Azjatycki krem z białej fasoli z paskami kiełbasiaka JBB Bałdyga
Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- opakowanie Kiałbasiaka JBB Bałdyga,
 - 2 puszki fasoli białej lub ok. 300 g fasoli namoczonej przez noc,
 - mała papryczka chili,
 - cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 liście laurowe,
 - marchew,
 - łyżeczka kuminu,
 - łyżeczka czarnej gorczycy,
 - ½ łyżeczki kozieradki,
 - łyżeczka kurkumy,
 - garść rodzynek,
 - sól, pieprz,
 - olej,
 - do podania: świeża kolendra.
 
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy gorczycę, kumin, kozieradkę i pokrojoną drobniej papryczkę. Jak zaczną mocno pachnieć przerzucamy je do moździerza i ucieramy. Na dno garnka wlewamy 2 łyżki oleju i na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i marchew. Dorzucamy fasolę, utarte przyprawy, listek laurowy, kurkumę i zalewamy wodą na wysokość wsadu. Gotujemy na nie dużym ogniu aż fasola zmięknie. W tym czasie na rozgrzanym tłuszczu prażymy kiełbasiaka pokrojonego w paski, powinien być rumiany i lekko chrupiący. Odsączamy go z nadmiaru tłuszczu i pozostawiamy na ręczniku papierowym. Zupę doprawiamy solą i miksujemy blenderem, dodajemy rodzynki i chwilę jeszcze gotujemy aż rodzynki lekko zmiękną. Zupę podajemy posypaną prażonym kiełbasiakiem i listkami kolendry.
Clafoutis z mini kiełbaskami JBB Bałdyga z brokułem, papryką i czosnkiem
Czas przygotowania: ok. 30 min. + 25 min. pieczenie Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- opakowanie kiełbasek mini bez osłonki JBB Bałdyga,
 - 8 jaj,
 - 150 ml śmietany kremówki 30-36%,
 - 4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej,
 - czerwona papryka,
 - zielona papryka,
 - brokuł,
 - 2 ząbki czosnku,
 - łyżeczka tymianku,
 - sól, pieprz,
 - oliwa,
 - masło,
 - bułka tarta lub kasza manna.
 
Do podania: Pomidorki koktajlowe i nać pietruszki
Sposób przygotowania:
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy go krótko w osolonym wrzątku. Hartujemy zimną wodą, żeby nie stracił koloru i żeby przerwać proces gotowania. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w większe kawałki wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki i tymiankiem przesmażamy krótko na rozgranej oliwie. Formę ceramiczna smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą lub kaszą manną. Układamy w formie brokuły, papryki, rozkładamy połówki kiełbasek. W dużej misce łączymy jaja ze śmietanką, doprawiamy solą i dosypujemy mąkę. Dokładnie ubijamy rózgą do połączenia, tak by nie było grudek mąki. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Warzywa i kiełbaski zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do pieca na ok. 25 min. Serwujemy posypane ćwiartkami pomidorków i listkami naci pietruszki.
Zapiekanka pasterska z kiełbasą bez osłonki JBB Bałdyga, fasolką i łodyżkami kopru włoskiego
Czas przygotowania: ok. 30 min + 45 min pieczenie Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- opakowanie kiełbasy bez osłonki JBB Bałdyga,
 - 200 g szynki złotek JBB Bałdyga,
 - 500 g zielonej fasolki szparagowej,
 - cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 500 g pieczarek,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - łyżka miodu,
 - 1,5-2 kg ziemniaków,
 - 80 ml śmietany kremówki,
 - 200 g startego sera żółtego,
 - łyżeczka płatków chili,
 - duża szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej,
 - kilka gałązek koperku z kopru włoskiego,
 - pieprz, sól,
 - olej,
 - masło,
 - bułka tarta.
 
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, kiełbaski w grubszą kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Fasolkę obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15 min. Odcedzamy i zostawiamy na później. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy kiełbasę i pieczarki. Smażymy aż pieczarki zmiękną, odparują a kiełbaska zrobi się rumiana. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzamy i ugniatamy z 4 łyżkami masła i śmietanką kremówką, doprawiamy gałką muszkatołową i częścią drobno pokrojonego koperku włoskiego. Do kiełbasy dodajemy płatki chili, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy i miód, przesmażamy i lekko podlewamy wodą, żeby koncentrat się rozpuścił. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i na dno kładziemy kiełbasę z pieczarkami, następnie fasolkę i całość pokrywamy puree z ziemniaków, obsypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Serwujemy gorące!
Zobacz także:
- Poznaj pyszne dania z kiełbaskami, które rozgrzeją w jesienne popołudnie
 - Pomysłowe dania z kiełbasek, którymi urozmaicisz swoje obiady. Poznaj przepisy Mariety Mareckiej
 - Szkolny lunchbox według Mariety Mareckiej. Te dania znikną błyskawicznie do ostatniego kęsa
 
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News