Materiał promocyjny

Jesienią postaw na kiełbaski na ciepło. Oto propozycje Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Jesienią często poszukujemy nieco bardziej kalorycznych potraw, które bardziej wypełnią brzuch, nasycą, a do tego rozgrzeją. Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała rozgrzewające jesienne dania z kiełbaskami. Poznaj jej przepisy inspirowane różnymi kuchniami świata.

Azjatycki krem z białej fasoli z paskami kiełbasiaka JBB Bałdyga

Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • opakowanie Kiałbasiaka JBB Bałdyga,
  • 2 puszki fasoli białej lub ok. 300 g fasoli namoczonej przez noc,
  • mała papryczka chili,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • marchew,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka czarnej gorczycy,
  • ½ łyżeczki kozieradki,
  • łyżeczka kurkumy,
  • garść rodzynek,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • do podania: świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni prażymy gorczycę, kumin, kozieradkę i pokrojoną drobniej papryczkę. Jak zaczną mocno pachnieć przerzucamy je do moździerza i ucieramy. Na dno garnka wlewamy 2 łyżki oleju i na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i marchew. Dorzucamy fasolę, utarte przyprawy, listek laurowy, kurkumę i zalewamy wodą na wysokość wsadu. Gotujemy na nie dużym ogniu aż fasola zmięknie. W tym czasie na rozgrzanym tłuszczu prażymy kiełbasiaka pokrojonego w paski, powinien być rumiany i lekko chrupiący. Odsączamy go z nadmiaru tłuszczu i pozostawiamy na ręczniku papierowym. Zupę doprawiamy solą i miksujemy blenderem, dodajemy rodzynki i chwilę jeszcze gotujemy aż rodzynki lekko zmiękną. Zupę podajemy posypaną prażonym kiełbasiakiem i listkami kolendry.

Clafoutis z mini kiełbaskami JBB Bałdyga z brokułem, papryką i czosnkiem

Czas przygotowania: ok. 30 min. + 25 min. pieczenie Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • opakowanie kiełbasek mini bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 8 jaj,
  • 150 ml śmietany kremówki 30-36%,
  • 4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • brokuł,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • masło,
  • bułka tarta lub kasza manna.

Do podania: Pomidorki koktajlowe i nać pietruszki

Sposób przygotowania:

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy go krótko w osolonym wrzątku. Hartujemy zimną wodą, żeby nie stracił koloru i żeby przerwać proces gotowania. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w większe kawałki wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki i tymiankiem przesmażamy krótko na rozgranej oliwie. Formę ceramiczna smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą lub kaszą manną. Układamy w formie brokuły, papryki, rozkładamy połówki kiełbasek. W dużej misce łączymy jaja ze śmietanką, doprawiamy solą i dosypujemy mąkę. Dokładnie ubijamy rózgą do połączenia, tak by nie było grudek mąki. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Warzywa i kiełbaski zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do pieca na ok. 25 min. Serwujemy posypane ćwiartkami pomidorków i listkami naci pietruszki.

Zapiekanka pasterska z kiełbasą bez osłonki JBB Bałdyga, fasolką i łodyżkami kopru włoskiego

Czas przygotowania: ok. 30 min + 45 min pieczenie Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • opakowanie kiełbasy bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 200 g szynki złotek JBB Bałdyga,
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka miodu,
  • 1,5-2 kg ziemniaków,
  • 80 ml śmietany kremówki,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • łyżeczka płatków chili,
  • duża szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej,
  • kilka gałązek koperku z kopru włoskiego,
  • pieprz, sól,
  • olej,
  • masło,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, kiełbaski w grubszą kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Fasolkę obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15 min. Odcedzamy i zostawiamy na później. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy kiełbasę i pieczarki. Smażymy aż pieczarki zmiękną, odparują a kiełbaska zrobi się rumiana. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzamy i ugniatamy z 4 łyżkami masła i śmietanką kremówką, doprawiamy gałką muszkatołową i częścią drobno pokrojonego koperku włoskiego. Do kiełbasy dodajemy płatki chili, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy i miód, przesmażamy i lekko podlewamy wodą, żeby koncentrat się rozpuścił. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i na dno kładziemy kiełbasę z pieczarkami, następnie fasolkę i całość pokrywamy puree z ziemniaków, obsypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Serwujemy gorące!

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości