Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - przepis Piotra Kucharskiego

Kurczak w pistacjach
Kurczak w pistacjach
Źródło: Carlo A/Getty Images
Szukasz pomysłu na kurczaka? W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne połączenie tego rodzaju mięsa zaprezentował Piotr Kucharski. Sprawdź prosty przepis na kurczaka z szałwią, jabłkiem i rabarbarem.

Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - przepis

Składniki:

  • 100 g masła
  • garść szałwii
  • sól i pieprz
  • 1 kurczak zagrodowy
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łodygi rabarbaru

Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksować z szałwią, 1 łyżeczką soli i pieprzu. Masło uformować w podłużny wałek i schłodzić. Kurczaka oczyścić, ostrym i cienkim nożem nabijać kurczaka i w miejsca nabicia wciskać masło.
  2. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, rabarbar pokroić w 1 cm kawałki. Kurczaka nafaszerować jabłkami i rabarbarem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przyprawić z góry solą i pieprzem.
  3. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 220°C i piecz przez 20 minut, następnie zmniejszyć ją do 160°C i piec jeszcze piec około 1 godzinę.
  4. W trakcie pieczenia polewać sosem który będzie wypływał z kurczaka.
  5. Około 40 minut przed końcem pieczenia dorzucić do kurczaka ziemniaki i kalafiora pokrojone na mniejsze kawałki. Obtoczyć w sosie z kurczaka i upiec razem z kurczakiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości