Dżem z dyni z pomarańczą
Składniki:
- 2 kg dyni,
- 3 jabłka,
- 4 pomarańcz,
- sok z cytryny,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
Włącz tefal i postępuj zgodnie z instrukcją maszyny krok po kroku.
Jesienne danie jednogarnkowe z dynią, soczewicą i kurczakiem
Składniki:
- 0,5 kg dyni obranej ze skórki i pokrojonej w drobną kostkę,
- szklanka soczewicy czerwonej,
- cebula pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1 l wywaru,
- papryka drobno pokrojona,
- żółta papryka drobno pokrojona,
- 500 g kurczaka pokrojonego w paski,
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, oregano, papryka słodka, papryka wędzona,
- szklanka passaty pomidorowej,
- liście świeżej pietruszki zielonej,
- 50 g tartego sera - może być typu cheddar,
- 10 czarnych oliwek.
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Na patelni lub bezpośrednio w naczyniu do zapiekania rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj dynię i przyprawy. Następnie dodaj kurczaka i soczewicę. Wymieszaj i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj papryki. Podlej wywarem i wstaw do piekarnika pod folią. Po 20 minutach dodaj oliwki i passatę pomidorową. Wstaw na kolejne 15 minut. Na koniec zdejmij folię i dodaj ser. Przed podaniem udekoruj pietruszką.
Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (może być odsączona z puszki),
- 15 suszonych pomidorów w oliwie,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ pęczka liści świeżej bazylii,
- 3 łyżki podprażonych pestek słonecznika,
- pieprz cytrynowy,
- ½ soku z pomarańczy świeżej,
- szczypta cynamonu,
- kilka kromek chleba żytniego do posmarowania,
- 2 łyżki pokruszonej fety,
- kiełki słonecznika,
Sposób przygotowania:
Do blendera włóż soczewicę, przyprawy, suszone pomidory, słonecznik, bazylię i czosnek. Dodaj sok z pomarańczy i blenduj na gładką masę. Dodawaj płynu, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Pastę wyłóż na chleb, dodaj pokruszoną fetę oraz kiełki słonecznika.
Curry dyniowe z jajkiem sadzonym
Składniki:
- cebula pokrojona w piórka,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- imbir wielkości kciuka starty na tarce i obrany ze skórki,
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę,
- marchewka pokrojona w talarki,
- 1/2 szklanki kukurydzy,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 400 ml pomidorów w puszce,
- sok z limonki,
- łyżeczka curry w przyprawie,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie,
- 2 papryczki chili drobno posiekane,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 4 liście limonki Kaffir,
- kolendra do przybrania,
- olej do smażenia,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 200 g ryżu Basmati,
- 2 łyżki podprażonego sezamu,
- 4 jajka.
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, cebulę, imbir, paprykę wędzoną oraz chilli. Dodaj przyprawę curry, cynamon i kmin rzymski. Następnie dodaj dynię oraz marchewkę. Całość zalej mlekiem kokosowym i 1/2 szklanki wody. Dodaj liście kaffir i gotuj około 10 minut. Jak dynia będzie miękka (nie całkowicie miękka lecz na sposób al dente), dodaj pomidory w puszce i sok z limonki oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia. Na patelni na łyżce oleju usmaż jajka na sposób sadzone. Danie podziel na porcje i na każdą wyłóż jajko. Podawaj z ryżem i udekorowane kolendrą i sezamem.
Szukasz więcej informacji na temat Cook4me? Sprawdź tutaj: www.tefal.pl.
Zobacz także:
- Jesienne dania na słodko i słono Sióstr Pszczółek, czyli dyniowo-grzybowe przysmaki na talerzu
- Jak wzbogacić jesienne potrawy, aby były rozgrzewające i aromatyczne? Poznajcie sposoby Grześka Zawieruchy
- Jesienne dania wspierające pracę mózgu. Co warto jeść o tej porze roku?
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN