Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - przepis
Składniki:
- 100 g masła
- garść szałwii
- sól i pieprz
- 1 kurczak zagrodowy
- 2 kwaśne jabłka
- 2 łodygi rabarbaru
Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - sposób przygotowania:
- Masło zmiksować z szałwią, 1 łyżeczką soli i pieprzu. Masło uformować w podłużny wałek i schłodzić. Kurczaka oczyścić, ostrym i cienkim nożem nabijać kurczaka i w miejsca nabicia wciskać masło.
- Jabłka obrać i pokroić w ósemki, rabarbar pokroić w 1 cm kawałki. Kurczaka nafaszerować jabłkami i rabarbarem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przyprawić z góry solą i pieprzem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 220°C i piecz przez 20 minut, następnie zmniejszyć ją do 160°C i piec jeszcze piec około 1 godzinę.
- W trakcie pieczenia polewać sosem który będzie wypływał z kurczaka.
- Około 40 minut przed końcem pieczenia dorzucić do kurczaka ziemniaki i kalafiora pokrojone na mniejsze kawałki. Obtoczyć w sosie z kurczaka i upiec razem z kurczakiem.
Zobacz także:
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką
- Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek - prosty, wiosenny przepis
Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images
podziel się: