Kucharz przyrządził krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną, placki ziemniaczane z sosem grzybowym, gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem, serową zapiekankę z brokułem, zupę meksykańską z chilli oraz kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą. Przepisy poniżej.
Krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną
Składniki:
- 2 l wywaru warzywnego,
- 200 g kaszy kuskus,
- łyżka stołowa przyprawy curry,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- 3 ząbki świeżego czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- świeży imbir,
- 4 czerwone papryki,
- 4 żółte papryki,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 2 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- 5 świeżych pomidorów,
- 2 pory.
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i pora dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy na niej rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy warzywa, i czekamy aż nabiorą złotego koloru. Paprykę kroimy w kostkę, i dodajemy ją do naszego wywaru wraz z przekrojonymi pomidorami na pół.
Doprawiamy do smaku solą, mielonym curry, pieprzem, oraz pociętym w małe kawałki świeżym korzeniem imbiru. Zalewamy kwaśną śmietanką, i zaczynamy miksować na gładką masę. Jeśli w płynie pozostaną grudki, to możemy przetrzeć wszystko przez sito, tak aby płyn był aksamitny. Krem podajemy ze świeżo zaparzoną kaszą kuskus wymieszana z solą i oliwą z oliwek, siekaną pietruszką, oraz z łezką z kwaśniej śmietany.
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Składniki:
- 5 sporych ziemniaków
- 2 łyżki stołowe pieprzu gruboziarnistego
- łyżka soli
- 2 jajka
- 400 g podgrzybków
- 4 ząbki świeżego czosnku
- natka pietruszki
- śmietana kremówka
- 1,5 l wywaru warzywnego
- biała cebula
- 100 g mąki gryczanej
- masło
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o cienkich oczkach i odlewamy z nich wodę. Dodajemy mąkę, jaką sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na parę minut. Cebule i czosnek siekamy i obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy grzyby pokrojone w kostkę i dokładnie smażymy tak aby kolor grzybów stał się ciemniejszy.
Zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy kawałki masła , siekaną natkę pietruszki, oliwę oraz śmietanę. Całość zagęszczamy zasmażką z mąki gryczanej. Placki smażymy na sporej warstwie oliwy z odrobiną masła, i patrzymy by z jednej i drugie strony był piękny złoty kolor, serwujemy z naszym sosem, dekorujemy grzybami i siekaną pietruszką.
Gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem
Składniki:
- 7 świeżych marchewek
- 250 g sera koziego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 7 ziemniaków, najlepiej w mundurkach
- seler
- seler naciowy
- natka pietruszki
- natka koperku
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- 200 ml śmietany kremówki
- oliwa z oliwek
- świeży czosnek
- 5 pomidorów
- korzeń pietruszki
- 2 świeże pory
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie, ale nie obieramy, kroimy na połówki, i gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy i masła. Gdy ziemniaki będziemy mieć już miękkie przekładamy je na blachę, posypujemy kozim serem, odrobiną soli, i wkładamy do piekarnika na 180 stopni, do momentu aż złapią złocisty kolor. W naszej wodzie w której gotowaliśmy ziemniaki wkładamy wcześniej umyte warzywa, pokrojone w średnią kostkę i również gotujemy do miękkości.
Gdy wszystko mamy gotowe, doprawiamy sola, pieprzem, wędzoną papryką i oliwą z oliwek i dociskamy posiekane w kostkę pomidory. Zalewamy słodką kremówka, dodajemy masło i zagęszczamy zasmażką robionej na mące. Całość przekładamy na głęboki talerz, układamy nasze złociste ziemniaki z kozim serem, i dekorujemy kwiatami pietruszki oraz kopru.
Serowa zapiekanka z brokułem
Składniki:
- świeży brokuł
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- opakowanie żytniego makaronu penne
- pomidorki koktajlowe
- 3 ząbki czosnku
- masło
- oliwa z oliwek
- 5 plastrów sera cheddar
- śmietanka kremówka
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- świeża bazylia
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, i wyciągamy go na sito wtedy kiedy będzie delikatnie miękki. W tej samej wodzie gotujemy, delikatnie posiekany brokuł, tak by po zanurzeniu od razu wypłynął. W osobnej misce ucieramy jaja z dodatkiem pokrojonego sera cheddar, słodka śmietanka, solą, pieprzem, i odrobiną mleka, tak aby powstała spójna i aksamitna masa.
Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej delikatnie wysmarowanego odrobiną masła. Obsypujemy z góry wszystko siekanym brokułem, oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Delikatnie palcami dogniatamy naszą zapiekankę oraz zalewamy wszystko jajeczno-serową masą. Naczynie przykrywamy, i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.
Zupa meksykańska z chilli
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- świeży czosnek
- 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
- 5 ziemniaków
- śmietana kremówka
- oliwa z oliwek
- 2 marchewki
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 cebule
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
- 3 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z odrobiną masła. W tym czasie marynujemy nasze mielone wołowe mięso w soli, pieprzu, słodkiej papryce i oliwę z oliwek. Do cebuli dodajemy obraną i umytą pokrojoną marchew, dodajemy, kukurydzę, fasolę, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy wszystko się zarumieni, wkładamy zamarynowane mięsa, i zalewamy wszystko bulionem.
Całość dokładnie gotujemy. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, siekany rozmaryn, odrobinę masła, posiekaną grubo natkę pietruszki i śmietanę kremówkę, gotujemy ponownie i odstawiamy na 30 minut, aż zupa przejdzie smakiem.
Kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą
Składniki:
- czerwona kapusta
- sól
- pieprz
- łyżka octu
- 2 jabłka
- natka koperku
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 5 plastrów schabu
- pieczarki
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki musztardy
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 100 g masła
- oliwa z oliwek
- 2 ogórki konserwowe
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, jajko i ucieramy do jednolitej konsystencji. Formujemy kluski gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy do momentu aż kluski wypłyną. Schab, rozklepujemy i doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, miodem i układamy pokrojoną w piórka cebulę, oraz ogórki konserwowe w plastry, całość zawijamy i panierujemy w mące. Wszystko obsmażamy, i zalewamy wywarem warzywnym.
Gotujemy do miękkości. Kapustę, siekamy w drobne paski, ignorujemy tylko do memento aż wypłynie. Wodę odlewamy i smażymy czosnek z cebulą, dodajemy przyprawy i układamy kapustę, w taki sposób by nie dochodziła do niej powietrze. Dodajemy śmietankę, masło, oliwę, i ocet. Całość zagęszczamy zasmażką, i doprawiamy siekanym koprem.
Zobacz także:
- Wielobarwna kuchnia Oli Jurkiewicz. Proste, jesienne dania, które ozdobią twój stół
- Jesienne dania z dyni, które rozgrzeją od środka. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
- Kurczak w darach jesieni, czyli przepisy Andrzeja Polana na jesienne obiady
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Kwieciński
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News