Materiał promocyjny

Smak i jakość na twoim talerzu zapewni pyszny drób. Co Daria Ładocha proponuje przyrządzić z kurczaka?

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Kurczak na wiele sposobów
Źródło: Dzień Dobry TVN

Szukasz inspiracji na dania, które zachwycą smakiem i jakością? Oto przepisy na potrawy z kurczakiem, które przyrządziła w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha. Sprawdź, jak łatwo przygotować zdrowe i pełne smaku potrawy dla siebie i swoich bliskich.

Kucharka przyrządziła kurczaka pieczonego w całości, z ziemniakami i rozmarynem, sałatkę z kurczakiem, pieczonymi burakami, kozim serem, jajkiem na miękko i dressingiem malinowym oraz krupnik na pęczaku z kurczakiem. Przepisy znajdziesz poniżej.

Kurczak pieczony w całości, z ziemniakami i rozmarynem

Składniki:

  • cały kurczak (ok. 1,5–2 kg),
  • kilogram ziemniaków,
  • 4–5 gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego),
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie),
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do podania: zielona sałata, liście szpinaku, kiełki słonecznika.

Przygotowanie:

Do wnętrza kurczaka włóż 2 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku (lekko rozgniecione) oraz cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki lub grube plastry. W misce wymieszaj ziemniaki z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, pozostałymi ząbkami czosnku (pokrojonymi w plasterki) i 2 gałązkami rozmarynu.

Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). W brytfannie lub dużej formie do pieczenia ułóż ziemniaki, a na środku umieść kurczaka. Na wierzch kurczaka połóż łyżkę masła i lekko skrop go sokiem z połowy cytryny. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 90–120 minut (czas zależy od wielkości kurczaka, przyjmuje się 40 minut na każdy kilogram plus 20 minut na zrumienienie). W trakcie pieczenia co 20–30 minut polewaj kurczaka wytworzonym sosem, aby mięso było soczyste. Podawaj kurczaka z zieleniną.

Sałatka z kurczakiem - przepis
Sałatka z kurczakiem - przepis
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sałatka z kurczakiem, pieczonymi burakami, kozim serem, jajkiem na miękko i dressingiem malinowym

Składniki:

  • 2 średnie buraki upieczone,
  • pierś z kurczaka,
  • 100 g sera koziego (np. miękkiego lub półtwardego),
  • 2 garści mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, szpinak),
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub pestek dyni (opcjonalnie, dla chrupkości),
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia,
  • 4 jajka.

Składniki na dressing malinowy:

  • 2 średnie buraki upieczone,
  • pierś z kurczaka,
  • 100 g sera koziego (np. miękkiego lub półtwardego),
  • 2 garści mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, szpinak),
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub pestek dyni (opcjonalnie, dla chrupkości),
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia,
  • 4 jajka.
  • Składniki na dressing malinowy:
  • 100 g świeżych lub mrożonych malin,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka miodu,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem (możesz dodać ulubione zioła). Usmaż na oliwie z obu stron, aż będzie złocista i soczysta. Ostudź i pokrój w plastry.

Maliny rozgnieć widelcem i podgrzewaj w rondelku. Do przecieru malinowego dodaj oliwę, miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Jajka ugotuj na miękko. Na talerzu ułóż mieszankę sałat. Dodaj plasterki buraków, kawałki kurczaka i pokruszony ser kozi. Posyp orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Dodaj na wierzch jajko na miękko na każdą porcję sałaty. Skrop sałatkę dressingiem malinowym i podawaj od razu.

Sałatka z kurczakiem, pieczonymi burakami - przepis
Sałatka z kurczakiem, pieczonymi burakami - przepis
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Sałatka z kurczakiem, pieczonymi burakami i jajkiem - przepis
Sałatka z kurczakiem, pieczonymi burakami i jajkiem - przepis
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Krupnik na pęczaku z kurczakiem

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
  • szklanka kaszy pęczak,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka (korzeń),
  • kawałek selera (ok. 50 g),
  • cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania,
  • 2-2,5 litra wody,
  • 1-2 łyżki oleju lub masła (opcjonalnie do podsmażenia cebuli).

Przygotowanie:

Umyj udka z kurczaka, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Potem gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na łyżce masła na patelni obok.

Do gotującego się wywaru z mięsem dodaj kaszę pęczak oraz przygotowane ziemniaki i warzywa (oprócz cebuli i czosnku). Gotuj całość na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dopraw zupę solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną majeranku. Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki i z rozdzielonymi kawałkami mięsa.

Krupnik na pęczaku z kurczakiem - przepis
Krupnik na pęczaku z kurczakiem - przepis
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kurczak zagrodowy - idealny na obiad i nie tylko

Kurczak zagrodowy wolnorosnącej rasy to prawdziwy synonim jakości i naturalności. Dzięki swobodnemu dostępowi do wybiegu ptaki mogą cieszyć się ruchem na świeżym powietrzu, co przekłada się na wyjątkową strukturę mięsa. Ich nogi są smuklejsze i dłuższe, co zauważysz, dzieląc tuszkę. Hodowla odbywa się bez użycia antybiotyków, a pasza, którą karmione są kurczaki, jest w 100% roślinna i wolna od GMO. Dodatkowo cały proces produkcji jest realizowany w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu, co gwarantuje troskę i indywidualne podejście do każdego zwierzęcia.

To produkt dla tych, którzy szukają zdrowej, smacznej i etycznej alternatywy w swojej kuchni. To wyrób idealnie nadający się na obiad, a także do sałatki. Możesz go również podać na przyjęciu czy uroczystej kolacji. Z jednej tuszki kurczaka można przygotować wiele dań, każdą część produktu da się wykorzystać, nie marnując niczego.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości