Materiał promocyjny

Kurczak w darach jesieni, czyli przepisy Andrzeja Polana na jesienne obiady

Kurczak w maślance
Kurczak w maślance
Źródło: Anita Walczewska/East News
Dobrej jakości mięso jest kluczem nie tylko do przygotowania pysznej potrawy, ale również do zdrowia. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z kurczaka zagrodowego o mniejszej zawartości tłuszczu i większej zawartości białka. Sprawdź, co przygotował kucharz.

Filety z kurczaka zagrodowego w jesiennym rosole, kremowa dynia i warzywa

Składniki:

  • 4 filety z Kurczaka Zagrodowego,
  • włoszczyzna,
  • 4 małe papryki kolorowe,
  • ostra papryczka chili,
  • sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy,
  • lubczyk, natka pietruszki, koper,
  • kawałek dyni - może być hokkaido albo muscat,
  • cebula,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • anyż (gwiazdki),
  • biały pieprz, sól,
  • sok z cytryny,
  • masło klarowane do smażenia,
  • ziemniak fioletowy, ziemniak żółty, burak czerwony i żółty, rzodkiew biała.

Przygotowanie:

Włoszczyznę, papryki i wszystkie przyprawy umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wrzucamy filety z kurczaka, to pozwoli nam utrzymać smak mięsa w mięsie, a nie w rosole. Gotujemy klasycznie, jak prawdziwy rosół, czyli zupa ma pyrkać, a nie mocno się gotować. Pod koniec, kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, dodajemy gałązki lubczyku i obrane z liści gałązki kopru oraz natkę pietruszki. Liście siekamy drobno do posypania dania. 

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, cebulę siekamy w miarę drobno i przesmażamy na maśle klarowanym na lekko złoty kolor. Do cebuli dodajemy pokrojoną dynię, anyż, delikatnie podlewamy rosołem z garnka obok i dusimy do miękkości. Kiedy dynia stanie się rozgotowana, anyż wyjmujemy, a wszystko pozostałe miksujemy na puree. Dla bardziej kremowej konsystencji po zmiksowaniu można przetrzeć wszystko przez sito.

Do puree dyniowego dodajemy śmietankę, zagotowujemy i w razie konieczności podlewamy rosołem. Doprawiamy pieprzem białym, solą i sokiem z cytryny. Warzywa wszystkie kroimy w plastry tej samej grubości, umieszczamy w misce z rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem, a potem mieszamy. Następnie wykładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (temp. 160 stopni).

Kurczak pełen jesiennych dobroci z sadu

Składniki:

  • cały Kurczak Zagrodowy,
  • 200 g masła,
  • mała chałka lub kawałek ciasta drożdżowego,
  • 3 jajka,
  • kilka śliwek węgierek,
  • 2 jabłka szara reneta,
  • 2 wątróbki drobiowe,
  • 100 g żurawiny,
  • musztarda francuska,
  • sól, pieprz czarny,
  • natka pietruszki, koper,
  • winogrona bezpestkowe czarne i zielone,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Tuszkę kurczaka dzień przed pieczeniem umieszczamy w wodzie z solą, przyjmując 3 łyżki soli na litr wody. Na dzień następny wyjmujemy ją z solanki, osuszamy i zabieramy się za farsz. Pieczywo namaczamy w mleku i kiedy stanie się miękkie, odciskamy. Masło ucieramy dokładnie, dodajemy partiami wyciśnięte pieczywo, żółtka i zmiksowaną wcześniej sparzoną wątróbkę. Białka ubijamy z solą na sztywno, w trakcie dodajemy łyżkę cukru. Jabłka kroimy w kostkę.

Kiedy masa z masła, pieczywa i jaj będzie dobrze utarta, dodajemy do niej jabłka oraz śliwki. Mieszamy ręcznie, dodajemy jeszcze żurawinę i na koniec ubite białka oraz musztardę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, w trakcie suto doprawiamy pieprzem, solą i na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper. Farszem wypełniamy tuszkę kurczaka. Zszywamy, smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do pieczenia. Na początku temperatura 220 stopni przez 30 minut, później już tylko 160 stopni przez około godzinę. Pod koniec pieczenia kurczaka winogrona bezpestkowe przesmażamy na miodzie w kiściach i podajemy do gotowego kurczaka.

"Udo co zawsze się udo"

Składniki:

  • 5 udek Kurczaka Zagrodowego,
  • 10 ziemniaków,
  • por,
  • 200 g grzybów - leśne lub pieczarki, boczniaki itp.,
  • papryka słodka, wędzona, ostra,
  • sól, czarny pieprz,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • masło klarowane do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • rozmaryn,
  • 2 serki topione śmietankowe lub paprykowe.

Przygotowanie:

Ziemniaki nabijamy nożem lub patyczkiem do szaszłyków, smarujemy olejem i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy i wydrążamy środki, robiąc miski z każdego ziemniaka. Udka dokładnie oprószamy przyprawami wcześniej wymieszanymi razem z rozpuszczonym masłem klarowanym, obtaczamy delikatnie w mące kukurydzianej i przesmażamy na patelni na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, a na tym samy tłuszczu przesmażamy pokrojony w kostkę por.

Kiedy tylko stanie się lekko skarmelizowany, dodajemy grzyby. Wszystko razem smażymy przez chwilę, dodajemy wydrążone środki ziemniaka, serki, śmietankę i chwilę odparowujemy. Dodajemy sporą ilość natki i gałązkę rozmarynu. Do każdej ziemniaczanej miski wkładamy solidną łyżkę naszego sosu, umieszczamy podsmażonego kurczaka i wstawiamy do pieczenia (temp. 160 stopni, przez około 30 minut). 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości