Rozgrzewające dania, które rozpłyną się w ustach. Oto przepisy Darii Ładochy

Rozgrzewające dania, które rozpłyną się w ustach. Oto przepisy Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania, które rozgrzewają w chłodne dni
Dania, które rozgrzewają w chłodne dni
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Temperatura na zewnątrz już mocno spadła, dlatego warto w tym okresie przygotowywać potrawy, które rozgrzeją nas nawet w najchłodniejsze dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zadba nie tylko o temperaturę naszego ciała, ale również o kubki smakowe, przygotowując pyszne dania idealne na jesienną aurę. 

Rozgrzewający krem z soczewicy z pomidorami

Rozgrzewający krem z soczewicy z pomidorami
Rozgrzewający krem z soczewicy z pomidorami
Rozgrzewający krem z soczewicy z pomidorami

Składniki:

  • 1 – 1,5 l wywaru z warzyw,
  • pół szklanki soczewicy czerwonej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnki,
  • imbir wielkości kciuka,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • sól, pieprz,
  • 1 papryczka chili,
  • 250 g pomidorków cherry,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 duża łyżka przecieru pomidorowego,
  • szczypta estragonu, oregano i bazylii,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 kromki chleba zgrillowane i pokrojone w kostkę.

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzej olej z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem. Dodaj cebulę. Następnie dodaj soczewicę oraz pastę curry i wymieszaj. Zalej wywarem, dodaj sól i pieprz i gotuj aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodaj suszone pomidory pokrojone w paski, pomidorki cherry, cynamon, estragon, bazylię, oregano i i dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia. Na koniec udekoruj grzankami.

Rozgrzewające danie z wołowiną i imbirem

Rozgrzewające danie z wołowiną i imbirem
Rozgrzewające danie z wołowiną i imbirem
Rozgrzewające danie z wołowiną i imbirem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 200 g cienko pokrojonego rostbefu,
  • 1 szalotka pocięta na małe kawałki,
  • imbir wielkości kciuka starty na tarce,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 papryczka chili drobno pocięta,
  • 1 żółta papryka pocięta w piórka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka czarnuszki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki drobno pociętego szczypiorku,
  • 2 łyżki podprażonych orzechów ziemnych,
  • miseczka ryżu ugotowanego.

Sposób przygotowania:

W woku rozgrzej olej. Podsmaż szalotkę, imbir, wołowinę i papryczkę chili. Dodaj paprykę, pomidorki koktajlowe, cynamon, kmin rzymski i wymieszaj. Chwilę podsmażaj. Dopraw sokiem z limonki, cukrem i solą. Na koniec dodaj sos sojowy, orzechy i szczypiorek. Udekoruj czarnuszką. Podawaj z ryżem.

Dorsz marynowany w imbirze

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza- może być polędwica,
  • 2 papryczki chili,
  • szczypta goździków, imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego, anyżu, przyprawy curry i gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka miodu,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sok z 1 cytryny,
  • 600 g ziemniaków,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zrób puree z masłem. Przyprawy połącz z drobno posiekaną papryczką chili, z miodem i olejem. Wymieszaj i dokładnie posmaruj marynatą dorsza. Odstaw na 30 minut i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 20 minut lub usmaż na patelni. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z puree z ziemniaków.

Bigos z chorizo z suszonymi pomidorami z chili

Bigos z chorizo z suszonymi pomidorami z chili
Bigos z chorizo z suszonymi pomidorami z chili
Bigos z chorizo z suszonymi pomidorami z chili
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka,
  • 1 kiełbasa chorizo,
  • 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego,
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 1 jabłko starte na grubych oczkach,
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • szczypta kminku mielonego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta kurkumy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól (do smaku),
  • 1 papryczki chili,
  • pęczek zielonej pietruszki.

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę wraz z posiekanym chili. Dodaj przyprawy, a następnie pokrojone w cienkie plastry chorizo. Podsmażaj aż chorizo będzie chrupiące, a następnie dodaj posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Wlej szklankę wody i gotuj około 20 minut. Następnie dodaj jabłko i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem i dodaj zieloną pietruszkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości