Według danych epidemiologicznych w Polsce na postać przewlekłą zaparć cierpi nawet co ósma osoba, czyli około 13% społeczeństwa.
Kiszenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności.
Jak kimchi wpływa na odchudzanie?
Kiszonki są obecne na polskich stołach od dawna. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z tym bardzo zdrowym produktem zaprezentował Sebastian Olma. Przygotował krem z ogórków kiszonych, gołąbki oraz śledzie z pianą na bazie kiszonych ogórków.
Trwający sezon grypowy spędza sen z powiek osobom o niskiej odporności. Jej wspomaganie niektórym kojarzy się z przesyconymi czosnkiem czy olejami babcinymi recepturami. Na szczęście przed przeziębieniem i grypą można chronić się w znacznie smaczniejszy sposób. Sprawdź przepis na zupę krem z ogórków kiszonych i poznaj ich wartości odżywcze.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kiszonki stały się polskim "super foodem”. Bardzo często pojawiają się na naszych stołach w formie przekąsek, surówek, dodatków do dań lub jako główny składnik pysznych potraw.
Sezon na dynię trwa, więc warto wykorzystać wszelkie jej możliwości. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia jest jej ukiszenie. Jak zrobić kiszoną dynię?
Ogórki kiszone i inne przetwory, które najczęściej robimy na jesień, zwykle mogą stać miesiącami. Jednak po otwarciu, ich czas przydatności do spożycia może drastycznie się skrócić. Jak długo można przechowywać ogórki kiszone i co zrobić, aby się nie psuły?
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN skupiliśmy się na żywności i wszelkich sposobach, aby marnować jej jak najmniej. Jak zrobić warzywną kiszonkę? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Jarosław Pokojski pysznymi kiszonkami i swojskimi chlebami obdarowuje rodzinę oraz przyjaciół. Wysyła partie ekologicznych wypieków do Berlina. A smakosze z Włoch, Norwegii, Madrytu i Szwajcarii chwalą jego ekologiczny zakwas, kiszonki, smalec z przyprawami i aromatyczne bochenki.
Jak wpływ na nasz organizm mają kiszonki? Zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski przekonuje, że kryją wiele zalet. W programie Dzień Dobry TVN zaprezentował innowacyjne przepisy. Oto jeden z nich.
Popularny trend? Kiszonki! Doskonałe na budowanie odporności. Swoimi innowacyjnymi przepisami na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski. Oto przepis na wyjątkową sałatkę z tuńczykiem oraz sosem z kiszonych pomidorów.
Nie od dziś wiadomo, że dzięki fermentacji jedzenie można dłużej przechowywać. Kiszonki są tego doskonałym przykładem. Swoimi innowacyjnymi przepisami podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski.
Kiszonki doskonale wpływają na samopoczucie, a przy okazji wyśmienicie smakują. Fermentowane produkty, które z łatwością można przygotować we własnej kuchni, to nie tylko popularne ogórki i kapusta. Równie apetyczne i zdrowe mogą okazać się kiszone owoce z dodatkiem kwiatów czy aromatycznych przypraw. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym nauczyciel fizyki i informatyki w Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, Marcin Kisielewski.
Parzybroda, gulasz szegedyński, fuczki, pickled dog - nazwy tych dań z kiszonek brzmią intrygująco. Jak je przyrządzić? W naszej kuchni pokazuje to Jasiek Kuroń. Wypróbuj jego niezwykłe przepisy.
Umeboshi określana jest mianem kiszonej śliwki, jednak w rzeczywistości jest to morela. Pochodzi z Japonii i dostała miano superfood ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jest nietypowa w smaku i nie każdemu przypadnie do gustu. Swój niepowtarzalny aromat zyskuje dzięki długiemu procesowi fermentacji. Dowiedz się, jak zrobić ją w domu.
Na jesieni najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju przetwory, w tym kiszonki. Oprócz kapusty czy ogórków, można przygotować także kiszone jabłka. Są praktycznie niedostępne w sklepach, chociaż dawniej królowały na polskich stołach. Przedstawiamy nasz prosty przepis.
Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.
Lipiec i sierpień to miesiące, w których dostępnych jest najwięcej świeżych owoców i warzyw. Doskonałym sposobem zachowania ich smaku na dłużej, w nieco zmienionej formie, jest kiszenie. Co i dlaczego warto kisić? Na czym polega ten proces?
Domowe ogórki kiszone - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli. Odpowiadamy też na pytanie, dlaczego czasami ukiszone ogórki są puste w środku.
Kiszonki usprawniają pracę jelit, odkwaszają organizm i wzmacniają odporność, a w dodatku wyśmienicie smakują. Ich regularne spożywanie doskonale wpływa na samopoczucie. Fermentowane produkty to jednak nie tylko dobrze nam znane ogórki i kapusta. Co jeszcze można ukisić i dlaczego warto to robić? O tym w Dzień Dobry Wakacje opowiedział Aleksander Baron, szef kuchni i przedsiębiorca, któremu kiszonki pozwoliły przetrwać pandemiczny kryzys.
Kimchi to jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw kuchni koreańskiej. Podstawowym jej składnikiem jest sfermentowana kapusta pekińska, dzięki której kimchi posiada właściwości prozdrowotne. Do kimchi dodawana jest też specjalna papryczka gochugaru.
Żywność, która została poddana kiszeniu, jest bardzo korzystna dla zdrowia i samopoczucia ludzi. Jest przede wszystkim lżej strawna i zawiera dużo witamin, minerałów i błonnika, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Z kolei niska kaloryczność wspiera proces odchudzania. Warto więc jeść różnego rodzaju kiszonki, a także przygotowywać ich zapasy samodzielnie. Dobrym i prostym pomysłem jest kiszona rzepa. Jak ją zrobić? Sprawdź łatwy i szybki przepis.
Kiszonki to polskie super foods, czyli produkty spożywcze o ponadprzeciętnie wysokich właściwościach. Są nie tylko wyraziste w smaku, ale też bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Kisić można znacznie więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Doskonale nadaje się do tego również młody kalafior. Sprawdź przepis na kiszonego kalafiora i sposoby jego wykorzystanie w kuchni.
Kapary to nieodzowny element kuchni śródziemnomorskiej. Tę wyjątkową roślinę szczególnie upodobali sobie Włosi. Niestety w Polsce kapary są bardzo niedoceniane i rzadko pojawiają się na stołach. Wystarczy jednak choć raz spróbować potrawy z dodatkiem kaparów, żeby przekonać się, jak wybornie smakują. Sprawdź nasze propozycje!
Dania z kiszonkami są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Swoje propozycje zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: bułeczki z kiszoną kapustą, marchewka kimchi, klopsy z sałatką z ogórków kiszonych i pure z batatów, a także kurczak marynowany w soku z kiszonego buraka.
Wiele osób zwłaszcza teraz zastanawia się, jak może zatroszczyć się o swoją odporność. Przepis jest bardzo prosty i znany od wielu lat. Mikołaj Rey, zachęcał, by dzień zaczynać od kiszonek. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak pozytywny wpływ mają na nasz organizm. Jak je przygotować? W tym celu odwiedził sad i razem z Sebastianem Olmą przygotował kiszone jabłka.
Przygotuj naturalny zakwas dla swojego zdrowia. Magdalena i Mikołaj Bator wiedzą najlepiej, jakie wyjątkowe właściwości posiadają kiszonki. Swoimi doświadczeniami podzielili się w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować zdrowy zakwas z buraków i na żur? Dowiedz się tego od najlepszych. To już ostatni moment na przygotowanie, jeśli chcemy zdążyć przed Wielkanocą.
Rodzina Emilii Sznajder-Chmury od 55 lat w Dolinie Baryczy uprawia i kisi kapustę, ogórki oraz inne warzywa. Mikołaj Rey postanowił przyjrzeć się, jak wygląda proces kiszenia kapusty z bliska. Kiszonki są antybakteryjne, przeciwzapalne, zawierają witaminę C. Poprawiają perystaltykę jelit. Im produkty dłużej się kiszą, tym nabierają więcej wartości odżywczych. W czasie fermentacji zawarte w produktach cukry, zamieniają się w kwas mlekowy, przez też są mniej kaloryczne. Dlaczego warto pić sok z kiszonych produktów rano?