Jesienne menu pełne smaku i aromatu. Przepisy na obiad na cały tydzień

Jesienne menu pełne smaku i aromatu. Przepisy na obiad na cały tydzień
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gdy za oknem deszcz i nuda, w kuchni niech się dzieją cuda
Gdy za oknem deszcz i nuda, w kuchni niech się dzieją cuda
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Jesień to idealny moment, by postawić na rozgrzewające, aromatyczne dania, które otulą smakiem po chłodnym spacerze. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Kwieciński zaprezentował przepisy na obiady na cały tydzień. To jesienne menu z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Kucharz przyrządził krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną, placki ziemniaczane z sosem grzybowym, gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem, serową zapiekankę z brokułem, zupę meksykańską z chilli oraz kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą. Przepisy poniżej. 

Krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną 

Krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną
Krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną
Krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego,
  • 200 g kaszy kuskus,
  • łyżka stołowa przyprawy curry,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • 3 ząbki świeżego czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeży imbir,
  • 4 czerwone papryki,
  • 4 żółte papryki,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 świeżych pomidorów,
  • 2 pory.

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew i pora dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy na niej rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy warzywa, i czekamy aż nabiorą złotego koloru. Paprykę kroimy w kostkę, i dodajemy ją do naszego wywaru wraz z przekrojonymi pomidorami na pół.

Doprawiamy do smaku solą, mielonym curry, pieprzem, oraz pociętym w małe kawałki świeżym korzeniem imbiru. Zalewamy kwaśną śmietanką, i zaczynamy miksować na gładką masę. Jeśli w płynie pozostaną grudki, to możemy przetrzeć wszystko przez sito, tak aby płyn był aksamitny. Krem podajemy ze świeżo zaparzoną kaszą kuskus wymieszana z solą i oliwą z oliwek, siekaną pietruszką, oraz z łezką z kwaśniej śmietany.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • 5 sporych ziemniaków
  • 2 łyżki stołowe pieprzu gruboziarnistego
  • łyżka soli
  • 2 jajka
  • 400 g podgrzybków
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • natka pietruszki
  • śmietana kremówka
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • biała cebula
  • 100 g mąki gryczanej
  • masło
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o cienkich oczkach i odlewamy z nich wodę. Dodajemy mąkę, jaką sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na parę minut. Cebule i czosnek siekamy i obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy grzyby pokrojone w kostkę i dokładnie smażymy tak aby kolor grzybów stał się ciemniejszy.

Zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy kawałki masła , siekaną natkę pietruszki, oliwę oraz śmietanę. Całość zagęszczamy zasmażką z mąki gryczanej. Placki smażymy na sporej warstwie oliwy z odrobiną masła, i patrzymy by z jednej i drugie strony był piękny złoty kolor, serwujemy z naszym sosem, dekorujemy grzybami i siekaną pietruszką.

Gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem 

Gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem
Gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem
Gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • 7 świeżych marchewek
  • 250 g sera koziego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 7 ziemniaków, najlepiej w mundurkach
  • seler
  • seler naciowy
  • natka pietruszki
  • natka koperku
  • 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • oliwa z oliwek
  • świeży czosnek
  • 5 pomidorów
  • korzeń pietruszki
  • 2 świeże pory

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy dokładnie, ale nie obieramy, kroimy na połówki, i gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy i masła. Gdy ziemniaki będziemy mieć już miękkie przekładamy je na blachę, posypujemy kozim serem, odrobiną soli, i wkładamy do piekarnika na 180 stopni, do momentu aż złapią złocisty kolor. W naszej wodzie w której gotowaliśmy ziemniaki wkładamy wcześniej umyte warzywa, pokrojone w średnią kostkę i również gotujemy do miękkości.

Gdy wszystko mamy gotowe, doprawiamy sola, pieprzem, wędzoną papryką i oliwą z oliwek i dociskamy posiekane w kostkę pomidory. Zalewamy słodką kremówka, dodajemy masło i zagęszczamy zasmażką robionej na mące. Całość przekładamy na głęboki talerz, układamy nasze złociste ziemniaki z kozim serem, i dekorujemy kwiatami pietruszki oraz kopru. 

Serowa zapiekanka z brokułem 

Serowa zapiekanka z brokułem
Serowa zapiekanka z brokułem
Serowa zapiekanka z brokułem
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • świeży brokuł
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • opakowanie żytniego makaronu penne
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • 5 plastrów sera cheddar
  • śmietanka kremówka
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • świeża bazylia
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, i wyciągamy go na sito wtedy kiedy będzie delikatnie miękki. W tej samej wodzie gotujemy, delikatnie posiekany brokuł, tak by po zanurzeniu od razu wypłynął. W osobnej misce ucieramy jaja z dodatkiem pokrojonego sera cheddar, słodka śmietanka, solą, pieprzem, i odrobiną mleka, tak aby powstała spójna i aksamitna masa.

Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej delikatnie wysmarowanego odrobiną masła. Obsypujemy z góry wszystko siekanym brokułem, oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Delikatnie palcami dogniatamy naszą zapiekankę oraz zalewamy wszystko jajeczno-serową masą. Naczynie przykrywamy, i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

Zupa meksykańska z chilli 

Zupa meksykańska z chilli 
Zupa meksykańska z chilli 
Zupa meksykańska z chilli 
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • świeży czosnek
  • 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • 5 ziemniaków
  • śmietana kremówka
  • oliwa z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 cebule
  • świeży rozmaryn
  • natka pietruszki
  • 3 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z odrobiną masła. W tym czasie marynujemy nasze mielone wołowe mięso w soli, pieprzu, słodkiej papryce i oliwę z oliwek. Do cebuli dodajemy obraną i umytą pokrojoną marchew, dodajemy, kukurydzę, fasolę, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy wszystko się zarumieni, wkładamy zamarynowane mięsa, i zalewamy wszystko bulionem.

Całość dokładnie gotujemy. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, siekany rozmaryn, odrobinę masła, posiekaną grubo natkę pietruszki i śmietanę kremówkę, gotujemy ponownie i odstawiamy na 30 minut, aż zupa przejdzie smakiem.

Kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą 

Kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą
Kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą
Kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • czerwona kapusta
  • sól
  • pieprz
  • łyżka octu
  • 2 jabłka
  • natka koperku
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 5 plastrów schabu
  • pieczarki
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, jajko i ucieramy do jednolitej konsystencji. Formujemy kluski gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy do momentu aż kluski wypłyną. Schab, rozklepujemy i doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, miodem i układamy pokrojoną w piórka cebulę, oraz ogórki konserwowe w plastry, całość zawijamy i panierujemy w mące. Wszystko obsmażamy, i zalewamy wywarem warzywnym.

Gotujemy do miękkości. Kapustę, siekamy w drobne paski, ignorujemy tylko do memento aż wypłynie. Wodę odlewamy i smażymy czosnek z cebulą, dodajemy przyprawy i układamy kapustę, w taki sposób by nie dochodziła do niej powietrze. Dodajemy śmietankę, masło, oliwę, i ocet. Całość zagęszczamy zasmażką, i doprawiamy siekanym koprem. 

Potrawy jesienne na obiady na cały tydzień
Potrawy jesienne na obiady na cały tydzień
Potrawy jesienne na obiady na cały tydzień
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości