Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - przepis Piotra Kucharskiego

Kurczak w pistacjach
Kurczak w pistacjach
Źródło: Carlo A/Getty Images
Szukasz pomysłu na kurczaka? W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne połączenie tego rodzaju mięsa zaprezentował Piotr Kucharski. Sprawdź prosty przepis na kurczaka z szałwią, jabłkiem i rabarbarem.

Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - przepis

Składniki:

  • 100 g masła
    • garść szałwii
      • sól i pieprz
        • 1 kurczak zagrodowy
          • 2 kwaśne jabłka
            • 2 łodygi rabarbaru

              Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - sposób przygotowania:

              1. Masło zmiksować z szałwią, 1 łyżeczką soli i pieprzu. Masło uformować w podłużny wałek i schłodzić. Kurczaka oczyścić, ostrym i cienkim nożem nabijać kurczaka i w miejsca nabicia wciskać masło.
                1. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, rabarbar pokroić w 1 cm kawałki. Kurczaka nafaszerować jabłkami i rabarbarem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przyprawić z góry solą i pieprzem.
                  1. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 220°C i piecz przez 20 minut, następnie zmniejszyć ją do 160°C i piec jeszcze piec około 1 godzinę.
                    1. W trakcie pieczenia polewać sosem który będzie wypływał z kurczaka.
                      1. Około 40 minut przed końcem pieczenia dorzucić do kurczaka ziemniaki i kalafiora pokrojone na mniejsze kawałki. Obtoczyć w sosie z kurczaka i upiec razem z kurczakiem.

                        Zobacz także:

                        Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana