Wyjątkowy przepis na schab w sosie cebulowo-śmietanowym. Delikatny akcent nada więcej smaku

Wyjątkowy przepis na schab w sosie cebulowo-śmietanowym. Delikatny akcent nada więcej smaku
Wyjątkowy przepis na schab w sosie cebulowo-śmietanowym. Delikatny akcent nada więcej smaku
Źródło: Royalty-free/GettyImages
Połączenie śmietanki ze schabem to jedno z najczęstszych kulinarnych rozwiązań. Do tego cebulka, musztarda i chrzan, a twoje rozpływające się w ustach danie zachwyci wszystkich smakujących. Jak jednak to przyrządzić? Kulinarny profil "Przepyszota" służy pomocą.

Wyjątkowy schab w sosie cebulowo-śmietanowym

"Pszepyszotka" to popularny profil na Instagramie, który zaskarbił sobie rzeszę fanów. Tworzą go Kinga Świadek i Patryk Buraczyński, którzy każdego dnia udowadniają, że gotowanie może być proste, szybkie i do tego tanie. Regularnie na ich instagramowym profilu pojawiają się nietuzinkowe dania, które zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale jak piszą w komentarzach internauci, także smakiem.

Ogromnym uznaniem cieszy się ich przepis na deser kinder country, ramen w 20 minut czy sałatkę z pieczoną ciecierzycą. - Świetnie wyszło - powtarzają w komentarzach internauci.

Dalsza część tekstu poniżej.

Kuchnia Sebastiana Olmy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy

Tym razem para podzieliła się wyjątkowym przepisem na schab w sosie cebulowo-śmietanowym. - Nie masz pomysłu na obiad? To mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Ten schab to strzał w dziesiątkę - zapewniła Kinga. - A delikatny akcent musztardy i chrzanu nadaje jeszcze więcej smaku - dodała.

Zaprezentowany przez nich przepis niemal od razu zachwycił internautów.

- "Zrobiłam...pyszne. Powtórka będzie na święta", "Rewelacyjny przepis! ", "Zrobiłam to i wyszło mega pyszne" - komentowali.

Schab w sosie cebulowo-śmietanowym - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
    • 2 duże cebule
      • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
        • mąka pszenna do obtoczenia
          • olej do smażenia
            • 3 liście laurowe
              • 3 ziarnka ziela angielskiego
                • ok. 500 ml gorącej wody
                  • 200 ml śmietanki 18% (kartonik)
                    • 2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej
                      • czubata łyżeczka chrzanu
                        • koperek

                          Przygotowanie:

                          Schab pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie dość mocno go rozbij i dopraw z dwóch stron. Na koniec obtocz mięso w mące pszennej.

                          Cebule pokrój w grubsze piórka. Rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż ją na średnim ogniu, aż ładnie się skarmelizuje i zmięknie. Zdejmij ją z patelni.

                          Dolej trochę oleju, zwiększ ogień i obsmaż partiami mięso z każdej strony na złoty kolor. Dodaj podsmażoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Wlej gorącą wodę oraz śmietankę 18% (kartonik). Dodaj musztardę oraz chrzan i dopraw wszystko solą i pieprzem.

                          Całość mieszaj, a następnie przykryj. Duś mięso na małym ogniu przez około 60-70 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku. Przed podaniem posyp danie koperkiem.

                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                          Zobacz także:

                          Autor: Anna Gondecka

                          Źródło: Instagram, Przepyszota

                          Źródło zdjęcia głównego: Royalty-free/GettyImages

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Julia Wieniawa podbija Cannes
                          Materiał promocyjny

                          Julia Wieniawa podbija Cannes