Sezon na dynię trwa, więc warto wykorzystać wszelkie jej możliwości. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia jest jej ukiszenie. Jak zrobić kiszoną dynię? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Spożywanie kiszonek jest niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia. Co dokładnie się dzieje, gdy po nie sięgamy? O tym pisaliśmy tutaj.
Kiszona dynia - przepis
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli morskiej na litr wody,
- woda.
Jak zrobić kiszoną dynię?
- Dynię obrać, pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. Usunąć pestki.
- Czosnek obrać i pokroić na plastry.
- Do dużego słoja włożyć dynię, plastry czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Przygotować zalewę: na każdy litr wody dodać 2 łyżki soli morskiej. Gotować do momentu, aż sól się rozpuści. Przestudzić zalewę do temperatury pokojowej.
- Zalać dynię zalewą tak, aby była całkowicie przykryta. Jeśli jest taka potrzeba, przyłożyć na wierzch talerz lub inny ciężki przedmiot, aby dynia nie wypływała.
- Przykryć słoik gazą lub ściereczką i zostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie dynia powinna zacząć fermentować. Jeżeli pojawią się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że fermentacja przebiega prawidłowo.
- Po 3 dniach zakręcić słoik i przenieść go do lodówki. Dynia powinna być gotowa do jedzenia po kolejnych 2-3 dniach.
- Kiszoną dynię można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.
Pamiętaj, że podczas fermentacji dyni nie można używać metalowych naczyń, ponieważ metal reaguje z kwasami powstającymi w tym procesie. Najlepsze będą słoiki szklane.
Zobacz także:
- Dynia – wartości odżywcze i przepis na deser z dynią piżmową
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
- Kiszona rzepa - prosty przepis krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: