Kiszonki stały się polskim "super foodem”. Bardzo często pojawiają się na naszych stołach w formie przekąsek, surówek, dodatków do dań lub jako główny składnik pysznych potraw.
Sezon na ogórki małosolne trwa w najlepsze. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także tytułowany skoczek narciarski, Adam Małysz.
Chłodnik to danie, które kojarzy się z latem, ciepłymi wieczorami i upalnymi popołudniami. Podawany na zimno jest idealny na obiad i popołudniową przekąskę. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała chłodnik z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado. Sprawdź jej przepis.
Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup. Zwykle trafiają do niej porządnie ukiszone ogórki, ale świetna jest również ta w wersji z małosolnych. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował ją Piotr Kucharski. Jak zrobić ogórkową z małosolnych? Sprawdź przepis.
Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?
Ogórki małosolne nie jest łatwo zrobić. Popełniamy sporo błędów, a wystarczy znać kilka podstawowych zasad, by cieszyć się doskonałym smakiem. Jakie wybrać ogórki, jaką sól użyć i czy powinno się moczyć je przed kiszeniem? Do listy błędów Daria Ładocha dorzuciła swój pomysł na idealne ogórki.
Uwielbiasz małosolne, ale nie wiesz, jak je zrobić? Piotr Kucharski przekonuje, że to bardzo proste zadanie. W programie Dzień Dobry TVN zdradził swój przepis na ogórki małosolne i opowiedział o tym, na co trzeba zwrócić uwagę podczas ich przygotowania.
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie? Skorzystaj z ciekawych propozycji na przekąski, które podasz bez talerzy. Jak przygotować dania "zero waste"? Sprawdź propozycje Kasi Bosackiej.
Lato w pełni, sezon na ogórki trwa w najlepsze. Co z nich zrobić? Pikle. Z miodem, musztardą, w curry, małosolne, a nawet na sucho. Sprawdzone przepisy przedstawia Beata Kartowicz.
Świeże, kiszone, a może małosolne? Przepisem na te ostatnie podzieliła się ze swoimi obserwatorami Ania Starmach. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zielone potrawy sezonowe. Na naszym stole pojawiły się: ogórki małosolne, młoda kapusta z ziemniakami, zielony chłodnik, a na deser drożdżówka z owocami. Smacznego! :)