Zupa ogórkowa z małosolnych - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 1 cebula
 - 1 młody por
 - 2 łyżki masła
 - 2 młode marchewki
 - 500 g młodych ziemniaków
 - 2 litry wywaru z pieczonego kurczaka
 - 8-10 ogórków małosolnych
 - sól i pieprz
 - 200 ml śmietany 18%
 - pęczek koperku
 
Zupa ogórkowa z małosolnych - sposób przygotowania
- Cebule i por pokroić i podsmażyć na maśle. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka z cebulą i porem. Przez chwilę podsmażyć.
 - Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka i zalać wszystko wywarem drobiowym.
 - Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki pokroić w plasterki i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest za mało kwaśne podlać wodą z ogórków.
 - Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować szczyptą soli i chochlą ciepłej zupy. Dodać do zupy i chwilę pogotować.
 - Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
 
Zobacz także:
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
 - Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką
 - Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek - prosty, wiosenny przepis
 
podziel się: