Materiał promocyjny

Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

Kanapkowe szaleństwo - poprawka
Na ciepło, zapiekane z ciastem, a na dodatek warzywa pod serem. Proste i szybkie kanapki na drugie śniadanie, także na wynos, przygotowuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Wypróbuj niecodzienne przepisy.

Kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów, sałatą i ogórkiem małosolnym

Składniki na kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów:

  • chleb pszenno - żytni razowy
  • opakowanie sera w plasterkach
  • sałata rzymska
  • kilka ogórków małosolnych
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • czerwona cebula pokrojona w piórka
  • sznurek

Pasta z suszonych pomidorów:

  • opakowanie suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • chili w płatkach

Jak przygotować kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów, sałatą i ogórkiem małosolnym:

Wszystkie składniki pasty zmiksuj na gładką masę. Kromki chleba posmaruj oliwą i połóż na patelni grillowej. Podsmażaj, aż się zarumienią i staną się chrupiące.

Wówczas posmaruj je pastą, dodaj ser, sałatę oraz ogórka. Dodaj cebulę i przykryj kolejną podgrzaną kromką. Możesz przewiązać je sznurkiem, gdy zabierasz je na wynos.

Tomasz Urbanek/East News

Zapiekane kanapkowe ciasto z serem, pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską

Składniki na zapiekane kanapkowe ciasto z serem , pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską:

  • kwadratowe 2 chleby razowe lub tostowy pełnoziarnisty (2 opakowania)
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 200 g sera żółtego
  • 500 g pomidorków cherry
  • kilka łyżek pesto czerwonego
  • opakowanie liści szpinaku
  • 3 łyżki musztardy
  • 20 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • czerwona cebula pokrojona w piórka

Jak przygotować zapiekane kanapkowe ciasto z serem , pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską

Na blaszce do ciasta ułóż pierwszą warstwę chleba, posmaruj pesto i ułóż plasterki szybki parmeńskiej oraz sera, dodaj pomidorki i oliwki. Następnie dociśnij kolejne kromki chleba i czynność powtórz, tylko smarując musztardą. Dodaj również liście szpinaku. Ułóż 3 warstwę, posmaruj pesto i na wierzchu zostaw sam żółty ser.

Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż ser na wierzchu się zrumieni. Możesz użyć opcji grill.

Tomasz Urbanek/East News

Warzywa zapiekane pod serem

Składniki na warzywa zapiekane pod serem:

  • 3 młode marchewki pokrojone w talarki
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • zielona papryka pokrojona w kostkę
  • średnia cukinia pokrojona na ćwiartki
  • 4 ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka wędzona, chili w płatkach
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek zielonej pietruszki

Jak przygotować warzywa zapiekane pod serem:

Wszystkie warzywa wrzuć na szeroką patelnię na rozgrzany olej, dodaj przyprawy i poczekaj, aż woda z nich odparuje.

Następnie przerzuć do naczynia żaroodpornego, przykryj serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się zrumieni. Na koniec posyp zieloną pietruszką.

Tomasz Urbanek/East News

Zobacz też:

Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna

Ryż, makaron lub ziemniaki – czyli zapiekanka gyros na kilka sposobów

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Daria Ładocha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości