Chłodnik z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g ogórków małosolnych
- opakowanie sera feta
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 2 szalotki
- 1 l kefiru lub maślanki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- liście świeżej mięty
- awokado obrane ze skórki
- skórka z cytryny
- garść łuskanych pistacji
- 250 g liści szpinaku
Sposób przygotowania chłodnika z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado
- Ogórki zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekane szalotki oraz czosnek.
- Dodaj ogórki i duś około 15 minut wraz z ogórkową wodą. Następnie przełóż do ostygnięcia.
- Zmiksuj ogórki z kefirem, miętą, koperkiem i awokado oraz szpinakiem, dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do lodówki.
- Podawaj z fetą, skórką z cytryny i pistacjami.
Zobacz także:
- Idealne ogórki małosolne - przepis Piotra Kucharskiego
- Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?
- Klasyczne małosolne ogórki... z jabłkami. Przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: