Nikt w Polsce nie kisi ogórków lepiej niż oni. Trójka przyjaciół łamie stereotypy

Nikt w Polsce nie kisi ogórków lepiej niż oni. Trójka przyjaciół łamie stereotypy
Kiszę, bo mogę - słoik męskiej niezależności
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiszone ogórki to nieodłączny element polskiej kuchni. Jak się okazuje, podczas przygotowywania tego przysmaku, można się także dobrze bawić. Doskonale wiedzą o tym założyciele pierwszego w kraju Koła Gospodarzy Wiejskich - Łukasz Walusiak, Mariusz Mierczyński oraz Wojciech Rydzewski. W czym tkwi sekret ich idealnie ukiszonych ogórków?
Artykuł w skrócie:
  • Koło Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach powstało z inicjatywy przyjaciół, którzy kochają gotować i wspólnie spędzać czas
  • Jedną z popisowych przekąsek panów są kiszone ogórki
  • Co jeszcze lubią gotować członkowie Koła Gospodarzy Wiejskich?

Jak powstało pierwsze w Polsce Koło Gospodarzy Wiejskich?

- Od kilku lat spotykaliśmy się w wąskiej gronie przyjaciół. Rok temu, w połowie maja, postanowiliśmy sformalizować nasz "związek" i zarejestrować się jako pierwsze w Polsce Koło Gospodarzy Wiejskich - zdradził Łukasz Walusiak, sołtys oraz prezes Koła Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach.

Gość Dzień Dobry TVN podkreślił przy tym, że ich inicjatywa spotkała się ze wsparciem kobiecych zgromadzeń.

- Panie z innych kół kibicują nam. Nie jesteśmy dla nich żadną konkurencją, a alternatywą - wyjaśnił.

Czym, oprócz kiszenia ogórków, zajmują się na co dzień panowie z Koła Gospodarzy Wiejskich?

- Ostatnio dostaliśmy wyróżnienie w konkursie "Natura w duecie", gdzie upiekliśmy "różową kozę". To była różowa pizza z karmelizowaną gruszką, kozim serem i carpaccio z buraka - podkreślił Łukasz Walusiak.

W czym tkwi sekret doskonałego kiszenia ogórków?

- Skład naszych ogórków kiszonych to: ogórki, woda, sól, czosnek, chrzan, koper i najważniejszy składnik - dobra zabawa - zdradził Łukasz Walusiak.

Prezes Koła Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach wspomniał również, że jeden ze słoików kiszonych ogórków powstał podczas ustanawiania rekordu Polski w tym oryginalnym zajęciu. Na czym dokładnie polegał ten konkurs?

- 380 osób jednocześnie kisiło ogórki - zaznaczył.

Łukasz Walusiak zwrócił również uwagę na fakt, że wspólne gotowanie potrafi w znakomity sposób łączyć ludzi.

- W poprzedniej edycji wakacyjnego kiszenia ogórków z Kołem Gospodarzy Wiejskich podsłuchałem panów, którzy przyszli na naszą imprezę. [...] Jeden do drugiego mówi: "Kaziu, a gdzie ty mieszkasz?", na co on odpowiada: "Długa 10, a ty?". Okazało się, że to byli sąsiedzi, którzy byli przedzieleni tujami na 6 metrów i się nie znali - podkreślił.

Oprócz kiszonych ogórków, panowie zajmują się także na co dzień przygotowywaniem innych potraw.

- Lubimy gotować. W przyszłym tygodniu jedziemy na konkurs kulinarny z naszym rosołem, który nazwaliśmy "esencja niedzieli". Będzie to nietypowy rosół, bo swoją recepturą i składnikami nawiązuje do polskiej kuchni barokowej z XVII w. - zdradził Mariusz Mierczyński, sekretarz Koła Gospodarzy Wiejskich w Rozgartach.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości