Kiszona dynia - prosty przepis na jesień w słoiku

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dynia – królowa jesieni i Halloween
Dynia – królowa jesieni i Halloween
Kącik jesieniary
Kącik jesieniary
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne smaki
Jesienne smaki
Rozgrzej się na jesień
Rozgrzej się na jesień
Sezon na dynię trwa, więc warto wykorzystać wszelkie jej możliwości. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia jest jej ukiszenie. Jak zrobić kiszoną dynię? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

Spożywanie kiszonek jest niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia. Co dokładnie się dzieje, gdy po nie sięgamy? O tym pisaliśmy tutaj.

Kiszona dynia - przepis

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia,
    • 4-5 ząbków czosnku,
      • 2-3 liście laurowe,
        • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
          • 2 łyżki soli morskiej na litr wody,
            • woda.

              Jak zrobić kiszoną dynię?

              1. Dynię obrać, pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. Usunąć pestki.
                1. Czosnek obrać i pokroić na plastry.
                  1. Do dużego słoja włożyć dynię, plastry czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
                    1. Przygotować zalewę: na każdy litr wody dodać 2 łyżki soli morskiej. Gotować do momentu, aż sól się rozpuści. Przestudzić zalewę do temperatury pokojowej.
                      1. Zalać dynię zalewą tak, aby była całkowicie przykryta. Jeśli jest taka potrzeba, przyłożyć na wierzch talerz lub inny ciężki przedmiot, aby dynia nie wypływała.
                        1. Przykryć słoik gazą lub ściereczką i zostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie dynia powinna zacząć fermentować. Jeżeli pojawią się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że fermentacja przebiega prawidłowo.
                          1. Po 3 dniach zakręcić słoik i przenieść go do lodówki. Dynia powinna być gotowa do jedzenia po kolejnych 2-3 dniach.
                            1. Kiszoną dynię można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.

                              Pamiętaj, że podczas fermentacji dyni nie można używać metalowych naczyń, ponieważ metal reaguje z kwasami powstającymi w tym procesie. Najlepsze będą słoiki szklane.

                              Zobacz także:

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana