Ogórki kanapkowe to kolejny sposób na wykorzystanie tych zielonych warzyw w kuchni. Efekt jest pyszny, a proces przygotowania prosty i szybki. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smacznymi plastrami ogórkowymi o każdej porze roku.
Domowe lody zyskują popularność, a w internecie pojawia się coraz więcej różnych przepisów na nie. Poszukiwacze nowych smaków nie lubią się ograniczać. Dzięki temu powstały domowe lody... ogórkowe!
Oprysk z sody oczyszczonej to domowa, prosta metoda na zwalczanie szkodników i różnych chorób atakujących ogórki. Ma również inne, korzystne dla rozwoju tych warzyw właściwości. Sprawdź prosty przepis na przygotowanie oprysku z sody.
Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup. Zwykle trafiają do niej porządnie ukiszone ogórki, ale świetna jest również ta w wersji z małosolnych. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował ją Piotr Kucharski. Jak zrobić ogórkową z małosolnych? Sprawdź przepis.
Uprawa ogórków nie wymaga dużych umiejętności, jeśli tylko dostarczymy im próchniczej gleby, dostępu do słońca i będziemy pamiętali o regularnym podlewaniu, powinny dobrze rosnąć i wydać obfity plon. Kiedy sadzić ogórki do gruntu? Kalendarz upraw rozpoczyna się od połowy maja, siew ogórków możemy przeprowadzać do połowy czerwca. Ogórki możemy uprawiać także z rozsady – w szklarni lub inspekcie należy wysiewać warzywo pod koniec marca lub w kwietniu.
Ogórki po kozacku mają specyficzny smak – są słodko-kwaśne z charakterystyczną nutą musztardy. Idealnie komponują się z kanapkami i daniami z grilla. Stanowią także świetną, oryginalną przekąskę do podania na imprezie. Warto zrobić je latem, aby móc przez cały rok cieszyć się ich wyśmienitym smakiem i chrupkością.
Ogórki kiszone są smaczne, bardzo zdrowe i świetnie komponują się posiłkiem. Do tego ich przygotowanie jest na tyle proste, że każdy z nas może to zrobić. Jak się do tego zabrać? Poznajcie najlepsze przepisy na ogórki kiszone Emilii Sznajder, która prowadzi duże gospodarstwo specjalizujące się w kiszeniu warzyw.
Choroby ogórków mogą doprowadzić do strat materialnych, zwłaszcza kiedy atakują uprawy przemysłowe. By uniknąć kłopotów, warto stosować się do kilku prostych zasad. A kiedy już ogórki dopadnie jakaś infekcja, należy jak najszybciej przystąpić do jej zwalczania.
Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.
Wuzetka z "Misia", krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia", ogórki z miodem z "Panien z Wilka", indyk z "Przyjaciół", strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny". Dania z kultowych filmów i seriali przygotowuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Sprawdź jego niezwykłe przepisy.
Uwielbiasz małosolne, ale nie wiesz, jak je zrobić? Piotr Kucharski przekonuje, że to bardzo proste zadanie. W programie Dzień Dobry TVN zdradził swój przepis na ogórki małosolne i opowiedział o tym, na co trzeba zwrócić uwagę podczas ich przygotowania.
Co jedli Zosia i Tadeusz? Sprawdzić to będzie można podczas "Kolacji Mickiewiczowskiej". W naszej kuchni dania ze słynnego trzynastozgłoskowca przyrządza Katarzyna Bosacka i Agnieszka Kręglicka. Sprawdź niezwykłe przepisy.
Świeże, kiszone, a może małosolne? Przepisem na te ostatnie podzieliła się ze swoimi obserwatorami Ania Starmach. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku?
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczęliśmy dziś sezon na przetwory! Jakie warzywa i owoce można zamknąć w słoikach? Jak to najlepiej zrobić i o czym musimy pamiętać? O konfiturach, kiszonkach i marynatach opowiedział nam Jakub Kasprzak. Robicie przetwory na zimę?
Wakacje tuż tuż, ale Dzień Dobry TVN sezon ogórkowy nie grozi! Idąc za ciosem, w naszej kuchni Andrzej Polani przygotował ogórki małosolne i te o intensywniejszym smaku - ogórki kiszone. Które bardziej Wam smakują?
Jak szybko przygotować smaczne dania na przyjęcie, by zrobić na gościach wrażenie? O pomoc poprosiliśmy Aldonę z serialu "Przepisu na życie". Zobacz, co Aldona - w tej roli Izabela Kapiasova - przygotowała pod okiem mistrza Andrzeja Polana w kuchni Dzień Dobry TVN! Jak smakuje kurczak z bananami, kebaby w boczku i carpaccio z ogórków małosolnych? Czym Andrzej Polan natarł ptaka? :)