Kiszona rzepa
Fermentacja to proces stosowany przy przetwarzaniu produktów spożywczych od wieków. Dawniej postrzegana była jako zjawisko nieco magiczne, przekształcające żywność w coś zupełnie innego, o odmiennym smaku i strukturze. To dzięki fermentacji powstają kiszonki. Na Bliskim Wschodzie proces ten wykorzystywany jest przede wszystkim w tym celu. Jedną z najpyszniejszych propozycji tego regionu jest masowo produkowana tam kiszona rzepa, czyli libańska, różowa kabees el lift.
Kiszona rzepa jest sprężysta, soczysta, a dzięki intensywnemu smakowi znacznie wzbogaca wiele potraw. Coraz częściej jest dodawana w Polsce m.in. do kebaba, a zwłaszcza do jego bezmięsnej wersji, czyli falafela. Posiadanie własnych słoiczków z tą pyszną kiszonką jest świetnym pomysłem. A poniższy przepis krok po kroku wyjaśnia, jak samodzielnie ukisić rzepę w domu.
Kiszona rzepa (Kabees El Lift) - przepis
Składniki na 3 słoiki po 250 ml:
- 5 małych rzep, obranych i pokrojonych w średniej grubości słupki (trochę jak frytki),
- 1 średni burak, obrany i pokrojony w słupki tej samej wielkości co rzepa,
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych w plastry,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.
Składniki na zalewę (proporcja: jedna szklanka octu na dwie wody):
- 250 ml octu,
- 500 ml wody,
- 3 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania kiszonej rzepy:
- Składniki zalewy wymieszać w dużej misce.
- W wyparzonych, osuszonych słoikach układać kawałki rzepy, buraków i czosnku oraz przyprawy.
- Kawałki buraka i czosnku podzielić mniej więcej równo pomiędzy wszystkie słoiki. To właśnie burak odpowiada za różowy kolor kiszonej rzepy.
- Warzywa zalać zalewą i zakręcić.
- Słoiki trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około tydzień.
- Po tym czasie rzepa powinna być gotowa do spożycia. Jeśli jednak widelec nadal nie wbija się w nią swobodnie, rzepa potrzebuje jeszcze kilka dni.
- Słoik po otwarciu należy trzymać w lodówce, a jego zawartość zjeść maksymalnie w ciągu około miesiąca.
Zobacz też:
Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?
Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste
Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik
Zobacz video: Kiszonki nie tylko zimą. Co dają nam polskie superfoods?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF