Wyjątkowy schab w sosie cebulowo-śmietanowym
"Pszepyszotka" to popularny profil na Instagramie, który zaskarbił sobie rzeszę fanów. Tworzą go Kinga Świadek i Patryk Buraczyński, którzy każdego dnia udowadniają, że gotowanie może być proste, szybkie i do tego tanie. Regularnie na ich instagramowym profilu pojawiają się nietuzinkowe dania, które zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale jak piszą w komentarzach internauci, także smakiem.
Ogromnym uznaniem cieszy się ich przepis na deser kinder country, ramen w 20 minut czy sałatkę z pieczoną ciecierzycą. - Świetnie wyszło - powtarzają w komentarzach internauci.
Dalsza część tekstu poniżej.
Kuchnia Sebastiana Olmy
Tym razem para podzieliła się wyjątkowym przepisem na schab w sosie cebulowo-śmietanowym. - Nie masz pomysłu na obiad? To mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Ten schab to strzał w dziesiątkę - zapewniła Kinga. - A delikatny akcent musztardy i chrzanu nadaje jeszcze więcej smaku - dodała.
Zaprezentowany przez nich przepis niemal od razu zachwycił internautów.
- "Zrobiłam...pyszne. Powtórka będzie na święta", "Rewelacyjny przepis! ", "Zrobiłam to i wyszło mega pyszne" - komentowali.
Schab w sosie cebulowo-śmietanowym - przepis
Składniki:
- 0,5 kg schabu
- 2 duże cebule
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
- 3 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- ok. 500 ml gorącej wody
- 200 ml śmietanki 18% (kartonik)
- 2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej
- czubata łyżeczka chrzanu
- koperek
Przygotowanie:
Schab pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie dość mocno go rozbij i dopraw z dwóch stron. Na koniec obtocz mięso w mące pszennej.
Cebule pokrój w grubsze piórka. Rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż ją na średnim ogniu, aż ładnie się skarmelizuje i zmięknie. Zdejmij ją z patelni.
Dolej trochę oleju, zwiększ ogień i obsmaż partiami mięso z każdej strony na złoty kolor. Dodaj podsmażoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Wlej gorącą wodę oraz śmietankę 18% (kartonik). Dodaj musztardę oraz chrzan i dopraw wszystko solą i pieprzem.
Całość mieszaj, a następnie przykryj. Duś mięso na małym ogniu przez około 60-70 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku. Przed podaniem posyp danie koperkiem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozkoszny sięga po polskie produkty: "Warzywa mogą wyjść na stan nirwany"
- Jak kupić dobre szparagi? Porady Katarzyny Bosackiej
- Przepisy na lekkie i tanie wiosenne dania. Propozycje Darii Ładochy
Autor: Anna Gondecka
Źródło: Instagram, Przepyszota
Źródło zdjęcia głównego: Royalty-free/GettyImages