Co można zrobić, by nie marnować żywności?
- Planuj zakupy – nie rób spontanicznych, nadmiernych zakupów.
- Przechowuj w odpowiedni sposób, by żywność się nie psuła.
- Przetwarzaj to, czego nie zjesz od razu.
- Podziel się posiłkiem z innym.
Rozgrzewająca papryka faszerowana mięsem i soczewicą
Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- 200 g mięsa mielonego,
- 100 g suchej czerwonej soczewicy,
- cebula pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka starta na tarce,
- pomidor,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka wędzona, szczypta cynamonu, oregano.
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj do miękkości w garnku z wodą. Potrwa to około 15 minut i zostaw do ostygnięcia. Z papryk odetnij czapeczki i wydrąż białe błonki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mięso, marchewkę i pomidora pokrojonego w kostkę, a następnie smaż na średnim ogniu, aż się mięso zetnie. Dodaj przyprawy. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. W misce wymieszaj mięso oraz soczewicę. Dopraw do smaku, jeśli czegoś brakuje. Napełnij papryki farszem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Na dnie można podlać odrobiną wody. Piecz około 30-40 minut.
Zupa z cukinii z soczewicą
Składniki:
- duża cebula drobno posiekana,
- marchewka pokrojona w talarki,
- 2 strąki selera naciowego pokrojonego w plasterki,
- 500 g cukinii,
- szklanka soczewicy,
- łyżka śmietany 18%,
- 1,5 l wywaru z jarzyn,
- sól, pieprz,
- pęczek świeżej pietruszki,
- 4 łyżki pestek słonecznika,
- łyżka oleju rzepakowego,
- cytryna,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę oraz seler naciowy. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w ćwiartki. Im drobniej będzie pokrojona, tym szybciej zrobi się zupa. Następnie całość zalej wywarem, dodaj soczewicę. Dopraw sokiem z cytryny po wyłączeniu źródła ciepła i podawaj pestkami słonecznika i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj pietruszką i śmietaną.
Pieczone ziemniaki z kurczakiem i koperkiem i warzywami
Składniki:
- łyżka czosnku suszonego,
- cebula pokrojoną w piórka,
- 700 g ziemniaków,
- 2 łyżki oleju rzepakowego ,
- 6 podudzi z kurczaka,
- marchewka pokrojona w talarki,
- cukinia pokrojona w talarki,
- sól, pieprz,
- przyprawy: czerwona papryka, oregano,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Ziemniaki zagotuj w osolonej wodzie i gotuj 6 minut. Odcedź. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj czosnek suszony, sól, pieprz. Kurczaki obtocz w papryce czerwonej, dodaj oregano, sól, pieprz i wstaw do naczynia żaroodpornego. Warzywa (cukinię, marchewkę, cebulę) i mięso wstaw do piekarnika. Piecz 45 min. Podawaj kurczaka z warzywami z dodatkiem koperku.
Placki warzywne z cukinia, marchewka i ziemniakami
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki starte na tarce,
- cebula drobno posiekane,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- sól, pieprz,
- starta marchewka,
- starta średnia cukinia,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 3 łyżki śmietany ,
- jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki siekanego koperku.
Przygotowanie :
Warzywa umieść w misce. Dodaj przyprawy i od ciśnij z nadmiaru wody. Dodaj mąkę, jajko i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placki. Smaż z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Przed podaniem udekoruj łyżką śmietany i dodaj koperek.
Polska jest już 20 lat w Unii Europejskiej. Więcej dowiesz się na www.20lat.eu.
Zobacz także:
- Jak nie marnować jedzenia po świętach? Przepisy na dania z resztek
- Dania z resztek po rosole. Przepisy Jaśka Kuronia
- Jak wykorzystać resztki z lodówki, czyli zrobić coś do jedzenia z niczego? Propozycje i przepisy
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News