Kiszona rzepa - prosty przepis krok po kroku

kiszona rzepa
DigiPub/Getty Images
Źródło: Moment RF
Żywność, która została poddana kiszeniu, jest bardzo korzystna dla zdrowia i samopoczucia ludzi. Jest przede wszystkim lżej strawna i zawiera dużo witamin, minerałów i błonnika, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Z kolei niska kaloryczność wspiera proces odchudzania. Warto więc jeść różnego rodzaju kiszonki, a także przygotowywać ich zapasy samodzielnie. Dobrym i prostym pomysłem jest kiszona rzepa. Jak ją zrobić? Sprawdź łatwy i szybki przepis.

Kiszona rzepa

Fermentacja to proces stosowany przy przetwarzaniu produktów spożywczych od wieków. Dawniej postrzegana była jako zjawisko nieco magiczne, przekształcające żywność w coś zupełnie innego, o odmiennym smaku i strukturze. To dzięki fermentacji powstają kiszonki. Na Bliskim Wschodzie proces ten wykorzystywany jest przede wszystkim w tym celu. Jedną z najpyszniejszych propozycji tego regionu jest masowo produkowana tam kiszona rzepa, czyli libańska, różowa kabees el lift.

Kiszona rzepa jest sprężysta, soczysta, a dzięki intensywnemu smakowi znacznie wzbogaca wiele potraw. Coraz częściej jest dodawana w Polsce m.in. do kebaba, a zwłaszcza do jego bezmięsnej wersji, czyli falafela. Posiadanie własnych słoiczków z tą pyszną kiszonką jest świetnym pomysłem. A poniższy przepis krok po kroku wyjaśnia, jak samodzielnie ukisić rzepę w domu.

Kiszona rzepa (Kabees El Lift) - przepis

Składniki na 3 słoiki po 250 ml:

  • 5 małych rzep, obranych i pokrojonych w średniej grubości słupki (trochę jak frytki),
  • 1 średni burak, obrany i pokrojony w słupki tej samej wielkości co rzepa,
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych w plastry,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.

Składniki na zalewę (proporcja: jedna szklanka octu na dwie wody):

  • 250 ml octu,
  • 500 ml wody,
  • 3 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania kiszonej rzepy:

  1. Składniki zalewy wymieszać w dużej misce.
  2. W wyparzonych, osuszonych słoikach układać kawałki rzepy, buraków i czosnku oraz przyprawy.
  3. Kawałki buraka i czosnku podzielić mniej więcej równo pomiędzy wszystkie słoiki. To właśnie burak odpowiada za różowy kolor kiszonej rzepy.
  4. Warzywa zalać zalewą i zakręcić.
  5. Słoiki trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około tydzień.
  6. Po tym czasie rzepa powinna być gotowa do spożycia. Jeśli jednak widelec nadal nie wbija się w nią swobodnie, rzepa potrzebuje jeszcze kilka dni.
  7. Słoik po otwarciu należy trzymać w lodówce, a jego zawartość zjeść maksymalnie w ciągu około miesiąca.

Zobacz też:

Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?

Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste

Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik

Zobacz video: Kiszonki nie tylko zimą. Co dają nam polskie superfoods?

x-news

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości