Szukasz inspiracji na dania, które zachwycą smakiem i jakością? Oto przepisy na potrawy z kurczakiem, które przyrządziła w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha. Sprawdź, jak łatwo przygotować zdrowe i pełne smaku potrawy dla siebie i swoich bliskich.
Kucharka przyrządziła kurczaka pieczonego w całości, z ziemniakami i rozmarynem, sałatkę z kurczakiem, pieczonymi burakami, kozim serem, jajkiem na miękko i dressingiem malinowym oraz krupnik na pęczaku z kurczakiem. Przepisy znajdziesz poniżej.
Kurczak pieczony w całości, z ziemniakami i rozmarynem
Składniki:
- cały kurczak (ok. 1,5–2 kg),
- kilogram ziemniaków,
- 4–5 gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego),
- 3–4 ząbki czosnku,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie),
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- do podania: zielona sałata, liście szpinaku, kiełki słonecznika.
Przygotowanie:
Do wnętrza kurczaka włóż 2 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku (lekko rozgniecione) oraz cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki lub grube plastry. W misce wymieszaj ziemniaki z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, pozostałymi ząbkami czosnku (pokrojonymi w plasterki) i 2 gałązkami rozmarynu.
Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). W brytfannie lub dużej formie do pieczenia ułóż ziemniaki, a na środku umieść kurczaka. Na wierzch kurczaka połóż łyżkę masła i lekko skrop go sokiem z połowy cytryny. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 90–120 minut (czas zależy od wielkości kurczaka, przyjmuje się 40 minut na każdy kilogram plus 20 minut na zrumienienie). W trakcie pieczenia co 20–30 minut polewaj kurczaka wytworzonym sosem, aby mięso było soczyste. Podawaj kurczaka z zieleniną.
Sałatka z kurczakiem, pieczonymi burakami, kozim serem, jajkiem na miękko i dressingiem malinowym
Składniki:
- 2 średnie buraki upieczone,
- pierś z kurczaka,
- 100 g sera koziego (np. miękkiego lub półtwardego),
- 2 garści mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, szpinak),
- 2 łyżki orzechów włoskich lub pestek dyni (opcjonalnie, dla chrupkości),
- sól, pieprz, oliwa do smażenia,
- 4 jajka.
Składniki na dressing malinowy:
- 2 średnie buraki upieczone,
- pierś z kurczaka,
- 100 g sera koziego (np. miękkiego lub półtwardego),
- 2 garści mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, szpinak),
- 2 łyżki orzechów włoskich lub pestek dyni (opcjonalnie, dla chrupkości),
- sól, pieprz, oliwa do smażenia,
- 4 jajka.
- Składniki na dressing malinowy:
- 100 g świeżych lub mrożonych malin,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka miodu,
- łyżka octu balsamicznego,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem (możesz dodać ulubione zioła). Usmaż na oliwie z obu stron, aż będzie złocista i soczysta. Ostudź i pokrój w plastry.
Maliny rozgnieć widelcem i podgrzewaj w rondelku. Do przecieru malinowego dodaj oliwę, miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Jajka ugotuj na miękko. Na talerzu ułóż mieszankę sałat. Dodaj plasterki buraków, kawałki kurczaka i pokruszony ser kozi. Posyp orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Dodaj na wierzch jajko na miękko na każdą porcję sałaty. Skrop sałatkę dressingiem malinowym i podawaj od razu.
Krupnik na pęczaku z kurczakiem
Składniki:
- 2 udka z kurczaka,
- szklanka kaszy pęczak,
- 2-3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- pietruszka (korzeń),
- kawałek selera (ok. 50 g),
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do posypania,
- 2-2,5 litra wody,
- 1-2 łyżki oleju lub masła (opcjonalnie do podsmażenia cebuli).
Przygotowanie:
Umyj udka z kurczaka, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Potem gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na łyżce masła na patelni obok.
Do gotującego się wywaru z mięsem dodaj kaszę pęczak oraz przygotowane ziemniaki i warzywa (oprócz cebuli i czosnku). Gotuj całość na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dopraw zupę solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną majeranku. Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki i z rozdzielonymi kawałkami mięsa.
Kurczak zagrodowy - idealny na obiad i nie tylko
Kurczak zagrodowy wolnorosnącej rasy to prawdziwy synonim jakości i naturalności. Dzięki swobodnemu dostępowi do wybiegu ptaki mogą cieszyć się ruchem na świeżym powietrzu, co przekłada się na wyjątkową strukturę mięsa. Ich nogi są smuklejsze i dłuższe, co zauważysz, dzieląc tuszkę. Hodowla odbywa się bez użycia antybiotyków, a pasza, którą karmione są kurczaki, jest w 100% roślinna i wolna od GMO. Dodatkowo cały proces produkcji jest realizowany w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu, co gwarantuje troskę i indywidualne podejście do każdego zwierzęcia.
To produkt dla tych, którzy szukają zdrowej, smacznej i etycznej alternatywy w swojej kuchni. To wyrób idealnie nadający się na obiad, a także do sałatki. Możesz go również podać na przyjęciu czy uroczystej kolacji. Z jednej tuszki kurczaka można przygotować wiele dań, każdą część produktu da się wykorzystać, nie marnując niczego.
Zobacz także:
- Dania z kurczakiem. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana
- Kurczak w trzech odsłonach
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News