Zupa ogórkowa z małosolnych - przepis Piotra Kucharskiego

Zupa ogórkowa
Fot. Shaiith / Getty Images
Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup. Zwykle trafiają do niej porządnie ukiszone ogórki, ale świetna jest również ta w wersji z małosolnych. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował ją Piotr Kucharski. Jak zrobić ogórkową z małosolnych? Sprawdź przepis.

Zupa ogórkowa z małosolnych - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 młody por
  • 2 łyżki masła
  • 2 młode marchewki
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 litry wywaru z pieczonego kurczaka
  • 8-10 ogórków małosolnych
  • sól i pieprz
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek koperku

Zupa ogórkowa z małosolnych - sposób przygotowania

  1. Cebule i por pokroić i podsmażyć na maśle. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka z cebulą i porem. Przez chwilę podsmażyć.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka i zalać wszystko wywarem drobiowym.
  3. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki pokroić w plasterki i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest za mało kwaśne podlać wodą z ogórków.
  4. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować szczyptą soli i chochlą ciepłej zupy. Dodać do zupy i chwilę pogotować.
  5. Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości