Jesienne menu pełne smaku i aromatu. Przepisy na obiad na cały tydzień

Pieczony gulasz z warzywami
Pieczony gulasz z warzywami
Źródło: Anita Walczewska/East News
Jesień to idealny moment, by postawić na rozgrzewające, aromatyczne dania, które otulą smakiem po chłodnym spacerze. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Kwieciński zaprezentował przepisy na obiady na cały tydzień. To jesienne menu z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Kucharz przyrządził krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną, placki ziemniaczane z sosem grzybowym, gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem, serową zapiekankę z brokułem, zupę meksykańską z chilli oraz kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą. Przepisy poniżej. 

Krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną 

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego,
  • 200 g kaszy kuskus,
  • łyżka stołowa przyprawy curry,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • 3 ząbki świeżego czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeży imbir,
  • 4 czerwone papryki,
  • 4 żółte papryki,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 świeżych pomidorów,
  • 2 pory.

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew i pora dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy na niej rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy warzywa, i czekamy aż nabiorą złotego koloru. Paprykę kroimy w kostkę, i dodajemy ją do naszego wywaru wraz z przekrojonymi pomidorami na pół.

Doprawiamy do smaku solą, mielonym curry, pieprzem, oraz pociętym w małe kawałki świeżym korzeniem imbiru. Zalewamy kwaśną śmietanką, i zaczynamy miksować na gładką masę. Jeśli w płynie pozostaną grudki, to możemy przetrzeć wszystko przez sito, tak aby płyn był aksamitny. Krem podajemy ze świeżo zaparzoną kaszą kuskus wymieszana z solą i oliwą z oliwek, siekaną pietruszką, oraz z łezką z kwaśniej śmietany.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Składniki:

  • 5 sporych ziemniaków
  • 2 łyżki stołowe pieprzu gruboziarnistego
  • łyżka soli
  • 2 jajka
  • 400 g podgrzybków
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • natka pietruszki
  • śmietana kremówka
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • biała cebula
  • 100 g mąki gryczanej
  • masło
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o cienkich oczkach i odlewamy z nich wodę. Dodajemy mąkę, jaką sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na parę minut. Cebule i czosnek siekamy i obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy grzyby pokrojone w kostkę i dokładnie smażymy tak aby kolor grzybów stał się ciemniejszy.

Zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy kawałki masła , siekaną natkę pietruszki, oliwę oraz śmietanę. Całość zagęszczamy zasmażką z mąki gryczanej. Placki smażymy na sporej warstwie oliwy z odrobiną masła, i patrzymy by z jednej i drugie strony był piękny złoty kolor, serwujemy z naszym sosem, dekorujemy grzybami i siekaną pietruszką.

Gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem 

Składniki:

  • 7 świeżych marchewek
  • 250 g sera koziego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 7 ziemniaków, najlepiej w mundurkach
  • seler
  • seler naciowy
  • natka pietruszki
  • natka koperku
  • 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • oliwa z oliwek
  • świeży czosnek
  • 5 pomidorów
  • korzeń pietruszki
  • 2 świeże pory

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy dokładnie, ale nie obieramy, kroimy na połówki, i gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy i masła. Gdy ziemniaki będziemy mieć już miękkie przekładamy je na blachę, posypujemy kozim serem, odrobiną soli, i wkładamy do piekarnika na 180 stopni, do momentu aż złapią złocisty kolor. W naszej wodzie w której gotowaliśmy ziemniaki wkładamy wcześniej umyte warzywa, pokrojone w średnią kostkę i również gotujemy do miękkości.

Gdy wszystko mamy gotowe, doprawiamy sola, pieprzem, wędzoną papryką i oliwą z oliwek i dociskamy posiekane w kostkę pomidory. Zalewamy słodką kremówka, dodajemy masło i zagęszczamy zasmażką robionej na mące. Całość przekładamy na głęboki talerz, układamy nasze złociste ziemniaki z kozim serem, i dekorujemy kwiatami pietruszki oraz kopru. 

Serowa zapiekanka z brokułem 

Składniki:

  • świeży brokuł
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • opakowanie żytniego makaronu penne
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • 5 plastrów sera cheddar
  • śmietanka kremówka
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • świeża bazylia
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, i wyciągamy go na sito wtedy kiedy będzie delikatnie miękki. W tej samej wodzie gotujemy, delikatnie posiekany brokuł, tak by po zanurzeniu od razu wypłynął. W osobnej misce ucieramy jaja z dodatkiem pokrojonego sera cheddar, słodka śmietanka, solą, pieprzem, i odrobiną mleka, tak aby powstała spójna i aksamitna masa.

Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej delikatnie wysmarowanego odrobiną masła. Obsypujemy z góry wszystko siekanym brokułem, oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Delikatnie palcami dogniatamy naszą zapiekankę oraz zalewamy wszystko jajeczno-serową masą. Naczynie przykrywamy, i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

Zupa meksykańska z chilli 

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • świeży czosnek
  • 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • 5 ziemniaków
  • śmietana kremówka
  • oliwa z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 cebule
  • świeży rozmaryn
  • natka pietruszki
  • 3 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z odrobiną masła. W tym czasie marynujemy nasze mielone wołowe mięso w soli, pieprzu, słodkiej papryce i oliwę z oliwek. Do cebuli dodajemy obraną i umytą pokrojoną marchew, dodajemy, kukurydzę, fasolę, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy wszystko się zarumieni, wkładamy zamarynowane mięsa, i zalewamy wszystko bulionem.

Całość dokładnie gotujemy. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, siekany rozmaryn, odrobinę masła, posiekaną grubo natkę pietruszki i śmietanę kremówkę, gotujemy ponownie i odstawiamy na 30 minut, aż zupa przejdzie smakiem.

Kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą 

Składniki:

  • czerwona kapusta
  • sól
  • pieprz
  • łyżka octu
  • 2 jabłka
  • natka koperku
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 5 plastrów schabu
  • pieczarki
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, jajko i ucieramy do jednolitej konsystencji. Formujemy kluski gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy do momentu aż kluski wypłyną. Schab, rozklepujemy i doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, miodem i układamy pokrojoną w piórka cebulę, oraz ogórki konserwowe w plastry, całość zawijamy i panierujemy w mące. Wszystko obsmażamy, i zalewamy wywarem warzywnym.

Gotujemy do miękkości. Kapustę, siekamy w drobne paski, ignorujemy tylko do memento aż wypłynie. Wodę odlewamy i smażymy czosnek z cebulą, dodajemy przyprawy i układamy kapustę, w taki sposób by nie dochodziła do niej powietrze. Dodajemy śmietankę, masło, oliwę, i ocet. Całość zagęszczamy zasmażką, i doprawiamy siekanym koprem. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości