Pączki z dynią z kuchni kujawskiej
Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach pączki? To wszystko za sprawą dyni, którą dodaje się do ciasta. Dynie, podobnie jak ziemniaki, mogą stanowić zamiennik jaj, a pączki po upieczeniu dłużej zachowują swoją świeżość. Pięknie pomarańczowe i pyszne pączki to przysmak kuchni kujawskiej. Tradycyjny przepis na tego rodzaju przysmak ma ponad sto lat, nie jest to więc żadna nowość. Jak przygotować taki deser?
Jesień
Pączki z dynią - przepis krok po kroku
Składniki:
- ugotowane i utłuczone ziemniaki - 250 g,
- mus lub puree dyniowe - 250 g (sprawdź, jak przygotować puree tutaj),
- drożdże - 50 g,
- olej - 30 g,
- spirytus - 10 g,
- cukier - 50 g,
- mąka pszenna - 750 g,
- mleko - 90 g,
- olej do głębokiego smażenia,
- konfitura z dzikiej róży lub dyniowa (opcjonalnie) do nadziewania.
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać do 25-30 stopni.
- Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość zamieszać i zostawić na 20-30 minut do aktywowania się zaczynu.
- Kiedy zaczyn wyrośnie w misce wymieszać ziemniaki, mus dyniowy, olej i resztę mąki. Całość zamieszać i dodać spirytus.
- Ciasto wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne. Powinno przestać się kleić do rąk.
- Tak przygotoane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto zagnieść, aby wyszedł nadmiar powietrza.
- Ciasto podzielić na cztery części i z każdej zrobić długi wałek. Następnie podzielić go na równe części i każdy kawałek kulać w dłoniach.
- Tak przygotowane odstawić w ciepłe miejsce na dodatkowe 10-15 minut.
- W tym czasie rozgrzać olej do smażenia do temperatury około 180 stopni. Jeśli nie mamy termometru, można wziąć kawalątek ciasta i sprawdzić, czy po jego wrzuceniu pojawiają się bąbelki - jeśli tak, możemy wkładać pączki do smażenia.
- Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
- Wyjąć na papier i odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie można je nadziewać, posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Sprawdź, jak przygotować konfiturę do nadziewania: Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
Sprawdź także nasz przepis na domowy lukier: Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie lub Lukier cytrynowy – najszybszy, gotowany, z białkiem i… bez cukru. Proste przepisy
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
- Dynia w słoikach na zimę. Prosty przepis na pyszny mus
- Dynia marynowana w occie - sprawdź pyszny i prosty przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Nodar Chernishev/Getty Images