Zupa jarzynowa z rydzami, kasztanami i jarmużem - przepis
Składniki:
- 500 g skrzydełek z kurczaka,
- 100 g suszonych grzybów,
- 5 liści laurowych,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- pęczek tymianku,
- 5 l wody,
- 1 kg rydzy (małych),
- 3 białe cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- may pęczek tymianku świeżego,
- włoszczyzna,
- małe opakowanie liści jamrmużu,
- natka pietruszki,
- do smaku: sos sojowy grzybowy, pieprz mielony.
Sposób przygotowania:
Do garnka włóż skrzydełka z kurczak (wcześniej spiecz je w piekarniku na złoty kolor), suszone grzyby, liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Nalej zimną wodę i zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż bulion będzie klarowny i intensywny.
Duże kawałki rydzów przetnij na małe kawałki, a mniejsze zostaw w całości. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż razem z grzybami na patelni, dodając listki tymianku i szczyptę soli. Do smażenia dodaj pokrojone w grubszą kostkę warzywa, wszystko razem podsmaż i podlej ugotowanym bulionem. Wywar, który się gotował, odcedź i przełóż do niego warzywa, liście jarmużu, posiekaną natkę pietruszki, skrusz kasztany i dopraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem.
Barszcz ukraiński z majerankiem i botwinką - przepis
Składniki:
- 100 g białej fasoli,
- 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych,
- 2 pęczki włoszczyzny,
- 3 l wody,
- 3 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- młoda biała kapusta,
- pęczek botwinki,
- 250 ml zakwas na barszcz lub koncentratu,
- duża łyżka soli,
- duża łyżka pieprzu czarnego,
- 10 g majeranku,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- 100 g kwaśnej śmietany 18%,
- 5 ugotowanych jaj.
Sposób przygotowania:
W garnku ugotuj kości wędzone w pęczkiem włoszczyzny, zielem angielskim i liściem laurowym. Po godzinie gotowania odcedź wywar.
Włoszczyznę, białą młodą kapustę i młodą botwinkę (tylko korzeń, łodygi zostaw na koniec) posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce. Podsmaż na patelni przez 10 minut i dodaj do wywaru. Gotuj przez 30 minut, dodając ugotowaną fasolę, koncentrat barszczu i posiekane górne liście botwinki.
Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym świeżymi ziołami.
Nalej barszcz do głębokiego naczynia, dodając kwaśną śmietanę i ugotowane jajka.
Krem jabłkowy z trawą cytrynową i jesiennym zakwasem jabłkowym - przepis
Składniki:
- 500 g cebuli białej,
- 10 ząbków czosnku,
- 100 g świeżego imbiru,
- 2 sztuki trawy cytrynowej,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 kg jabłek,
- 1 l zakwasu jabłkowego,
- sól i pieprz czarny do smaku,
- 500 g jabłek (twardej odmiany),
- 100 g białego cukru,
- 100 ml octu białego winnego,
- 50 g musztardy francuskiej,
- mały pęczek natki pietruszki.
Składniki na zakwas:
- 1 kg jabłek,
- ziele angielskie, listek laurowy, goździk,
- świeży majeranek,
- 200 g mąki żytniej,
- 1 l ciepłej wody.
Sposób przygotowania:
W garnku usmaż cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, suszony majeranek i pokrojone kawałki jabłek, następnie dodaj do gotowania zakwas i gotuj na małym ogniu przez około 1h, aż wywar odparuje i zgęstnieje. Wyjmij trawę cytrynową i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z jabłek wydrąż okrągłe kawałki, podsmaż je na patelni, dodając biały cukier i ocet winny, gdy ocet odparuje, dodaj musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki.
Do naczynia nalej porcję barszczu, dodaj podsmażone jabłka z musztardą i polej oliwą.
Sposób przygotowania zakwasu jabłkowego:
Jabłka umyj, potnij na małe kawałki i przełóż do słoika, dodaj suche przyprawy, majeranek i zalej mąką żytnią wymieszaną z ciepłą wodą.
Krem z pasternaku z pigwą i wanilią - przepis
Składniki:
- 1,5 kg pasternaku,
- 1 kg pigwy,
- 2 laski wanilii,
- olej roślinny do smażenia,
- 2 l bulionu warzywnego,
- 0,5 l słodkiej śmietany 36%,
- mała łyżka startej gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Pasternak i pigwę obierz następnie pokrój w małą kostkę, w garnku podgrzej lekko olej roślinny, dodaj pasternak, pigwę i laskę wanilii. Smaż na małym, aż pasternak nabierze złotego koloru (około 10 minut). Całość podlej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości pasternaku, dodaj słodką śmietanę i zmiksuj do gładkiej konsystencji kremu. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i szczyptą soli.
Do dekoracji dodaj świeże zioła i kwiaty.
Ziołowe ciasto lane do bulionu drobiowego - przepis
Składniki na ciasto:
- 340 g mąki pszennej,
- łyżka cukru,
- łyżka soli,
- kieliszek ziół prowansalskich,
- szklanka mleka,
- 1/4 roztopionej kostki masła.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą suche składniki, następnie dodaj mleko i mieszaj, aż ciasto nabierze zwartej konsystencji. Pod koniec mieszania dodaj roztopione masło.
Ciasto rzucaj na gotującą się wodę i po wypłynięciu wyjmij.
Zobacz także:
- Rozgrzewające zupy "jesieniary" w wykonaniu Mariety Mareckiej. Proste i szybkie propozycje na obiad
- Rozgrzewające zupy - przepisy Darii Ładochy
- Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News