cebula

    cebula

    Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez cebuli. Dzięki charakterystycznym, silnym i nieco słodkawym smaku wykorzystywana jest przede wszystkim w celu nadania aromatycznej nuty potrawom, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą. W kuchni najczęściej występuje jako dodatek, przyprawa do potraw. Tomasz Grabski zdradził przepisy na dania, w których to cebula gra główną rolę.

    Sok z cebuli sprawdza się nie tylko w leczeniu przeziębienia i grypy, ale także jako podstawa domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Wyjątkowe właściwości warzywa pozwalają w kompleksowy sposób zadbać o kondycję włosów - powstrzymują ich wypadanie, przyspieszają wzrost, a nawet hamują proces siwienia. Jak stosować tę naturalną wcierkę, by osiągnąć oczekiwane rezultaty?

    Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.

    Cebula szalotka jest znana od dekad. Pojawiała się w kuchniach naszych prababć, babć i mam. Czy jednak zawsze korzysta się z niej poprawie, wykorzystując w pełni jej walory smakowe i odżywcze? Warto wiedzieć, jak ją hodować i przygotować, by móc czerpać ze źródła witamin i mikroelementów, którym bez wątpienia jest szalotka.

    Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami Grzegorza Zawieruchy i sprawdź, jak przyrządzić: rybę duszoną, mięso mielone, konfiturę czy krążki cebulowe.

    Na działki zawitała jesień i nie ma na to rady. Na szczęście nie jest to powód do smutku. To właśnie teraz w naszych ogrodach pięknie wyglądają ozdobne kapusty, na których o poranku osadzają się kropelki rosy. O tej porze roku warto także pamiętać o cebulkach wiosennych kwiatów. Co sadzić jesienią? Na to pytane odpowiedział nam Łukasz Skop.

    Cebula to warzywo mające wiele warstw, dlatego niektóre osoby uważają, że pojawienie się jej we śnie może oznaczać złożoność pewnych spraw lub problemów. Co ciekawe, sen o cebuli może także wskazywać na ukryte ambicje.

    Wiele warzyw jest nie tylko smacznych i zdrowych, lecz także ma właściwości lecznicze i kosmetyczne. Sporządzone z nich wyciągi mogą korzystnie wpływać m.in. na problemy dermatologiczne. Sprawdź, jakie efekty daje sok z cebuli stosowany na włosy.

    Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez cebuli. Warzywo to chętnie wykorzystuje się do przyrządzania potraw, a także przy okazji walki z przeziębieniem. W sieci można jednak znaleźć informacje na temat trujących właściwości resztek cebuli. Czy to prawda? Zapytaliśmy ekspertkę.

    Cebula - polskie złoto, nasza duma narodowa i hit eksportowy. Europa jej łaknie i na nią czeka. A czy cały świat jest na nią gotowy? Czy my - Polacy doceniamy to zdrowe warzywo? Sprawdził to reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i Anika Ćwiek, finalistka "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na cebuli. Co powiecie na francuską zupę cebulową, tartę cebulową, cebulę faszerowaną gorgonzolą i orzechami lub cebulowy chutney z figami i daktylami.

    Nad Wisłą popyt na cebulę jest wielki. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez cebuli. Polskę można nazwać cebulowym królestwem, bo jesteśmy największym eksporterem tego warzywa w Unii Europejskiej. Więcej od nas produkują tylko Hiszpanie i Holendrzy. - Polskie warzywnictwo ma się czym pochwalić - uważa były Minister Gospodarki Janusz Piechociński. Czy cebula zasługuje na miano polskiego symbolu narodowego? Kim jest "Polak-Cebulak"?

    W starożytnym Egipcie cebula była uznawana jako środek płatniczy. Podobno tak wyglądała wyplata budowniczych piramid - mówi kucharz Jan Kuroń. Dzisiejszy odcinek cyklu "Jasiek zna się!" poświęcony jest cebuli i czosnkowi, który uznawany jest za naturalny antybiotyk. Najlepiej spożywać go na świeżo, w postaci past lub jako dodatek do twarogów i sałatek.

    W taką pogodę większość mam ma kłopoty z tym, aby dobrze ubrać dzieci. Zazwyczaj zakładają na swoje pociechy mnóstwo ubrań, wychodząc z założenia, że szczelnie opatulone dziecko jest dobrze chronione przed zimnem. Czy jest tak rzeczywiście? Jak należy ubierać maluszki, a jak większe dzieci? Jakie części ciała należy chronić przed zimnem? Jak poznać, że małe dziecko jest wychłodzone? W Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Pawła Grzesiowskiego z Instytutu Profilaktyki Zakaźnej.

    W karnawale możemy dać upust zabawie nie tylko na parkiecie. W kuchni też możemy zaszaleć. Marynowana makrela, burgery karnawałowe, konfitura z cebuli, ciasto na racuchy oraz faworki (chruściki). Wypróbujcie naszych przepisów!

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z cebuli: wątróbkę z musztardową gruszką i gotowaną cebulą, zupę z pieczonej cebuli, cebulową tartę tatin. Nie mogło też zabraknąć chleba, tym razem cebulowego, który jest znakiem rozpoznawczym Piotra Kucharskiego. Jakie cebule wykorzystał, przygotowując swoje potrawy? Co trzeba zrobić, by podczas pieczenia nie popękały boki chleba?

    W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga.