- Koło Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach powstało z inicjatywy przyjaciół, którzy kochają gotować i wspólnie spędzać czas
- Jedną z popisowych przekąsek panów są kiszone ogórki
- Co jeszcze lubią gotować członkowie Koła Gospodarzy Wiejskich?
Jak powstało pierwsze w Polsce Koło Gospodarzy Wiejskich?
- Od kilku lat spotykaliśmy się w wąskiej gronie przyjaciół. Rok temu, w połowie maja, postanowiliśmy sformalizować nasz "związek" i zarejestrować się jako pierwsze w Polsce Koło Gospodarzy Wiejskich - zdradził Łukasz Walusiak, sołtys oraz prezes Koła Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach.
Gość Dzień Dobry TVN podkreślił przy tym, że ich inicjatywa spotkała się ze wsparciem kobiecych zgromadzeń.
- Panie z innych kół kibicują nam. Nie jesteśmy dla nich żadną konkurencją, a alternatywą - wyjaśnił.
Czym, oprócz kiszenia ogórków, zajmują się na co dzień panowie z Koła Gospodarzy Wiejskich?
- Ostatnio dostaliśmy wyróżnienie w konkursie "Natura w duecie", gdzie upiekliśmy "różową kozę". To była różowa pizza z karmelizowaną gruszką, kozim serem i carpaccio z buraka - podkreślił Łukasz Walusiak.
W czym tkwi sekret doskonałego kiszenia ogórków?
- Skład naszych ogórków kiszonych to: ogórki, woda, sól, czosnek, chrzan, koper i najważniejszy składnik - dobra zabawa - zdradził Łukasz Walusiak.
Prezes Koła Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach wspomniał również, że jeden ze słoików kiszonych ogórków powstał podczas ustanawiania rekordu Polski w tym oryginalnym zajęciu. Na czym dokładnie polegał ten konkurs?
- 380 osób jednocześnie kisiło ogórki - zaznaczył.
Łukasz Walusiak zwrócił również uwagę na fakt, że wspólne gotowanie potrafi w znakomity sposób łączyć ludzi.
- W poprzedniej edycji wakacyjnego kiszenia ogórków z Kołem Gospodarzy Wiejskich podsłuchałem panów, którzy przyszli na naszą imprezę. [...] Jeden do drugiego mówi: "Kaziu, a gdzie ty mieszkasz?", na co on odpowiada: "Długa 10, a ty?". Okazało się, że to byli sąsiedzi, którzy byli przedzieleni tujami na 6 metrów i się nie znali - podkreślił.
Oprócz kiszonych ogórków, panowie zajmują się także na co dzień przygotowywaniem innych potraw.
- Lubimy gotować. W przyszłym tygodniu jedziemy na konkurs kulinarny z naszym rosołem, który nazwaliśmy "esencja niedzieli". Będzie to nietypowy rosół, bo swoją recepturą i składnikami nawiązuje do polskiej kuchni barokowej z XVII w. - zdradził Mariusz Mierczyński, sekretarz Koła Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Trwa sezon na czereśnie. Ile trzeba zapłacić za kilogram ukochanych przez Polaków owoców?
- Poszła do sklepu w Chorwacji i nie wytrzymała: "Jak wy tu żyjecie?"
- Poszła do sklepu w Chorwacji i nie wytrzymała: "Jak wy tu żyjecie?"
Autor: Aleksandra Kokot
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News