Zupa ogórkowa z małosolnych - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 1 cebula
- 1 młody por
- 2 łyżki masła
- 2 młode marchewki
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 litry wywaru z pieczonego kurczaka
- 8-10 ogórków małosolnych
- sól i pieprz
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek koperku
Zupa ogórkowa z małosolnych - sposób przygotowania
- Cebule i por pokroić i podsmażyć na maśle. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka z cebulą i porem. Przez chwilę podsmażyć.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka i zalać wszystko wywarem drobiowym.
- Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki pokroić w plasterki i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest za mało kwaśne podlać wodą z ogórków.
- Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować szczyptą soli i chochlą ciepłej zupy. Dodać do zupy i chwilę pogotować.
- Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Zobacz także:
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką
- Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek - prosty, wiosenny przepis
podziel się: