Zupa ogórkowa z małosolnych - przepis Piotra Kucharskiego

Zupa ogórkowa
Fot. Shaiith / Getty Images
Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup. Zwykle trafiają do niej porządnie ukiszone ogórki, ale świetna jest również ta w wersji z małosolnych. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował ją Piotr Kucharski. Jak zrobić ogórkową z małosolnych? Sprawdź przepis.

Zupa ogórkowa z małosolnych - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 1 cebula
    • 1 młody por
      • 2 łyżki masła
        • 2 młode marchewki
          • 500 g młodych ziemniaków
            • 2 litry wywaru z pieczonego kurczaka
              • 8-10 ogórków małosolnych
                • sól i pieprz
                  • 200 ml śmietany 18%
                    • pęczek koperku

                      Zupa ogórkowa z małosolnych - sposób przygotowania

                      1. Cebule i por pokroić i podsmażyć na maśle. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka z cebulą i porem. Przez chwilę podsmażyć.
                        1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka i zalać wszystko wywarem drobiowym.
                          1. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki pokroić w plasterki i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest za mało kwaśne podlać wodą z ogórków.
                            1. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować szczyptą soli i chochlą ciepłej zupy. Dodać do zupy i chwilę pogotować.
                              1. Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.

                                Zobacz także:

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana