Materiał promocyjny

Rozgrzewające dania idealne na jesień, dzięki którym nie zmarnujesz żywności

Rozgrzewające dania idealne na jesień, dzięki którym nie zmarnujesz żywności
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jemy i nie marnujemy
Jemy i nie marnujemy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN po raz kolejny poruszamy temat przygotowania posiłków bez marnowania żywności. Tym razem Daria Ładocha prezentowała pyszne rozgrzewające dania w sam raz na jesień z sezonowych warzyw. Co można przyrządzić w październiku i jak nie marnować jedzenia? Poznajcie przepisy naszej kucharki. 

Co można zrobić, by nie marnować żywności?

  • Planuj zakupy – nie rób spontanicznych, nadmiernych zakupów.
  • Przechowuj w odpowiedni sposób, by żywność się nie psuła.
  • Przetwarzaj to, czego nie zjesz od razu.
  • Podziel się posiłkiem z innym.

Rozgrzewająca papryka faszerowana mięsem i soczewicą

Rozgrzewająca papryka faszerowana mięsem i soczewicą
Rozgrzewająca papryka faszerowana mięsem i soczewicą
Rozgrzewająca papryka faszerowana mięsem i soczewicą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 czerwone papryki,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 100 g suchej czerwonej soczewicy,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka starta na tarce,
  • pomidor,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka wędzona, szczypta cynamonu, oregano.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj do miękkości w garnku z wodą. Potrwa to około 15 minut i zostaw do ostygnięcia. Z papryk odetnij czapeczki i wydrąż białe błonki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mięso, marchewkę i pomidora pokrojonego w kostkę, a następnie smaż na średnim ogniu, aż się mięso zetnie. Dodaj przyprawy. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. W misce wymieszaj mięso oraz soczewicę. Dopraw do smaku, jeśli czegoś brakuje. Napełnij papryki farszem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Na dnie można podlać odrobiną wody. Piecz około 30-40 minut.

Zupa z cukinii z soczewicą

Zupa z cukinii z soczewicą
Zupa z cukinii z soczewicą
Zupa z cukinii z soczewicą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • duża cebula drobno posiekana,
  • marchewka pokrojona w talarki,
  • 2 strąki selera naciowego pokrojonego w plasterki,
  • 500 g cukinii,
  • szklanka soczewicy,
  • łyżka śmietany 18%,
  • 1,5 l wywaru z jarzyn,
  • sól, pieprz,
  • pęczek świeżej pietruszki,
  • 4 łyżki pestek słonecznika,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • cytryna,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę oraz seler naciowy. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w ćwiartki. Im drobniej będzie pokrojona, tym szybciej zrobi się zupa. Następnie całość zalej wywarem, dodaj soczewicę. Dopraw sokiem z cytryny po wyłączeniu źródła ciepła i podawaj pestkami słonecznika i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj pietruszką i śmietaną.

Pieczone ziemniaki z kurczakiem i koperkiem i warzywami

Pieczone ziemniaki z kurczakiem i koperkiem i warzywami
Pieczone ziemniaki z kurczakiem i koperkiem i warzywami
Pieczone ziemniaki z kurczakiem i koperkiem i warzywami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • łyżka czosnku suszonego,
  • cebula pokrojoną w piórka,
  • 700 g ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego ,
  • 6 podudzi z kurczaka,
  • marchewka pokrojona w talarki,
  • cukinia pokrojona w talarki,
  • sól, pieprz,
  • przyprawy: czerwona papryka, oregano,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Ziemniaki zagotuj w osolonej wodzie i gotuj 6 minut. Odcedź. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj czosnek suszony, sól, pieprz. Kurczaki obtocz w papryce czerwonej, dodaj oregano, sól, pieprz i wstaw do naczynia żaroodpornego. Warzywa (cukinię, marchewkę, cebulę) i mięso wstaw do piekarnika. Piecz 45 min. Podawaj kurczaka z warzywami z dodatkiem koperku.

Placki warzywne z cukinia, marchewka i ziemniakami

Placki warzywne z cukinia, marchewka i ziemniakami
Placki warzywne z cukinia, marchewka i ziemniakami
Placki warzywne z cukinia, marchewka i ziemniakami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki starte na tarce,
  • cebula drobno posiekane,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • sól, pieprz,
  • starta marchewka,
  • starta średnia cukinia,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki śmietany ,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki siekanego koperku.

Przygotowanie :

Warzywa umieść w misce. Dodaj przyprawy i od ciśnij z nadmiaru wody. Dodaj mąkę, jajko i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placki. Smaż z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Przed podaniem udekoruj łyżką śmietany i dodaj koperek.

Polska jest już 20 lat w Unii Europejskiej. Więcej dowiesz się na www.20lat.eu.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości