Kujawskie pączki z dynią - przepis idealny na jesienną chandrę

Pączki z dynią
Kujawskie pączki z dynią - przepis idealny na jesienną chandrę
Źródło: Nodar Chernishev/Getty Images
Chociaż pączki to potrawa typowo karnawałowa w Polsce, to niejeden łasuch skusi się na nie "poza sezonem". Obecnie trwa sezon na dynie, w związku z tym polecamy wypróbować kujawskie pączki z dynią. Sprawdź przepis.

Pączki z dynią z kuchni kujawskiej

Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach pączki? To wszystko za sprawą dyni, którą dodaje się do ciasta. Dynie, podobnie jak ziemniaki, mogą stanowić zamiennik jaj, a pączki po upieczeniu dłużej zachowują swoją świeżość. Pięknie pomarańczowe i pyszne pączki to przysmak kuchni kujawskiej. Tradycyjny przepis na tego rodzaju przysmak ma ponad sto lat, nie jest to więc żadna nowość. Jak przygotować taki deser?

Jesień

DD_20231019_Kawiarenka_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kącik jesieniary
Kącik jesieniary
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne smaki
Jesienne smaki
Rozgrzej się na jesień
Rozgrzej się na jesień

Pączki z dynią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ugotowane i utłuczone ziemniaki - 250 g,
  • mus lub puree dyniowe - 250 g (sprawdź, jak przygotować puree tutaj),
  • drożdże - 50 g,
  • olej - 30 g,
  • spirytus - 10 g,
  • cukier - 50 g,
  • mąka pszenna - 750 g,
  • mleko - 90 g,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • konfitura z dzikiej róży lub dyniowa (opcjonalnie) do nadziewania.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać do 25-30 stopni.
  2. Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość zamieszać i zostawić na 20-30 minut do aktywowania się zaczynu.
  3. Kiedy zaczyn wyrośnie w misce wymieszać ziemniaki, mus dyniowy, olej i resztę mąki. Całość zamieszać i dodać spirytus.
  4. Ciasto wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne. Powinno przestać się kleić do rąk.
  5. Tak przygotoane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
  6. Po tym czasie ciasto zagnieść, aby wyszedł nadmiar powietrza.
  7. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej zrobić długi wałek. Następnie podzielić go na równe części i każdy kawałek kulać w dłoniach.
  8. Tak przygotowane odstawić w ciepłe miejsce na dodatkowe 10-15 minut.
  9. W tym czasie rozgrzać olej do smażenia do temperatury około 180 stopni. Jeśli nie mamy termometru, można wziąć kawalątek ciasta i sprawdzić, czy po jego wrzuceniu pojawiają się bąbelki - jeśli tak, możemy wkładać pączki do smażenia.
  10. Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
  11. Wyjąć na papier i odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie można je nadziewać, posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Sprawdź, jak przygotować konfiturę do nadziewania: Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów

Sprawdź także nasz przepis na domowy lukier: Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie lub Lukier cytrynowy – najszybszy, gotowany, z białkiem i… bez cukru. Proste przepisy

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości