feta

    feta

    Proste dania też mogą być pełne zmysłów. Przekonuje o tym Maia Sobczak, blogerka i autorka książek kulinarnych. W naszej kuchni przygotowuje tosty z kaszą gryczaną, fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem, leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą oraz herbatę z koniczyny. Poznaj jej niezwykłe przepisy.

    Wszyscy dobrze się bawili na wielkim, greckim weselu:) Tym razem Mikołaj udał się do małego gospodarstwa polskiego Greka. Jak przebiega proces tworzenia takiego sera? Po czym rozpoznać prawdziwą fetę? W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o niewątpliwych walorach smakowych tego sera. Można go grillować, idealny do sałatek, można zapiec i panierować. A w jaki sposób Wy przyrządzacie fetę?

    Campo di Fiori, Giordano Bruno, Antonio Vivaldi, Federico Fellini, huczne fety i ... pizza oraz makarony. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Pasek, którzy prowadzą wspólnie bloga rodzicielskiego, przygotowali: makaron z brokułami w sosie śmietanowym z kurczakiem, makaron z domowym pesto, włoską sałatkę makaronową z mozzarellą i suszonymi pomidorami, włoską sałatkę z kiełkami oraz deser mascarpone z dodatkiem amaretto. Zahaczyli też o Hiszpanię:)

    Z okazji Dnia Niepodległości Grecji, w naszej kuchni, Ania Starmach przygotowała kilka dań kuchni greckiej. Smacznego!