Materiał promocyjny

Bakłażan z fetą, stir fry z kurczakiem i omlet ze szczypiorkiem. Poznaj przepisy Mateusza Gesslera

Pomysł na niedzielny obiad
Dziś w naszej kuchni powstają proste, świeże i wiosenne dania. Bakłażan z fetą, stir fry z kurczakiem i omlet ze szczypiorkiem - takie pyszności przyrządza Mateusz Gessler. Wypróbuj te wyjątkowe przepisy.

Bakłażan z fetą

Składniki na bakłażana z fetą:

  • 250 g miękkiego masła Lekko Solonego Lurpak®
    • 2 łyżki pasty harissa
      • 3 duże bakłażany
        • 150 g fety
          • 100 g nasion granatu
            • garść grubo posiekanej kolendry

              Jak przygotować bakłażana z fetą?

              1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 st. C. W małej misce wymieszaj miękkie masło z pastą harissa.
                1. Rozetnij bakłażany wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę i umieść połówki na dużej blasze do pieczenia.
                  1. Dokładnie nasmaruj bakłażana masłem z pastą harissa – upewnij się, że mieszanka weszła także w nacięcia. Dopraw po wierzchu solą i świeżo zmielonym pieprzem.
                    1. Piecz przez 35–40 minut lub do czasu, aż miąższ stanie się miękki i delikatny. Po wyjęciu z pieca posyp bakłażana pokruszoną fetą, nasionami granatu i posiekaną kolendrą.

                      Stir fry z kurczakiem

                      Składniki na stir fry z kurczakiem:

                      • 600 g piersi z kurczaka
                        • 2 cm świeżego imbiru
                          • 2-3 ząbki czosnku
                            • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
                              • 2 marchewki
                                • 2-3 szalotki
                                  • 50 g prażonych orzechów nerkowca
                                    • 2 łyżki sosu sojowego
                                      • 1 dl sosu hoisin
                                        • 1 łyżka cukru
                                          • liście świeżej kolendry
                                            • masło do smażenia
                                              • ryż jaśminowy

                                                Jak przygotować stir fry z kurczakiem?

                                                1. W garnku podgrzej wodę i ugotuj ryż.
                                                  1. Kurczaka pokrój na kawałki 2x2 cm. Przełóż do miski. Imbir i czosnek posiekaj drobno. Wymieszaj z kurczakiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dobrze, aby przyprawy całkowicie pokryły kurczaka.
                                                    1. Wok pogrzej, na wysokiej temperaturze rozpuść masło. Kawałki kurczaka obsmaż na złoty kolor.
                                                      1. Marchew i szalotkę pokrój na talarki i dodaj do woka. Dodaj sos hoisin oraz cukier – podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj orzechy nerkowca. Jeśli glazura będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
                                                        1. Przypraw solą i pieprzem (możesz również dodać chili). Posyp świeżo posiekaną kolendrą.

                                                          Omlet ze szczypiorkiem

                                                          Składniki na omlet:

                                                          • 3 jaja w pokojowej temperaturze
                                                            • 20 g startego sera gruyere
                                                              • 30 g czerwonej papryki pokrojonej na małe kawałki ( ok. ¼ średniej papryki)
                                                                • 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
                                                                  • 1 łyżeczka Lurpac lekko solony
                                                                    • sól i pieprz

                                                                      Jak przygotować omlet ze szczypiorkiem?

                                                                      1. Jaja wymieszaj rózgą i dopraw do smaku. Na małą patelnię włóż masło lurpak, mieszaj na umiarkowanym ogniu, aż się rozpuści.
                                                                        1. Na skwierczące masło wlej jaja, dodaj posiekaną paprykę, ser i szczypiorek. Wstrząśnij patelnią, aby równomiernie rozprowadzić masę i zostaw na 10 sekund.
                                                                          1. Następnie za pomocą drewnianej łopatki bok omletu włóż do środka, wstrząśnij patelnią, żeby surowa masa dostała się do środka. Omlet jest gotowy, gdy nadal jest cieknący w środku.
                                                                            1. Odwróć i po chwili podawaj.

                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

                                                                              Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów

                                                                              Obiady lekkie, smaczne i roślinne. Wypróbuj wiosenne przepisy Andrzeja Polana

                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                              Źródło: Mateusz Gessler

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana