Dlaczego poddawane procesowi fermentacji produkty spożywcze są tak zdrowe i czy można z nimi przesadzić? Odpowiedzi na te pytania udzielił w Dzień Dobry TVN dietetyk Andrzej Kawka.
Kiszone ogórki to nieodłączny element polskiej kuchni. W czym tkwi sekret ich idealnego przygotowania? Odpowiedzi na to pytanie udzielili goście Dzień Dobry TVN.
Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?
Trwający sezon grypowy spędza sen z powiek osobom o niskiej odporności. Jej wspomaganie niektórym kojarzy się z przesyconymi czosnkiem czy olejami babcinymi recepturami. Na szczęście przed przeziębieniem i grypą można chronić się w znacznie smaczniejszy sposób. Sprawdź przepis na zupę krem z ogórków kiszonych i poznaj ich wartości odżywcze.
Kiszonki stały się polskim "super foodem”. Bardzo często pojawiają się na naszych stołach w formie przekąsek, surówek, dodatków do dań lub jako główny składnik pysznych potraw.
Sezon na dynię trwa, więc warto wykorzystać wszelkie jej możliwości. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia jest jej ukiszenie. Jak zrobić kiszoną dynię?
Ogórki kiszone i inne przetwory, które najczęściej robimy na jesień, zwykle mogą stać miesiącami. Jednak po otwarciu, ich czas przydatności do spożycia może drastycznie się skrócić. Jak długo można przechowywać ogórki kiszone i co zrobić, aby się nie psuły?
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN skupiliśmy się na żywności i wszelkich sposobach, aby marnować jej jak najmniej. Jak zrobić warzywną kiszonkę? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Jarosław Pokojski pysznymi kiszonkami i swojskimi chlebami obdarowuje rodzinę oraz przyjaciół. Wysyła partie ekologicznych wypieków do Berlina. A smakosze z Włoch, Norwegii, Madrytu i Szwajcarii chwalą jego ekologiczny zakwas, kiszonki, smalec z przyprawami i aromatyczne bochenki.
Jak wpływ na nasz organizm mają kiszonki? Zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski przekonuje, że kryją wiele zalet. W programie Dzień Dobry TVN zaprezentował innowacyjne przepisy. Oto jeden z nich.
Popularny trend? Kiszonki! Doskonałe na budowanie odporności. Swoimi innowacyjnymi przepisami na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski. Oto przepis na wyjątkową sałatkę z tuńczykiem oraz sosem z kiszonych pomidorów.
Nie od dziś wiadomo, że dzięki fermentacji jedzenie można dłużej przechowywać. Kiszonki są tego doskonałym przykładem. Swoimi innowacyjnymi przepisami podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski.
Kiszonki doskonale wpływają na samopoczucie, a przy okazji wyśmienicie smakują. Fermentowane produkty, które z łatwością można przygotować we własnej kuchni, to nie tylko popularne ogórki i kapusta. Równie apetyczne i zdrowe mogą okazać się kiszone owoce z dodatkiem kwiatów czy aromatycznych przypraw. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym nauczyciel fizyki i informatyki w Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, Marcin Kisielewski.
Parzybroda, gulasz szegedyński, fuczki, pickled dog - nazwy tych dań z kiszonek brzmią intrygująco. Jak je przyrządzić? W naszej kuchni pokazuje to Jasiek Kuroń. Wypróbuj jego niezwykłe przepisy.
Umeboshi określana jest mianem kiszonej śliwki, jednak w rzeczywistości jest to morela. Pochodzi z Japonii i dostała miano superfood ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jest nietypowa w smaku i nie każdemu przypadnie do gustu. Swój niepowtarzalny aromat zyskuje dzięki długiemu procesowi fermentacji. Dowiedz się, jak zrobić ją w domu.
Na jesieni najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju przetwory, w tym kiszonki. Oprócz kapusty czy ogórków, można przygotować także kiszone jabłka. Są praktycznie niedostępne w sklepach, chociaż dawniej królowały na polskich stołach. Przedstawiamy nasz prosty przepis.
Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.
Lipiec i sierpień to miesiące, w których dostępnych jest najwięcej świeżych owoców i warzyw. Doskonałym sposobem zachowania ich smaku na dłużej, w nieco zmienionej formie, jest kiszenie. Co i dlaczego warto kisić? Na czym polega ten proces?
Domowe ogórki kiszone - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli. Odpowiadamy też na pytanie, dlaczego czasami ukiszone ogórki są puste w środku.
Kiszonki usprawniają pracę jelit, odkwaszają organizm i wzmacniają odporność, a w dodatku wyśmienicie smakują. Ich regularne spożywanie doskonale wpływa na samopoczucie. Fermentowane produkty to jednak nie tylko dobrze nam znane ogórki i kapusta. Co jeszcze można ukisić i dlaczego warto to robić? O tym w Dzień Dobry Wakacje opowiedział Aleksander Baron, szef kuchni i przedsiębiorca, któremu kiszonki pozwoliły przetrwać pandemiczny kryzys.
Kimchi to jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw kuchni koreańskiej. Podstawowym jej składnikiem jest sfermentowana kapusta pekińska, dzięki której kimchi posiada właściwości prozdrowotne. Do kimchi dodawana jest też specjalna papryczka gochugaru.