Rozgrzewający krem z soczewicy z pomidorami
Składniki:
- 1 – 1,5 l wywaru z warzyw,
- pół szklanki soczewicy czerwonej,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnki,
- imbir wielkości kciuka,
- 8 suszonych pomidorów,
- 1 łyżka czerwonej pasty curry,
- sól, pieprz,
- 1 papryczka chili,
- 250 g pomidorków cherry,
- szczypta cynamonu,
- 1 duża łyżka przecieru pomidorowego,
- szczypta estragonu, oregano i bazylii,
- 1 łyżka oleju,
- 2 kromki chleba zgrillowane i pokrojone w kostkę.
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzej olej z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem. Dodaj cebulę. Następnie dodaj soczewicę oraz pastę curry i wymieszaj. Zalej wywarem, dodaj sól i pieprz i gotuj aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodaj suszone pomidory pokrojone w paski, pomidorki cherry, cynamon, estragon, bazylię, oregano i i dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia. Na koniec udekoruj grzankami.
Rozgrzewające danie z wołowiną i imbirem
Składniki:
- 200 g cienko pokrojonego rostbefu,
- 1 szalotka pocięta na małe kawałki,
- imbir wielkości kciuka starty na tarce,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- szczypta cynamonu,
- 1 papryczka chili drobno pocięta,
- 1 żółta papryka pocięta w piórka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- szczypta soli,
- 1 łyżka czarnuszki,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki drobno pociętego szczypiorku,
- 2 łyżki podprażonych orzechów ziemnych,
- miseczka ryżu ugotowanego.
Sposób przygotowania:
W woku rozgrzej olej. Podsmaż szalotkę, imbir, wołowinę i papryczkę chili. Dodaj paprykę, pomidorki koktajlowe, cynamon, kmin rzymski i wymieszaj. Chwilę podsmażaj. Dopraw sokiem z limonki, cukrem i solą. Na koniec dodaj sos sojowy, orzechy i szczypiorek. Udekoruj czarnuszką. Podawaj z ryżem.
Dorsz marynowany w imbirze
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza- może być polędwica,
- 2 papryczki chili,
- szczypta goździków, imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego, anyżu, przyprawy curry i gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka miodu,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki oleju,
- sok z 1 cytryny,
- 600 g ziemniaków,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zrób puree z masłem. Przyprawy połącz z drobno posiekaną papryczką chili, z miodem i olejem. Wymieszaj i dokładnie posmaruj marynatą dorsza. Odstaw na 30 minut i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 20 minut lub usmaż na patelni. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z puree z ziemniaków.
Bigos z chorizo z suszonymi pomidorami z chili
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 50 g suszonych grzybów,
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka,
- 1 kiełbasa chorizo,
- 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego,
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki,
- 6 suszonych śliwek,
- 1 jabłko starte na grubych oczkach,
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- szczypta kminku mielonego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kurkumy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól (do smaku),
- 1 papryczki chili,
- pęczek zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę wraz z posiekanym chili. Dodaj przyprawy, a następnie pokrojone w cienkie plastry chorizo. Podsmażaj aż chorizo będzie chrupiące, a następnie dodaj posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Wlej szklankę wody i gotuj około 20 minut. Następnie dodaj jabłko i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem i dodaj zieloną pietruszkę.
Zobacz także:
- Z tymi daniami chłodny dzień nam niestraszny. Poznaj rozgrzewające przepisy Mariety Mareckiej
- Rozgrzewające dania wegetariańskie. Kulinarne inspiracje Karoliny i Macieja Szaciłłów z okazji Światowego Dnia Wegetarian
- Jak wzbogacić jesienne potrawy, aby były rozgrzewające i aromatyczne? Poznajcie sposoby Grześka Zawieruchy
Autor: TS
Źródło: Daria Ładocha