Obiady lekkie, smaczne i roślinne. Wypróbuj wiosenne przepisy Andrzeja Polana

Przepis na lekki obiad? Andrzej Polan poleca warzywa.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą, ziemniakami i botwinką, placek drożdżowy z kalafiorem i skwarkami z batatów oraz makaron ze szparagami, ale inaczej. Obiady lekkie, smaczne i roślinne przyrządza Andrzej Polan. Poznaj jego nietypowe przepisy.

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą, ziemniakami i botwinką

Składniki na gołąbki z młodej kapusty z kaszą, ziemniakami i botwinką

  • 2 główki kapusty młodej
    • 300g kaszy jęczmiennej drobnej
      • 3-4 ziemniaki surowe
        • 3-4 ziemniaki gotowane
          • 2 cebule
            • 1 pęczek botwiny
              • szczypiorek, koperek, natka pietruszki do smaku
                • 1l bulionu warzywnego
                  • olej rzepakowy

                    Jak przyrządzić gołąbki z młodej kapusty z kaszą, ziemniakami i botwinką?

                    Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy kaszę, wszystko razem smażymy 3-4 minuty. Następnie podlewamy sukcesywnie gorącym bulionem. Kiedy tylko kasza będzie al dente, dodajemy do niej pokrojone gotowane ziemniaki.

                    Botwinkę siekamy bardzo drobno, ziemniaki surowe ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy, wrzucamy sporą ilość zieleniny, pieprz i sól do smaku. Kapustę parzymy w wodzie z solą, zdejmujemy kolejne liście, odcinamy twarde unerwienia.

                    W liście zawijamy farsz z kaszy i ziemniaków, zwijamy gołąbki. Układamy w dużym naczyniu, podlewamy wodą z parzenia kapusty, pozostałym bulionem. Dodajemy całe gałązki kopru i dusimy do miękkości.

                    Sos:

                    • 500ml śmietanki 36%
                      • 4 łyżki chrzanu tartego
                        • sól, pieprz
                          • szczypiorek
                            • chleb pszenny na grzanki

                              Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan i przyprawy. Łączymy z gołąbkami. Wszystko razem chwilę gotujemy, przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i grzankami.

                              Mateusz Grochocki/East News

                              Placek drożdżowy z kalafiorem i skwarkami z batatów

                              Składniki na placek drożdżowy z kalafiorem i skwarkami z batatów

                              • 500 g mąki
                                • 150 ml mleka
                                  • 75 ml wody
                                    • 100 ml oleju
                                      • 50 g drożdży
                                        • 1 łyżeczka soli
                                          • 1 łyżeczka cukru

                                            Jak przyrządzić placek drożdżowy z kalafiorem i skwarkami z batatów?

                                            W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki, cukier, wszystko razem mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy dodatki.

                                            • 1 kalafior
                                              • 2 cebule
                                                • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
                                                  • 600 ml mleka
                                                    • 2 łyżki masła klarowanego
                                                      • 2 łyżki mąki pszennej
                                                        • ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały mielony
                                                          • 1 batat
                                                            • 1 zielone jabłko
                                                              • masło klarowane do smażenia
                                                                • 200 g sera tartego żółtego
                                                                  • 1 pęczek koperku

                                                                    Na maśle przesmażamy cebulę do momentu, aż będzie miękka, w trakcie tego dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Kiedy tylko cebula będzie miękka, dodajemy do niej 2 łyżki mąki czyli tyle samo co masła.

                                                                    W oddzielnym garnku zagotowujemy mleko i zalewamy cebulę w zasmażce. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, aż mąka się połączy z mlekiem. Doprawiamy solidnie pieprzem, gałką i solą.

                                                                    Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy 5-6 minut w wodzie z solą i cukrem. Podgotowanego odcedzamy. Batata kroimy w drobną kostkę i smażymy na skwarki na maśle klarowanym. Jabłko kroimy wraz ze skórką i odstawiamy.

                                                                    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy umieszczamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy olejem, wykładamy kalafiora i zalewamy wszystko sosem beszamelowym z cebulą, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni, na około 25 minut. Upieczone ciasto skrapiamy olejem, posypujemy skwarkami z batata, krojonym jabłkiem, kładziemy gałązki koperku.

                                                                    Mateusz Grochocki/East News

                                                                    Makaron ze szparagami, ale inaczej

                                                                    Składniki na makaron ze szparagami

                                                                    • 2 pęczki szparagów zielonych
                                                                      • 1op. makaronu orecchiette
                                                                        • 1 cytryna
                                                                          • 100 g sera mascarpone
                                                                            • 200 g pomidorków koktajlowych
                                                                              • sól, cukier do smaku
                                                                                • 2 pęczki marchewki młodej
                                                                                  • ostra papryka świeża
                                                                                    • 150 g sera dojrzewającego (bursztyn)

                                                                                      Jak przyrządzić makaron ze szparagami?

                                                                                      W garnku zagotowujemy niedużą ilość wody z dodatkiem soli, cukru. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć wrzucamy szparagi, ale tylko łodyżki bez kwiatów. Gotujemy krótko i wyjmujemy szparagi.

                                                                                      Do wody z gotowania dodajemy marchew młodą, ostrą paprykę i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy makaron i mieszając gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente.

                                                                                      Dodajemy sparzone szparagi pokrojone na małe kawałki, kwiaty szparagów, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy ser tarty dojrzewający. Na koniec dużo szczypiorku i koperku.

                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                      Zobacz też:

                                                                                      Placuszki z owocami i sprytne croissanty, czyli słodkie przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                      Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

                                                                                      Falafele, cebule z boczniakami i smarowidło z kaszy gryczanej, czyli mniej mięsa w kuchni

                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana