie może oznaczać złożoność pewnych spraw lub problemów. Co ciekawe, sen o cebuli może także wskazywać na ukryte ambicje.
Wiele warzyw jest nie tylko smacznych i zdrowych, lecz także ma właściwości lecznicze i kosmetyczne. Sporządzone z nich wyciągi mogą korzystnie wpływać m.in. na problemy dermatologiczne. Sprawdź, jakie efekty daje sok z cebuli stosowany na włosy.
Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez cebuli. Warzywo to chętnie wykorzystuje się do przyrządzania potraw, a także przy okazji walki z przeziębieniem. W sieci można jednak znaleźć informacje na temat trujących właściwości resztek cebuli. Czy to prawda? Zapytaliśmy ekspertkę.
Bazą dla zupy cebulowej może być wywar mięsny, mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Często podawana jest z serem topionym lub warstwą startego żółtego sera. Z zupą cebulową doskonale komponują się różnego typu grzanki. Sprawdź, jak ją przygotować i cieszyć się pysznym i gorącym daniem w zimne dni.
Cebula, bardzo popularna w Polsce i całej Europie, to dwuletnia roślina charakteryzująca się silnym smakiem i zapachem. Uprawa cebuli nie jest skomplikowana ‒ możemy wyhodować ją na działce i balkonie, a nawet w doniczce na parapecie. Radzimy, jak uprawiać cebulę, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty.
Cebula - polskie złoto, nasza duma narodowa i hit eksportowy. Europa jej łaknie i na nią czeka. A czy cały świat jest na nią gotowy? Czy my - Polacy doceniamy to zdrowe warzywo? Sprawdził to reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i Anika Ćwiek, finalistka "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na cebuli. Co powiecie na francuską zupę cebulową, tartę cebulową, cebulę faszerowaną gorgonzolą i orzechami lub cebulowy chutney z figami i daktylami.
Nad Wisłą popyt na cebulę jest wielki. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez cebuli. Polskę można nazwać cebulowym królestwem, bo jesteśmy największym eksporterem tego warzywa w Unii Europejskiej. Więcej od nas produkują tylko Hiszpanie i Holendrzy. - Polskie warzywnictwo ma się czym pochwalić - uważa były Minister Gospodarki Janusz Piechociński. Czy cebula zasługuje na miano polskiego symbolu narodowego? Kim jest "Polak-Cebulak"?