Rozgrzewające zupy Sebastiana Olmy. Poznaj przepisy idealne na jesienne obiady

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotowuje pyszne, rozgrzewające zupy w sam raz na chłodniejsze dni, które już nadeszły. Poznaj przepis na zupę jarzynową z rydzami, kasztanami i jarmużem, barszcz ukraiński z majerankiem i botwinką, krem jabłkowy z trawą cytrynową i jesiennym zakwasem jabłkowym oraz krem z pasternaku z pigwą i wanilią. 
Zupa jarzynowa z rydzami, kasztanami i jarmużem
Zupa jarzynowa z rydzami, kasztanami i jarmużem
Zupa jarzynowa z rydzami, kasztanami i jarmużem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zupa jarzynowa z rydzami, kasztanami i jarmużem - przepis

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka,
    • 100 g suszonych grzybów,
      • 5 liści laurowych,
        • 5 kulek ziela angielskiego,
          • pęczek tymianku,
            • 5 l wody,
              • 1 kg rydzy (małych),
                • 3 białe cebule,
                  • 5 ząbków czosnku,
                    • may pęczek tymianku świeżego,
                      • włoszczyzna,
                        • małe opakowanie liści jamrmużu,
                          • natka pietruszki,
                            • do smaku: sos sojowy grzybowy, pieprz mielony.

                              Sposób przygotowania:

                              Do garnka włóż skrzydełka z kurczak (wcześniej spiecz je w piekarniku na złoty kolor), suszone grzyby, liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Nalej zimną wodę i zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż bulion będzie klarowny i intensywny.

                              Duże kawałki rydzów przetnij na małe kawałki, a mniejsze zostaw w całości. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż razem z grzybami na patelni, dodając listki tymianku i szczyptę soli. Do smażenia dodaj pokrojone w grubszą kostkę warzywa, wszystko razem podsmaż i podlej ugotowanym bulionem. Wywar, który się gotował, odcedź i przełóż do niego warzywa, liście jarmużu, posiekaną natkę pietruszki, skrusz kasztany i dopraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem.

                              Barszcz ukraiński z majerankiem i botwinką
                              Barszcz ukraiński z majerankiem i botwinką
                              Barszcz ukraiński z majerankiem i botwinką
                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                              Barszcz ukraiński z majerankiem i botwinką - przepis

                              Składniki:

                              • 100 g białej fasoli,
                                • 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych,
                                  • 2 pęczki włoszczyzny,
                                    • 3 l wody,
                                      • 3 liście laurowe,
                                        • 3 kulki ziela angielskiego,
                                          • młoda biała kapusta,
                                            • pęczek botwinki,
                                              • 250 ml zakwas na barszcz lub koncentratu,
                                                • duża łyżka soli,
                                                  • duża łyżka pieprzu czarnego,
                                                    • 10 g majeranku,
                                                      • pęczek natki pietruszki,
                                                        • pęczek koperku,
                                                          • pęczek szczypiorku,
                                                            • 100 g kwaśnej śmietany 18%,
                                                              • 5 ugotowanych jaj.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                W garnku ugotuj kości wędzone w pęczkiem włoszczyzny, zielem angielskim i liściem laurowym. Po godzinie gotowania odcedź wywar.

                                                                Włoszczyznę, białą młodą kapustę i młodą botwinkę (tylko korzeń, łodygi zostaw na koniec) posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce. Podsmaż na patelni przez 10 minut i dodaj do wywaru. Gotuj przez 30 minut, dodając ugotowaną fasolę, koncentrat barszczu i posiekane górne liście botwinki.

                                                                Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym świeżymi ziołami.

                                                                Nalej barszcz do głębokiego naczynia, dodając kwaśną śmietanę i ugotowane jajka.

                                                                Krem jabłkowy z trawą cytrynową i jesiennym zakwasem jabłkowym
                                                                Krem jabłkowy z trawą cytrynową i jesiennym zakwasem jabłkowym
                                                                Krem jabłkowy z trawą cytrynową i jesiennym zakwasem jabłkowym
                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                Krem jabłkowy z trawą cytrynową i jesiennym zakwasem jabłkowym - przepis

                                                                Składniki:

                                                                • 500 g cebuli białej,
                                                                  • 10 ząbków czosnku,
                                                                    • 100 g świeżego imbiru,
                                                                      • 2 sztuki trawy cytrynowej,
                                                                        • 2 łyżki majeranku,
                                                                          • 1 kg jabłek,
                                                                            • 1 l zakwasu jabłkowego,
                                                                              • sól i pieprz czarny do smaku,
                                                                                • 500 g jabłek (twardej odmiany),
                                                                                  • 100 g białego cukru,
                                                                                    • 100 ml octu białego winnego,
                                                                                      • 50 g musztardy francuskiej,
                                                                                        • mały pęczek natki pietruszki.

                                                                                          Składniki na zakwas:

                                                                                          • 1 kg jabłek,
                                                                                            • ziele angielskie, listek laurowy, goździk,
                                                                                              • świeży majeranek,
                                                                                                • 200 g mąki żytniej,
                                                                                                  • 1 l ciepłej wody.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    W garnku usmaż cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, suszony majeranek i pokrojone kawałki jabłek, następnie dodaj do gotowania zakwas i gotuj na małym ogniu przez około 1h, aż wywar odparuje i zgęstnieje. Wyjmij trawę cytrynową i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                    Z jabłek wydrąż okrągłe kawałki, podsmaż je na patelni, dodając biały cukier i ocet winny, gdy ocet odparuje, dodaj musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki.

                                                                                                    Do naczynia nalej porcję barszczu, dodaj podsmażone jabłka z musztardą i polej oliwą.

                                                                                                    Sposób przygotowania zakwasu jabłkowego:

                                                                                                    Jabłka umyj, potnij na małe kawałki i przełóż do słoika, dodaj suche przyprawy, majeranek i zalej mąką żytnią wymieszaną z ciepłą wodą.

                                                                                                    Rozgrzewająca zupa
                                                                                                    Rozgrzewająca zupa
                                                                                                    Rozgrzewająca zupa
                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                    Krem z pasternaku z pigwą i wanilią - przepis

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • 1,5 kg pasternaku,
                                                                                                      • 1 kg pigwy,
                                                                                                        • 2 laski wanilii,
                                                                                                          • olej roślinny do smażenia,
                                                                                                            • 2 l bulionu warzywnego,
                                                                                                              • 0,5 l słodkiej śmietany 36%,
                                                                                                                • mała łyżka startej gałki muszkatołowej.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Pasternak i pigwę obierz następnie pokrój w małą kostkę, w garnku podgrzej lekko olej roślinny, dodaj pasternak, pigwę i laskę wanilii. Smaż na małym, aż pasternak nabierze złotego koloru (około 10 minut). Całość podlej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości pasternaku, dodaj słodką śmietanę i zmiksuj do gładkiej konsystencji kremu. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i szczyptą soli.

                                                                                                                  Do dekoracji dodaj świeże zioła i kwiaty.

                                                                                                                  Ziołowe ciasto lane do bulionu drobiowego - przepis

                                                                                                                  Składniki na ciasto:

                                                                                                                  • 340 g mąki pszennej,
                                                                                                                    • łyżka cukru,
                                                                                                                      • łyżka soli,
                                                                                                                        • kieliszek ziół prowansalskich,
                                                                                                                          • szklanka mleka,
                                                                                                                            • 1/4 roztopionej kostki masła.

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              W misce wymieszaj ze sobą suche składniki, następnie dodaj mleko i mieszaj, aż ciasto nabierze zwartej konsystencji. Pod koniec mieszania dodaj roztopione masło.

                                                                                                                              Ciasto rzucaj na gotującą się wodę i po wypłynięciu wyjmij.

                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana