Spożywanie kiszonek jest niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia. Co dokładnie się dzieje, gdy po nie sięgamy? O tym pisaliśmy tutaj.
Kiszona dynia - przepis
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli morskiej na litr wody,
- woda.
Jak zrobić kiszoną dynię?
- Dynię obrać, pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. Usunąć pestki.
- Czosnek obrać i pokroić na plastry.
- Do dużego słoja włożyć dynię, plastry czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Przygotować zalewę: na każdy litr wody dodać 2 łyżki soli morskiej. Gotować do momentu, aż sól się rozpuści. Przestudzić zalewę do temperatury pokojowej.
- Zalać dynię zalewą tak, aby była całkowicie przykryta. Jeśli jest taka potrzeba, przyłożyć na wierzch talerz lub inny ciężki przedmiot, aby dynia nie wypływała.
- Przykryć słoik gazą lub ściereczką i zostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie dynia powinna zacząć fermentować. Jeżeli pojawią się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że fermentacja przebiega prawidłowo.
- Po 3 dniach zakręcić słoik i przenieść go do lodówki. Dynia powinna być gotowa do jedzenia po kolejnych 2-3 dniach.
- Kiszoną dynię można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.
Pamiętaj, że podczas fermentacji dyni nie można używać metalowych naczyń, ponieważ metal reaguje z kwasami powstającymi w tym procesie. Najlepsze będą słoiki szklane.
Zobacz także:
- Dynia – wartości odżywcze i przepis na deser z dynią piżmową
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
- Kiszona rzepa - prosty przepis krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: