Kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów, sałatą i ogórkiem małosolnym
Składniki na kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów:
- chleb pszenno - żytni razowy
- opakowanie sera w plasterkach
- sałata rzymska
- kilka ogórków małosolnych
- kilka kropel oliwy z oliwek
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- sznurek
Pasta z suszonych pomidorów:
- opakowanie suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
- pęczek zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- chili w płatkach
Jak przygotować kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów, sałatą i ogórkiem małosolnym:
Wszystkie składniki pasty zmiksuj na gładką masę. Kromki chleba posmaruj oliwą i połóż na patelni grillowej. Podsmażaj, aż się zarumienią i staną się chrupiące.
Wówczas posmaruj je pastą, dodaj ser, sałatę oraz ogórka. Dodaj cebulę i przykryj kolejną podgrzaną kromką. Możesz przewiązać je sznurkiem, gdy zabierasz je na wynos.
Tomasz Urbanek/East News
Zapiekane kanapkowe ciasto z serem, pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską
Składniki na zapiekane kanapkowe ciasto z serem , pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską:
- kwadratowe 2 chleby razowe lub tostowy pełnoziarnisty (2 opakowania)
- 200 g szynki parmeńskiej
- 200 g sera żółtego
- 500 g pomidorków cherry
- kilka łyżek pesto czerwonego
- opakowanie liści szpinaku
- 3 łyżki musztardy
- 20 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- czerwona cebula pokrojona w piórka
Jak przygotować zapiekane kanapkowe ciasto z serem , pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską
Na blaszce do ciasta ułóż pierwszą warstwę chleba, posmaruj pesto i ułóż plasterki szybki parmeńskiej oraz sera, dodaj pomidorki i oliwki. Następnie dociśnij kolejne kromki chleba i czynność powtórz, tylko smarując musztardą. Dodaj również liście szpinaku. Ułóż 3 warstwę, posmaruj pesto i na wierzchu zostaw sam żółty ser.
Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż ser na wierzchu się zrumieni. Możesz użyć opcji grill.
Tomasz Urbanek/East News
Warzywa zapiekane pod serem
Składniki na warzywa zapiekane pod serem:
- 3 młode marchewki pokrojone w talarki
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
- czerwona papryka pokrojona w kostkę
- zielona papryka pokrojona w kostkę
- średnia cukinia pokrojona na ćwiartki
- 4 ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka wędzona, chili w płatkach
- 100 g sera żółtego
- pęczek zielonej pietruszki
Jak przygotować warzywa zapiekane pod serem:
Wszystkie warzywa wrzuć na szeroką patelnię na rozgrzany olej, dodaj przyprawy i poczekaj, aż woda z nich odparuje.
Następnie przerzuć do naczynia żaroodpornego, przykryj serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się zrumieni. Na koniec posyp zieloną pietruszką.
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz też:
Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
Ryż, makaron lub ziemniaki – czyli zapiekanka gyros na kilka sposobów
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha