Dyniowa szakszuka z pieczonym jarmużem i świeżym szpinakiem - przepis
Składniki na 2-4 porcje:
- mała dynia piżmowa,
- 4 jajka,
- duża cebula,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 3/4 szklanki napoju owsianego,
- 2 liście jarmużu,
- 2 garście szpinaku,
- łyżeczka mielonej kurkumy,
- 2 łyżki prażonego słonecznika,
- 2 łyżki prażonych pestek dyni ,
- sól,
- oliwa,
- pieczywo na zakwasie.
Sposób przygotowania:
Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, wysmaruj środek dyni oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30-35min. Obok dyni upiecz jarmuż. Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki, wysmaruj oliwa oraz solą. Wstaw do piekarnika na około 10 min.
W międzyczasie na patelni podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę. Gdy dynia się upiecze, wydrąż miąższ, następnie zblenduj z cebulką, octem, kurkumą, szczyptą soli i napojem owsianym. Gotowy sos można wykorzystywać do różnych potraw.
Zblendowany sos wlej na patelnię, następnie za pomocą łyżki zrób odrobinę miejsca na to, by wybić tam jajka. Smaż całość na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, do momentu aż białko jajek się zetnie. Szakszukę podawaj z pieczonym jarmużem, świeżym szpinakiem, ziarnami i pieczywem.
Chilli sin carne, czyli gulasz ciecierzycy i czerwonej fasoli, z dodatkiem kakao i cynamonu - przepis
Składniki na 6-8 porcji:
- puszka ciecierzycy,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- papryka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- łyżka mielonych ziaren kolendry,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- kora cynamonu,
- łyżka kakao,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- pęczek natki,
- 3 łyżki prażonego białego sezamu,
- 200 ml śmietany 18%,
- sól,
- oliwa lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ciecierzycę, fasolę oraz kukurydze. Podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj bulion, krojone pomidory, koncentrat oraz przyprawy: sól, kumin, kolendrę, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, cynamon, kakao. Całość duś na średniej mocy kuchenki, pod przykryciem przez około 20 min.
Gotowe chili sin carne podawaj sezamem, łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Pieczony halibut z gro-mole i kaszą gryczaną - przepis
Składniki na 4 porcje:
- ok. 700 g halibuta (filet bez skóry),
- 200 g suchej kaszy gryczanej niepalonej,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 2 suszone pomidory,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 szklanki mrożonego groszku,
- mała cebulka,
- sok z limonki,
- pęczek kolendry,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Halibuta pokrój na 4 porcje, podlej oliwą, sokiem z połowy limonki, oprósz solą, pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na ok. 15 min. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w proporcji 1:1,5 (kasza: woda). Kaszę gotuj od razu z 2 łyżkami oliwy, 1/2 łyżeczką soli, posiekanymi suszonymi pomidorami, tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Mrożony groszek podgrzej w rondelku z małą ilością wody. Podgrzej tak, żeby woda całkowicie wyparowała. Następnie groszek zagnieć ze szczyptą soli i sokiem z połowy limonki. Dodaj oliwę, posiekano drobno cebulę i posiekaną kolendrę.
Upieczonego halibuta podawaj na kaszy z przyprawami, z dodatkiem gro-mole.
Nocna owsianka na napoju owsianym z borówkami, masłem orzechowym, czekoladą oraz miksem ziaren lub orzechów - przepis
Składniki na 2 porcje:
- 80 g płatków owsianych pełnoziarnistych,
- 125 g borówek,
- szklanka napoju owsianego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 4 kostki czekolady gorzkiej,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki pistacji.
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej napój owsiany z masłem orzechowym, czekoladą i miodem. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy napój wystygnie, do szklanek nasyp borówki (zostaw kilka na wierzch do ozdoby), na to płatki owsiane i całość zalej napojem owsianym. Odstaw całość na noc do lodówki.
Na patelni upraż siemię i orzechy. Po wystudzeniu mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku. Mieszanka nadaje się również do innych potraw. Gotową owsiankę podawaj z miksem ziaren i pozostałymi borówkami.
Zobacz także:
- Szakszuka z serem feta i świeżym szpinakiem według przepisu Pawła Sitarza
- Chilli sin carne, czyli pyszny obiad w wersji wegetariańskiej. Wypróbuj nasze przepisy!
- Nocne owsianki to idealny sposób na śniadanie dla zabieganych. Sprawdź, jak je zrobić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN