Filety z kurczaka zagrodowego w jesiennym rosole, kremowa dynia i warzywa
Składniki:
- 4 filety z Kurczaka Zagrodowego,
- włoszczyzna,
- 4 małe papryki kolorowe,
- ostra papryczka chili,
- sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy,
- lubczyk, natka pietruszki, koper,
- kawałek dyni - może być hokkaido albo muscat,
- cebula,
- 300 ml śmietanki 36%,
- anyż (gwiazdki),
- biały pieprz, sól,
- sok z cytryny,
- masło klarowane do smażenia,
- ziemniak fioletowy, ziemniak żółty, burak czerwony i żółty, rzodkiew biała.
Przygotowanie:
Włoszczyznę, papryki i wszystkie przyprawy umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wrzucamy filety z kurczaka, to pozwoli nam utrzymać smak mięsa w mięsie, a nie w rosole. Gotujemy klasycznie, jak prawdziwy rosół, czyli zupa ma pyrkać, a nie mocno się gotować. Pod koniec, kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, dodajemy gałązki lubczyku i obrane z liści gałązki kopru oraz natkę pietruszki. Liście siekamy drobno do posypania dania.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, cebulę siekamy w miarę drobno i przesmażamy na maśle klarowanym na lekko złoty kolor. Do cebuli dodajemy pokrojoną dynię, anyż, delikatnie podlewamy rosołem z garnka obok i dusimy do miękkości. Kiedy dynia stanie się rozgotowana, anyż wyjmujemy, a wszystko pozostałe miksujemy na puree. Dla bardziej kremowej konsystencji po zmiksowaniu można przetrzeć wszystko przez sito.
Do puree dyniowego dodajemy śmietankę, zagotowujemy i w razie konieczności podlewamy rosołem. Doprawiamy pieprzem białym, solą i sokiem z cytryny. Warzywa wszystkie kroimy w plastry tej samej grubości, umieszczamy w misce z rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem, a potem mieszamy. Następnie wykładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (temp. 160 stopni).
Kurczak pełen jesiennych dobroci z sadu
Składniki:
- cały Kurczak Zagrodowy,
- 200 g masła,
- mała chałka lub kawałek ciasta drożdżowego,
- 3 jajka,
- kilka śliwek węgierek,
- 2 jabłka szara reneta,
- 2 wątróbki drobiowe,
- 100 g żurawiny,
- musztarda francuska,
- sól, pieprz czarny,
- natka pietruszki, koper,
- winogrona bezpestkowe czarne i zielone,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Tuszkę kurczaka dzień przed pieczeniem umieszczamy w wodzie z solą, przyjmując 3 łyżki soli na litr wody. Na dzień następny wyjmujemy ją z solanki, osuszamy i zabieramy się za farsz. Pieczywo namaczamy w mleku i kiedy stanie się miękkie, odciskamy. Masło ucieramy dokładnie, dodajemy partiami wyciśnięte pieczywo, żółtka i zmiksowaną wcześniej sparzoną wątróbkę. Białka ubijamy z solą na sztywno, w trakcie dodajemy łyżkę cukru. Jabłka kroimy w kostkę.
Kiedy masa z masła, pieczywa i jaj będzie dobrze utarta, dodajemy do niej jabłka oraz śliwki. Mieszamy ręcznie, dodajemy jeszcze żurawinę i na koniec ubite białka oraz musztardę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, w trakcie suto doprawiamy pieprzem, solą i na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper. Farszem wypełniamy tuszkę kurczaka. Zszywamy, smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do pieczenia. Na początku temperatura 220 stopni przez 30 minut, później już tylko 160 stopni przez około godzinę. Pod koniec pieczenia kurczaka winogrona bezpestkowe przesmażamy na miodzie w kiściach i podajemy do gotowego kurczaka.
"Udo co zawsze się udo"
Składniki:
- 5 udek Kurczaka Zagrodowego,
- 10 ziemniaków,
- por,
- 200 g grzybów - leśne lub pieczarki, boczniaki itp.,
- papryka słodka, wędzona, ostra,
- sól, czarny pieprz,
- 200 ml śmietanki 36%,
- masło klarowane do smażenia,
- natka pietruszki,
- rozmaryn,
- 2 serki topione śmietankowe lub paprykowe.
Przygotowanie:
Ziemniaki nabijamy nożem lub patyczkiem do szaszłyków, smarujemy olejem i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy i wydrążamy środki, robiąc miski z każdego ziemniaka. Udka dokładnie oprószamy przyprawami wcześniej wymieszanymi razem z rozpuszczonym masłem klarowanym, obtaczamy delikatnie w mące kukurydzianej i przesmażamy na patelni na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, a na tym samy tłuszczu przesmażamy pokrojony w kostkę por.
Kiedy tylko stanie się lekko skarmelizowany, dodajemy grzyby. Wszystko razem smażymy przez chwilę, dodajemy wydrążone środki ziemniaka, serki, śmietankę i chwilę odparowujemy. Dodajemy sporą ilość natki i gałązkę rozmarynu. Do każdej ziemniaczanej miski wkładamy solidną łyżkę naszego sosu, umieszczamy podsmażonego kurczaka i wstawiamy do pieczenia (temp. 160 stopni, przez około 30 minut).
Zobacz także:
- Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - przepis Piotra Kucharskiego
- Kurczak w trzech odsłonach
- Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu?
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News