Konserwy w domu - jak zrobić?
Konserwy to świetny wybór zarówno na dalekie podróże, jak i krótkie wycieczki piesze lub rowerowe. W Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński opowiedział widzom, jak wykonać je samodzielnie w domu.
- Możemy peklować mięso w solance albo w soli peklowej. Sól peklową używamy, gdy robimy na zimno - powiedział kucharz. Peklowanie ma na celu konserwację mięsa, nadaje dodatkowy smak i aromat. Może potrwać od kilku do kilkunastu dni. Jak przygotować schab peklowany na zimno?
Peklowanie na sucho
Oczyszczone, pozbawione wszelkich błon mięso posypujemy solą peklową (50 g/1 kg mięsa). Wcześniej mięso możemy nakłuć nożem lub widelcem, by sól dostała się do środka.
- Dajemy też od razu mnóstwo przypraw, np. majeranek, czosnek niedźwiedzi, odrobinę cukru, bo on także ma właściwości konserwujące. Mięso powinno być obtoczone w przyprawach z obu stron. To jest peklowanie na sucho - tłumaczył Szymon Czerwiński.
Mięso zawijamy w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki, gdzie trzymamy w 4-5 st. C przez 5 dni. - Codziennie przewracamy je na drugą stronę. Po 5 dniach oczyszczamy mięso, opłukujemy wodą i osuszamy ręcznikiem. Możemy jeść je na surowo lub uwędzić - zaznaczył kucharz w Dzień Dobry TVN.
Jak zrobić paprykarz? Obejrzyj nasze wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kiszona dynia - prosty przepis na jesień w słoiku
- Konfitura z dyni i pomarańczy - prosty przepis
- Mikołaj Rey z wizytą u "Cytrynowych Królowych". Jak powstaje tradycyjna konfitura z cytrusów?
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News.