Materiał promocyjny

Kacper Sproski czaruje w kuchni DDTVN. Poznaj jego jesienne przepisy

Kacper Sproski i Sandra Kubicka w kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia pełna jesiennych inspiracji
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień to idealny moment, by sięgnąć po bardziej wyraziste smaki i sezonowe składniki. W kuchni Dzień Dobry TVN Kacper Sproski zaprezentował propozycje, które dobrze wpisują się w tę porę roku i mogą stać się inspiracją do codziennego gotowania. Sprawdź przepisy na przygotowane przez nich smakołyki.

Kucharz przyrządził gofry wytrawne z szynką parmeńską, kremowym twarożkiem i pesto rosso ze świeżą bazylią, pantescę z pieczonych ziemniaków, z pesto genovese i prażonymi orzechami włoskimi, jesienne smoothie z jabłkiem, selerem naciowym i imbirem, a także grillowaną pierś kurczaka sous vide z ziołami oraz warzywa julienne po azjatycku. Do ich przygotowania wykorzystał akcesoria kuchenne dostępne w sklepie internetowym Amazon.pl. Przepisy poniżej.

Gofry wytrawne z szynką parmeńską, kremowym twarożkiem i pesto rosso ze świeżą bazylią

Gofry wytrawne z szynką parmeńską, kremowym twarożkiem i pesto rosso ze świeżą bazylią
Gofry wytrawne z szynką parmeńską, kremowym twarożkiem i pesto rosso ze świeżą bazylią
Gofry wytrawne z szynką parmeńską, kremowym twarożkiem i pesto rosso ze świeżą bazylią
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 300 ml mleka
  • opakowanie proszku do pieczenia,
  • 100 g masła,
  • cukier,
  • sól,
  • olej,
  • 300 g twarogu sernikowego,
  • 150 ml śmietanki 36%,
  • opakowanie szynki parmeńskiej,
  • świeża bazylia,
  • oliwa extra virgin,
  • 200 g suszonych pomidorów,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 5 g czosnku obranego,
  • 150 g parmezanu tartego.

Sposób przygotowania:

Gofry: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajko, mleko i miękkie masło. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść ją olejem. Wlej porcję ciasta i piecz gofry na złoto (zwykle przez 3-5 minut, zależnie od gofrownicy). Twarożek wymieszaj z śmietanką i dodaj 50 g parmezanu. Następnie dopraw solą i pieprzem.

Pesto rosso: Orzechy włoskie upraż na patelni i posiekaj. Suszone pomidory posiekaj, dodaj uprażone orzechy włoskie, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę. Podawaj z goframi i twarożkiem.

Pantesca z pieczonych ziemniaków, z pesto genovese i prażonymi orzechami włoskimi

Pantesca z pieczonych ziemniaków, z pesto genovese i prażonymi orzechami włoskimi
Pantesca z pieczonych ziemniaków, z pesto genovese i prażonymi orzechami włoskimi
Pantesca z pieczonych ziemniaków, z pesto genovese i prażonymi orzechami włoskimi
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 500 g ziemniaków francuskich,
  • czerwona cebula,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 50 g oliwek czarnych,
  • 50 g kaparów,
  • 200 g bazylii ciętej,
  • 200 g parmezanu,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 300 ml oliwy extra virgin,
  • 2 cytryny,
  • suszone oregano.
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki
Źródło: Adam Burakowski/East News

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki porządnie umyj. Wymieszaj je z oliwą, solą, pieprzem i suszonym oregano. Piecz je około 30 minut, aż będą rumiane i miękkie w środku. Ostudź do temperatury letniej lub pokojowej.

Kapary posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Orzechy włoskie upraż w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, przez 8 minut. Parmezan, 50 g orzechów włoskich, 200 ml oliwy i bazylię zmiksuj na jednolitą masę. Wszystkie składniki wymieszaj razem i przełóż na talerz. 

Jesienne smoothie z jabłkiem, selerem naciowym i imbirem

Jesienne smoothie z jabłkiem, selerem naciowym i imbirem
Jesienne smoothie z jabłkiem, selerem naciowym i imbirem
Jesienne smoothie z jabłkiem, selerem naciowym i imbirem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • kilogram jabłek zielonych,
  • 200 g selera naciowego,
  • 100 g natki pietruszki,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • litr soku jabłkowego tłoczonego,
  • opakowanie suszonych chipsów jabłkowych.

Przygotowanie:

Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w większą kostkę. Seler naciowy obierz z włókien i pokrój. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę - jabłka, seler naciowy, natkę pietruszki i starty imbir. Udekoruj suszonymi chipsami z jabłka.

Grillowana pierś kurczaka sous vide z ziołami oraz warzywa julienne po azjatycku

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 100 g masła,
  • 20 g świeżego rozmarynu,
  • 20 g świeżego tymianku,
  • sól,
  • pieprz młotkowany,
  • 200 g marchewki,
  • 200 g ogórka zielonego,
  • 200 g pora,
  • 200 g białej kapusty,
  • 100 g orzeszków ziemnych,
  • 100 g kolendry,
  • 50 ml soku z limonki,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 100 ml sosu ostrygowego,
  • 50 ml oleju sezamowego,
  • imbir,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeże chilli.
Warzywa julienne po azjatycku
Warzywa julienne po azjatycku
Warzywa julienne po azjatycku
Źródło: Adam Burakowski/East News

Przygotowanie:

Kurczaka dopraw solą, pieprzem i obsmaż na patelni. Przełóż do worka próżniowego, dodaj tymianek, rozmaryn i masło, a potem gotuj w urządzeniu sous vide (62 stopnie, przez godzinę). Marchewkę, pora, ogórka i białą kapustę zetrzyj na julienne.

Przygotuj sos: połącz wszystkie składniki - sok z limonki, sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy, posiekany czosnek, chilli i tarty imbir.

Kurczaka wyjmij z urządzenia, odpakuj, osusz i zgrilluj na patelni. Warzywa wymieszaj z sosem. Przełóż wszystko na talerz i udekoruj świeżą kolendrą oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Praktyczne gadżety do kuchni - Black Friday Week w sklepie Amazon.pl

W sklepach online można znaleźć wiele nieoczywistych i praktycznych gadżetów kuchennych, które ułatwiają gotowanie i sprawiają, że codzienne zadania stają się przyjemniejsze. Zakupy w internecie dają przy tym sporo korzyści. Warto wybierać serwisy, które nie tylko zapewniają duży wybór produktów, ale także szybkie i darmowe dostawy, co przekłada się na wygodę i oszczędność czasu. Przed Bożym Narodzeniem w wielu sklepach internetowych pojawiają się zniżki. Jednym z nich jest sklep Amazon.pl, w którym do 1 grudnia trwa Black Friday. Na klientów czekają tam setki tysięcy promocji na produkty z różnych kategorii - od elektroniki i zabawek, przez książki, aż po praktyczne gadżety kuchenne, zarówno globalnych, jak i polskich marek. To doskonały moment, by z wyprzedzeniem wybrać prezenty dla bliskich lub spełnić własne świąteczne marzenie. Pomocne mogą być przy tym specjalne podstrony, takie jak "Zabawki, które kochamy" czy "Sklep Świąteczny".

Wśród okazji w sklepie Amazon.pl z pewnością znajdziecie wyjątkowe podarunki dla miłośników gotowania. Wiele z tych produktów pochodzi od rodzimych producentów - serwis umieścił je w sekcji "Polskie Marki". Z okazji oferowanych przez sklep mogą skorzystać wszyscy, jednakże klienci Amazon Prime otrzymują dodatkowe korzyści, takie jak darmowe dostawy, szybkie zwroty czy dostęp do Prime Video. Osoby, które nie korzystają jeszcze z Amazon Prime, mogą rozpocząć 30-dniowy bezpłatny okres próbny i skorzystać z dodatkowych udogodnień. Po szczegółowe informacje oraz regulaminy warto zajrzeć bezpośrednio do serwisu Amazon.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości