Sezon na kasztany. Pomysł na deser, zupę i danie główne

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kasztanowa kuchnia Sebastiana Olmy
Kasztanowa kuchnia Sebastiana Olmy
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Co przygotować z jadalnych kasztanów? Sprawdź przepis na słodko i nie tylko. Sebastian Olma proponuje muffiny, tartę z mlecznej czekolady, rozgrzewający krem dyniowy i danie obiadowe. Poznaj te sposoby przygotowania kasztanów i przekonaj się, jakie to proste i smaczne.
Muffinki z kasztanami i kajmakiem 
Muffinki z kasztanami i kajmakiem 
Muffinki z kasztanami i kajmakiem 
Źródło: Michał Woźniak/East New

Muffinki z kasztanami i kajmakiem 

Składniki na muffinki z kasztanami

  • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • 100 g cukru brązowego
        • 75 g roztopionego masła
          • 1 mała łyżka soli
            • 1 duża łyżka cukru waniliowego
              • 2 jaja
                • 175 ml mleka
                  • 200 g jadalnych kasztanów

                    Sposób przygotowania muffinek z kasztanami

                    Ustaw piekarnik do temp. 195 st. C.

                    Do miski wsyp cukier, dodaj jajka i utrzyj na gładką masę, następnie dodaj mleko, masło i dokładnie wymieszaj. Do płynnej masy dodaj suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy). Mieszaj masę tak, aby powstała gładka zwarta konsystencja, ewentualnie dodaj więcej mąki lub mleka. Na koniec dodaj posiekane jadalne kasztany i całą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Kajmak otwórz i również przełóż do rękawa.

                    Zacznij napełniać formę na muffiny do połowy objętości, w połowie dodaj małą porcję kajmaku i przykryj ją warstwą ciasta. Tutaj chodzi o to, aby po upieczeniu i przekrojeniu ciasta widoczna była cześć kajmaku.

                    Muffiny wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem.

                    Tarta z mlecznej czekolady z malinami
                    Tarta z mlecznej czekolady z malinami
                    Tarta z mlecznej czekolady z malinami
                    Źródło: Michał Woźniak/East New

                    Tarta z mlecznej czekolady z malinami

                    Dzięki wysokiej plastyczności mąka z kasztanów jadalnych stanowi uniwersalny zamiennik najpopularniejszej w Polsce mąki pszennej. Z kolei zapachem przypomina bardziej orzechy, a w jej smaku można wyczuć słodką nutę. Dodatkowym atutem mąki kasztanowej jest wysoka – jak na tego typu produkt – zawartość białka i błonnika.

                    Ciasto na spód:

                    • 400 g mąki kasztanowej
                      • 75 g cukru brązowego
                        • 200 g masła
                          • 2 żółtka

                            Sposób przygotowania spodu do tarty

                            Mąkę kasztanową przesiej przez sitko, dodaj cukier, żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Masę wyrób aż będzie gładka i jednolita, następnie ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.

                            Składniki na ganach czekoladowy z kasztanami, orzechami i płatkami

                            • 50 ml słodkiej śmietany UHT 30%
                              • 50 ml likieru czekoladowego
                                • 250 g czekolady mlecznej
                                  • 50 g masła
                                    • 100 g posiekanych orzechów laskowych
                                      • 50 g płatków czekoladowych, śniadaniowych
                                        • 100 g posiekanych kasztanów jadalnych

                                          Sposób przygotowania

                                          Do rondelka wlej śmietankę razem z likierem, gdy śmietana zacznie się podgrzewać, dodaj kawałki posiekanej czekolady i mieszaj, aż całość się rozpuści, następnie dodaj pokrojone zimne masło i dokładnie wymieszaj. Przelej ganach do miski i poczekaj, aż lekko ostygnie, dodaj kasztany i płatki czekoladowe, wymieszaj masę.

                                          Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta, posyp ją prażonymi orzechami laskowymi (cześć skrusz) oraz udekoruj kawałkami kasztanów.

                                          Smażona pierś kurczaka z kasztanami na grzybowym duxelle z jarmużem

                                          Składniki:

                                          • 4 filety z piersi kurczaka
                                            • sól, pieprz czarny – do smaku
                                              • olej do smażenia
                                                • 50 g masła
                                                  • 150 g kasztanów jadalnych
                                                    • tymianek suszony do smaku

                                                      Sposób przygotowania smażonej piersi z kurczaka z kasztanami

                                                      Kasztany dokładnie posiekaj i wymieszaj z masłem, tymiankiem i szczyptą soli. Masę przełóż do rękawa cukierniczego.

                                                      Filet z piersi kurczaka doprawiam do smaku sola i pieprzem. Następnie natnij pierś tak, aby powstałą dziurą, włóż rękaw cukierniczy i nadziej mięso kasztanami. Pierś smaż na patelni od strony skóry, aż będzie złoto brązowa i wstawiam do piekarnika na około 15 minut do temp. 170 st. C.

                                                      • 3 ząbki czosnku
                                                        • 1 szt. białej cebuli
                                                          • 0,5 kg mieszanki grzybów (boczniak, pieczarki, borowiki)
                                                            • 1 l bulionu drobiowego
                                                              • 1 pęczek natki pietruszki
                                                                • 200 g kasztanów jadalnych

                                                                  W tym czasie na patelnię, gdzie smażył się kurczak, wrzuć posiekany czosnek i cebulkę, smaż, aż cebula zmięknie i dodaj grzyby, podsmażając je, aż będą miały złoty kolor. Następnie dodaj kasztany i gotuj około 5 minut, podlewając cały czas bulionem drobiowym. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

                                                                  • 200 g jarmużu
                                                                    • oliwa z oliwek

                                                                      Liście jarmużu blanszuj w posolonej wodzie, następnie skrop oliwą z oliwek i ułóż na talerzach, dodając następnie podsmażone grzyby i pierś z kurczaka.

                                                                      Rozgrzewający krem dyniowy z kasztanami

                                                                      Składniki na krem dyniowy:

                                                                      • 1,5 kg dyni
                                                                        • 1 łyżka garam masala
                                                                          • 2 łyżeczki mielonej kolendry
                                                                            • 2 łyżeczki mielonego kminku
                                                                              • ½-1 łyżeczka płatków chili lub proszku plus szczypta
                                                                                • 3 łyżki masła
                                                                                  • 1 drobno posiekana cebula
                                                                                    • Imbir, obrany i drobno posiekany
                                                                                      • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
                                                                                        • 900 ml bulionu warzywnego
                                                                                          • 200 g śmietany kwaśnej 18%

                                                                                            Sposób przygotowania kremu dyniowego

                                                                                            Rozgrzej piekarnik do 180 st. C

                                                                                            Przekrój dynię na pół i usuń pestki łyżką. Pokrój w kliny lub kawałki (nie zdejmuj skóry), wrzuć do miski. Do dyni dodaj suche przyprawy (garam masala, łyżeczka kolendry i kminku), dodaj 2 łyżki masła i dokładnie wszystko wymieszaj z pokrojoną dynią. Przełóż na blachę do pieczenia, rozłóż równomiernie i piecz przez 40-45 min, obracając w połowie pieczenia, aż dynia będzie bardzo miękka po przekłuciu widelcem. Pozostaw do ostygnięcia na blasze na kilka minut.

                                                                                            Podgrzej 1 łyżkę masła w dużym rondlu i smaż cebulę ze szczyptą soli przez 10 minut, aż będzie miękka, dodając takie same przyprawy, jak wcześniej. Dodaj imbir, czosnek, kasztany i pozostałe przyprawy oraz płatki chilli i smaż jeszcze kilka minut, aż zacznie pachnieć. Wlej wywar i delikatnie zagotuj.

                                                                                            Upieczoną wcześniej dynię razem z przyprawami włóż do rondla. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę blenderem ręcznym, aż będzie kremowa i gładka. Dopraw do smaku, dodając dodatkowe chilli lub garam masala, jeśli chcesz. Włóż z powrotem na mały ogień i wmieszaj śmietanę. Delikatnie zagotuj, a następnie podawaj w miseczkach ze śmietaną i posiekany kasztanami.

                                                                                            Orzechowe dania
                                                                                            Orzechowe dania
                                                                                            Orzechowe dania
                                                                                            Źródło: Michał Woźniak/East New

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East New

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana