Jakie smaki z dzieciństwa wspomina Agnieszka Sienkiewicz-Gauer?

Agnieszka Sienkiewicz-Gauer w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smaki dzieciństwa Agnieszki
Smaki dzieciństwa Agnieszki
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Sienkiewicz-Gauer przypomniała swoje smaki z dzieciństwa. Czym się zajadała aktorka? Poznaj jej przepisy na torcik kawowo-makowy, pieczarki faszerowane mięsem i kapuśniak z prażochami.

Torcik kawowo-makowy - przepis

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek,
  • 25 dag mieszanki makowej z puszki (najlepsza do tego jest mieszanka Bakalland),
  • odrobina prawdziwej wanilii,
  • duża łyżka bułki tartej,
  • łyżka miodu,
  • starta skóra cytryny,
  • olejek migdałowy,
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich.

Składniki na masę kawowo-makowa:

  • 3 jajka,
  • 25 dag masła (prośba o masło dobrej jakości),
  • 20 dag cukru,
  • 3 łyżki kawy sypanej,
  • wiśnie w syropie do ciast (drylowane).

Sposób przygotowania biszkoptu:

Jajka ucieramy z mieszanką makową z puszki, a następnie dodajemy odrobinę wanilii i około jedną dużą łyżkę bułki tartej. Do masy dodajemy łyżkę miodu, startą skórkę z cytryny, odrobinę olejku migdałowego i garść drobno posiekanych orzechów włoskich. Powstałą masę pieczemy jak biszkopt, aż do momentu, kiedy patyczek/wykałaczka będzie suchy/a.

Sposób przygotowania masy:

Jajka ucieramy na puszystą masę na garnku z gotującą się na gazie wodą. W tym czasie miksujemy masło, a ostudzoną masę jajeczną wlewamy powoli do masła, do tego dosypujemy cukier i trzy łyżki kawy sypanej. Powstały krem przekładamy między warstwami biszkopta i smarujemy cały tort z zewnątrz, a na wierzch układamy odsączone wiśnie.

Cukinia
Cukinia
Cukinia
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pieczarki faszerowane mięsem - przepis

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 3 jajka,
  • łyżka bułki tartej,
  • olej kujawski,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Duże pieczarki obieramy ze skórki i usuwamy ogonki. Mięso mielone mieszamy z jednym jajkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie faszerujemy pieczarki. Na oleju podsmażamy pieczarki najpierw stroną z mięsem do dołu, a kiedy mięso się zarumieni, przekładamy je do góry nogami. Pozostałe ogonki pieczarek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni z posiekaną cebulką na oleju. Pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy podsmażonymi kawałkami ogonków z cebulą. Wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni C piekarnika na około 20 minut.

Imbir
Imbir
Imbir
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kapuśniak z prażochami - przepis

Składniki na prażochy:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej,
  • sól,
  • łyżka masła,
  • 300 g boczku,
  • szklanka kefiru,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • olej roślinny np. rzepakowy.

Składniki na kapuśniak:

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 500 g kiszonej kapusty (bez odciskania soku),
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego,
  • spora cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • średnia pietruszka,
  • łyżeczka kminku,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego (na oko),
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka kminku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania prażochów:

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, ale tylko połowę wody. Dodajemy do garnka mąkę i całość mieszamy (jeszcze na gazie). Następnie zdejmujemy prażochy z ognia i - jeśli pozostało w masie jeszcze trochę wody - to odlewamy.

Garnek z ziemniakami kładziemy na podłodze (ważna stabilna podstawa) i zaciskamy nogami. Mocno ubijamy (w szybkim tempie) ubijakiem do ziemniaków. Powstała konsystencja będzie najbardziej satysfakcjonująca, jak będzie klejąca. Podczas gotowania ziemniaków osobno smażymy na patelni boczek pokrojony w kostkę, opcjonalnie z łyżką masła. Masę układamy na talerzyk jak gałki lodów, polewamy tłuszczem i nakładamy skwarki boczku. Można podawać prażochy oddzielnie od kapuśniaka, ale można też zalać na głębokim talerzu kapuśniakiem.

Sposób przygotowania kapuśniaku:

Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na oleju roślinnym z każdej strony tak, aby się zarumieniły. Przekładamy je do garnka, a na tłuszczu po podsmażeniu mięsa pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany por podsmażamy do zeszklenia się. Jak zauważymy, że cebula jest zeszklona, to dodajemy przyprawy (majeranek, kminek) oraz czosnek.

Patelnię odstawiamy po chwilę na bok. Do garnka z żeberkami dodajemy pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka, seler), dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy około pół godziny do momentu, kiedy mięso i warzywa będą miękkie. Następnie zawartość patelni z cebulą i przyprawami oraz dość drobno poszatkowaną kapustę kiszoną (wcześniej przepłukaną na sitku w zależności od tego, jak jest kwaśna i jak lubimy), dodajemy do garnka. Razem gotujemy jeszcze około pół godziny na małym ogniu, na pewno do momentu, kiedy kapusta zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warto uważać na przepłukanie kapusty, jeśli lubimy bardzo kwaśny kapuśniak, ale jeśli komuś zdarzy się przepłukać kapustę za mocno, zawsze może dodać trochę soku z kiszonej, odcedzonej wcześniej kapusty do zupy.

Bakłażany
Bakłażany
Bakłażany
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości