Jesienne dania wspierające pracę mózgu. Co warto jeść o tej porze roku?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdrowe jedzenie, zdrowy mózg
Zdrowe jedzenie, zdrowy mózg
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Właściwa praca mózgu i jego kondycja są jednym z podstawowych czynników wpływających na nasze funkcjonowanie. Zwłaszcza jesienią, kiedy dni się skracają, właściwe komponowanie posiłków może być kluczowe i pozytywnie oddziaływać na nasze samopoczucie. W kuchni Dzień Dobry TVN Małgorzata Pielichowska, dietetyczka kliniczna opowiedziała o właściwej diecie dla mózgu, a Jagna Niedzielska, edukatorka ekologiczna, przygotowała potrawy, które właściwie go odżywią. Poznaj jej przepisy.
Dyniowa szakszuka z pieczonym jarmużem i świeżym szpinakiem
Dyniowa szakszuka z pieczonym jarmużem i świeżym szpinakiem
Dyniowa szakszuka z pieczonym jarmużem i świeżym szpinakiem
Źródło: Michał Żebrowski

Dyniowa szakszuka z pieczonym jarmużem i świeżym szpinakiem - przepis

Składniki na 2-4 porcje:

  • mała dynia piżmowa,
    • 4 jajka,
      • duża cebula,
        • 2 łyżki octu jabłkowego,
          • 3/4 szklanki napoju owsianego,
            • 2 liście jarmużu,
              • 2 garście szpinaku,
                • łyżeczka mielonej kurkumy,
                  • 2 łyżki prażonego słonecznika,
                    • 2 łyżki prażonych pestek dyni ,
                      • sól,
                        • oliwa,
                          • pieczywo na zakwasie.

                            Sposób przygotowania:

                            Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, wysmaruj środek dyni oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30-35min. Obok dyni upiecz jarmuż. Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki, wysmaruj oliwa oraz solą. Wstaw do piekarnika na około 10 min.

                            W międzyczasie na patelni podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę. Gdy dynia się upiecze, wydrąż miąższ, następnie zblenduj z cebulką, octem, kurkumą, szczyptą soli i napojem owsianym. Gotowy sos można wykorzystywać do różnych potraw.

                            Zblendowany sos wlej na patelnię, następnie za pomocą łyżki zrób odrobinę miejsca na to, by wybić tam jajka. Smaż całość na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, do momentu aż białko jajek się zetnie. Szakszukę podawaj z pieczonym jarmużem, świeżym szpinakiem, ziarnami i pieczywem.

                            Chilli sin carne, czyli gulasz ciecierzycy i czerwonej fasoli, z dodatkiem kakao i cynamonu
                            Chilli sin carne, czyli gulasz ciecierzycy i czerwonej fasoli, z dodatkiem kakao i cynamonu
                            Chilli sin carne, czyli gulasz ciecierzycy i czerwonej fasoli, z dodatkiem kakao i cynamonu
                            Źródło: Michał Żebrowski

                            Chilli sin carne, czyli gulasz ciecierzycy i czerwonej fasoli, z dodatkiem kakao i cynamonu - przepis

                            Składniki na 6-8 porcji:

                            • puszka ciecierzycy,
                              • puszka czerwonej fasoli,
                                • puszka kukurydzy,
                                  • papryka,
                                    • cebula,
                                      • 2 ząbki czosnku,
                                        • puszka krojonych pomidorów,
                                          • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                            • 700 ml bulionu warzywnego,
                                              • łyżeczka mielonego kuminu,
                                                • łyżka mielonych ziaren kolendry,
                                                  • łyżeczka słodkiej papryki,
                                                    • kora cynamonu,
                                                      • łyżka kakao,
                                                        • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
                                                          • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
                                                            • pęczek natki,
                                                              • 3 łyżki prażonego białego sezamu,
                                                                • 200 ml śmietany 18%,
                                                                  • sól,
                                                                    • oliwa lub olej do smażenia.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ciecierzycę, fasolę oraz kukurydze. Podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj bulion, krojone pomidory, koncentrat oraz przyprawy: sól, kumin, kolendrę, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, cynamon, kakao. Całość duś na średniej mocy kuchenki, pod przykryciem przez około 20 min.

                                                                      Gotowe chili sin carne podawaj sezamem, łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.

                                                                      Pieczony halibut z gro-mole i kaszą gryczaną
                                                                      Pieczony halibut z gro-mole i kaszą gryczaną
                                                                      Pieczony halibut z gro-mole i kaszą gryczaną
                                                                      Źródło: Michał Żebrowski

                                                                      Pieczony halibut z gro-mole i kaszą gryczaną - przepis

                                                                      Składniki na 4 porcje:

                                                                      • ok. 700 g halibuta (filet bez skóry),
                                                                        • 200 g suchej kaszy gryczanej niepalonej,
                                                                          • 2 liście laurowe,
                                                                            • 2 ziela angielskie,
                                                                              • 2 suszone pomidory,
                                                                                • łyżeczka suszonego tymianku,
                                                                                  • 2 szklanki mrożonego groszku,
                                                                                    • mała cebulka,
                                                                                      • sok z limonki,
                                                                                        • pęczek kolendry,
                                                                                          • sól,
                                                                                            • pieprz,
                                                                                              • oliwa.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Halibuta pokrój na 4 porcje, podlej oliwą, sokiem z połowy limonki, oprósz solą, pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na ok. 15 min. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w proporcji 1:1,5 (kasza: woda). Kaszę gotuj od razu z 2 łyżkami oliwy, 1/2 łyżeczką soli, posiekanymi suszonymi pomidorami, tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

                                                                                                Mrożony groszek podgrzej w rondelku z małą ilością wody. Podgrzej tak, żeby woda całkowicie wyparowała. Następnie groszek zagnieć ze szczyptą soli i sokiem z połowy limonki. Dodaj oliwę, posiekano drobno cebulę i posiekaną kolendrę.

                                                                                                Upieczonego halibuta podawaj na kaszy z przyprawami, z dodatkiem gro-mole.

                                                                                                Nocna owsianka na napoju owsianym z borówkami, masłem orzechowym, czekoladą oraz miksem ziaren lub orzechów - przepis

                                                                                                Składniki na 2 porcje:

                                                                                                • 80 g płatków owsianych pełnoziarnistych,
                                                                                                  • 125 g borówek,
                                                                                                    • szklanka napoju owsianego,
                                                                                                      • 2 łyżki masła orzechowego,
                                                                                                        • 4 kostki czekolady gorzkiej,
                                                                                                          • łyżeczka miodu,
                                                                                                            • 2 łyżki siemienia lnianego,
                                                                                                              • 2 łyżki orzechów włoskich,
                                                                                                                • 2 łyżki pistacji.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  W rondelku podgrzej napój owsiany z masłem orzechowym, czekoladą i miodem. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy napój wystygnie, do szklanek nasyp borówki (zostaw kilka na wierzch do ozdoby), na to płatki owsiane i całość zalej napojem owsianym. Odstaw całość na noc do lodówki.

                                                                                                                  Na patelni upraż siemię i orzechy. Po wystudzeniu mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku. Mieszanka nadaje się również do innych potraw. Gotową owsiankę podawaj z miksem ziaren i pozostałymi borówkami.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                  Źródło: Jagna Niedzielska

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana