Materiał promocyjny

Zamknij lato w słoiku. Przygotuj szybko przeciery, dżemy i leczo, gotując pod ciśnieniem z przepisów Darii Ładochy

Zamknij lato w słoiku. Przygotuj szybko przeciery, dżemy i leczo, gotując pod ciśnieniem z przepisów Darii Ładochy
Jesienna kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie masz ochoty gotować, bo zajmuje to za dużo czasu? Mamy na to rozwiązanie - urządzenie, które usprawni gotowanie, a do tego zachowa cenne składniki odżywcze i pozwoli przygotować zdrowe posiłki. Poznaj przepisy Darii Ładochy, które przygotowała w Cook4me Touch pro. Odmienią oblicze jesiennych dań. 

Dżem z dyni z pomarańczą

Dżem z dyni z pomarańczą
Dżem z dyni z pomarańczą
Dżem z dyni z pomarańczą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 3 jabłka,
  • 4 pomarańcz,
  • sok z cytryny,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Włącz tefal i postępuj zgodnie z instrukcją maszyny krok po kroku.

Jesienne danie jednogarnkowe z dynią, soczewicą i kurczakiem

Składniki:

  • 0,5 kg dyni obranej ze skórki i pokrojonej w drobną kostkę,
  • szklanka soczewicy czerwonej,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 l wywaru,
  • papryka drobno pokrojona,
  • żółta papryka drobno pokrojona,
  • 500 g kurczaka pokrojonego w paski,
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, oregano, papryka słodka, papryka wędzona,
  • szklanka passaty pomidorowej,
  • liście świeżej pietruszki zielonej,
  • 50 g tartego sera - może być typu cheddar,
  • 10 czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Na patelni lub bezpośrednio w naczyniu do zapiekania rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj dynię i przyprawy. Następnie dodaj kurczaka i soczewicę. Wymieszaj i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj papryki. Podlej wywarem i wstaw do piekarnika pod folią. Po 20 minutach dodaj oliwki i passatę pomidorową. Wstaw na kolejne 15 minut. Na koniec zdejmij folię i dodaj ser. Przed podaniem udekoruj pietruszką.

Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami
Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami
Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (może być odsączona z puszki),
  • 15 suszonych pomidorów w oliwie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka liści świeżej bazylii,
  • 3 łyżki podprażonych pestek słonecznika,
  • pieprz cytrynowy,
  • ½ soku z pomarańczy świeżej,
  • szczypta cynamonu,
  • kilka kromek chleba żytniego do posmarowania,
  • 2 łyżki pokruszonej fety,
  • kiełki słonecznika,

Sposób przygotowania:

Do blendera włóż soczewicę, przyprawy, suszone pomidory, słonecznik, bazylię i czosnek. Dodaj sok z pomarańczy i blenduj na gładką masę. Dodawaj płynu, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Pastę wyłóż na chleb, dodaj pokruszoną fetę oraz kiełki słonecznika.

Curry dyniowe z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • cebula pokrojona w piórka,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • imbir wielkości kciuka starty na tarce i obrany ze skórki,
  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę,
  • marchewka pokrojona w talarki,
  • 1/2 szklanki kukurydzy,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 400 ml pomidorów w puszce,
  • sok z limonki,
  • łyżeczka curry w przyprawie,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie,
  • 2 papryczki chili drobno posiekane,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 4 liście limonki Kaffir,
  • kolendra do przybrania,
  • olej do smażenia,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 200 g ryżu Basmati,
  • 2 łyżki podprażonego sezamu,
  • 4 jajka.

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, cebulę, imbir, paprykę wędzoną oraz chilli. Dodaj przyprawę curry, cynamon i kmin rzymski. Następnie dodaj dynię oraz marchewkę. Całość zalej mlekiem kokosowym i 1/2 szklanki wody. Dodaj liście kaffir i gotuj około 10 minut. Jak dynia będzie miękka (nie całkowicie miękka lecz na sposób al dente), dodaj pomidory w puszce i sok z limonki oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia. Na patelni na łyżce oleju usmaż jajka na sposób sadzone. Danie podziel na porcje i na każdą wyłóż jajko. Podawaj z ryżem i udekorowane kolendrą i sezamem.

Szukasz więcej informacji na temat Cook4me? Sprawdź tutaj: www.tefal.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości