Kucharz przyrządził gofry wytrawne z szynką parmeńską, kremowym twarożkiem i pesto rosso ze świeżą bazylią, pantescę z pieczonych ziemniaków, z pesto genovese i prażonymi orzechami włoskimi, jesienne smoothie z jabłkiem, selerem naciowym i imbirem, a także grillowaną pierś kurczaka sous vide z ziołami oraz warzywa julienne po azjatycku. Do ich przygotowania wykorzystał akcesoria kuchenne dostępne w sklepie internetowym Amazon.pl. Przepisy poniżej.
Gofry wytrawne z szynką parmeńską, kremowym twarożkiem i pesto rosso ze świeżą bazylią
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 300 ml mleka
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 100 g masła,
- cukier,
- sól,
- olej,
- 300 g twarogu sernikowego,
- 150 ml śmietanki 36%,
- opakowanie szynki parmeńskiej,
- świeża bazylia,
- oliwa extra virgin,
- 200 g suszonych pomidorów,
- 50 g orzechów włoskich,
- 5 g czosnku obranego,
- 150 g parmezanu tartego.
Sposób przygotowania:
Gofry: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajko, mleko i miękkie masło. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść ją olejem. Wlej porcję ciasta i piecz gofry na złoto (zwykle przez 3-5 minut, zależnie od gofrownicy). Twarożek wymieszaj z śmietanką i dodaj 50 g parmezanu. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Pesto rosso: Orzechy włoskie upraż na patelni i posiekaj. Suszone pomidory posiekaj, dodaj uprażone orzechy włoskie, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę. Podawaj z goframi i twarożkiem.
Pantesca z pieczonych ziemniaków, z pesto genovese i prażonymi orzechami włoskimi
Składniki:
- 500 g ziemniaków francuskich,
- czerwona cebula,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 50 g oliwek czarnych,
- 50 g kaparów,
- 200 g bazylii ciętej,
- 200 g parmezanu,
- 200 g orzechów włoskich,
- 300 ml oliwy extra virgin,
- 2 cytryny,
- suszone oregano.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki porządnie umyj. Wymieszaj je z oliwą, solą, pieprzem i suszonym oregano. Piecz je około 30 minut, aż będą rumiane i miękkie w środku. Ostudź do temperatury letniej lub pokojowej.
Kapary posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Orzechy włoskie upraż w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, przez 8 minut. Parmezan, 50 g orzechów włoskich, 200 ml oliwy i bazylię zmiksuj na jednolitą masę. Wszystkie składniki wymieszaj razem i przełóż na talerz.
Jesienne smoothie z jabłkiem, selerem naciowym i imbirem
Składniki:
- kilogram jabłek zielonych,
- 200 g selera naciowego,
- 100 g natki pietruszki,
- 50 g świeżego imbiru,
- litr soku jabłkowego tłoczonego,
- opakowanie suszonych chipsów jabłkowych.
Przygotowanie:
Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w większą kostkę. Seler naciowy obierz z włókien i pokrój. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę - jabłka, seler naciowy, natkę pietruszki i starty imbir. Udekoruj suszonymi chipsami z jabłka.
Grillowana pierś kurczaka sous vide z ziołami oraz warzywa julienne po azjatycku
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 100 g masła,
- 20 g świeżego rozmarynu,
- 20 g świeżego tymianku,
- sól,
- pieprz młotkowany,
- 200 g marchewki,
- 200 g ogórka zielonego,
- 200 g pora,
- 200 g białej kapusty,
- 100 g orzeszków ziemnych,
- 100 g kolendry,
- 50 ml soku z limonki,
- 50 ml sosu sojowego,
- 100 ml sosu ostrygowego,
- 50 ml oleju sezamowego,
- imbir,
- 2 ząbki czosnku,
- świeże chilli.
Przygotowanie:
Kurczaka dopraw solą, pieprzem i obsmaż na patelni. Przełóż do worka próżniowego, dodaj tymianek, rozmaryn i masło, a potem gotuj w urządzeniu sous vide (62 stopnie, przez godzinę). Marchewkę, pora, ogórka i białą kapustę zetrzyj na julienne.
Przygotuj sos: połącz wszystkie składniki - sok z limonki, sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy, posiekany czosnek, chilli i tarty imbir.
Kurczaka wyjmij z urządzenia, odpakuj, osusz i zgrilluj na patelni. Warzywa wymieszaj z sosem. Przełóż wszystko na talerz i udekoruj świeżą kolendrą oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Praktyczne gadżety do kuchni - Black Friday Week w sklepie Amazon.pl
W sklepach online można znaleźć wiele nieoczywistych i praktycznych gadżetów kuchennych, które ułatwiają gotowanie i sprawiają, że codzienne zadania stają się przyjemniejsze. Zakupy w internecie dają przy tym sporo korzyści. Warto wybierać serwisy, które nie tylko zapewniają duży wybór produktów, ale także szybkie i darmowe dostawy, co przekłada się na wygodę i oszczędność czasu. Przed Bożym Narodzeniem w wielu sklepach internetowych pojawiają się zniżki. Jednym z nich jest sklep Amazon.pl, w którym do 1 grudnia trwa Black Friday. Na klientów czekają tam setki tysięcy promocji na produkty z różnych kategorii - od elektroniki i zabawek, przez książki, aż po praktyczne gadżety kuchenne, zarówno globalnych, jak i polskich marek. To doskonały moment, by z wyprzedzeniem wybrać prezenty dla bliskich lub spełnić własne świąteczne marzenie. Pomocne mogą być przy tym specjalne podstrony, takie jak "Zabawki, które kochamy" czy "Sklep Świąteczny".
Wśród okazji w sklepie Amazon.pl z pewnością znajdziecie wyjątkowe podarunki dla miłośników gotowania. Wiele z tych produktów pochodzi od rodzimych producentów - serwis umieścił je w sekcji "Polskie Marki". Z okazji oferowanych przez sklep mogą skorzystać wszyscy, jednakże klienci Amazon Prime otrzymują dodatkowe korzyści, takie jak darmowe dostawy, szybkie zwroty czy dostęp do Prime Video. Osoby, które nie korzystają jeszcze z Amazon Prime, mogą rozpocząć 30-dniowy bezpłatny okres próbny i skorzystać z dodatkowych udogodnień. Po szczegółowe informacje oraz regulaminy warto zajrzeć bezpośrednio do serwisu Amazon.pl.
Zobacz także:
- Jesienne menu pełne smaku i aromatu. Przepisy na obiad na cały tydzień
- Dania cud-miód z przepisów Andrzeja Polana. Poznajcie jesienne, rozgrzewające przysmaki
- Jesienne dania z dyni, które rozgrzeją od środka. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Źródło: Kacper Sproski, Sandra Kubicka
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News