Materiał promocyjny

Szkolny lunchbox według Mariety Mareckiej. Te dania znikną błyskawicznie do ostatniego kęsa

Szkolny lunchbox według Mariety Mareckiej. Te dania znikną błyskawicznie do ostatniego kęsa
Pożywne przekąski do szkolnego plecaka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Twoje dziecko przynosi zapakowane mu kanapki ze szkoły do domu? Nie chce jeść tego, co ląduje w jego lunchboxie? Wypróbuj przepisy Mariety Mareckiej, która w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała drugie śniadania, które błyskawicznie znikną ze śniadaniówki. Dzieci pokochają te smaki i będą zjadały wszystko do ostatniego kęsa.

Kucharka przyrządziła quesadillę z omletem francuskim i szynką, bułeczki bao z kiełbasą, domowy kebab ze świeżymi warzywami i krakowską suchą, a także bruschettę z polankami z szynki.

Quesadilla z omletem francuskim i szynką na maśle JBB 

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g szynki na maśle JBB Bałdyga,
  • 4 tortille,
  • 6 jaj L lub 8 jaj M,
  • 3 łyżki śmietany 30-36%,
  • sól, pieprz,
  • klarowane masło,
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego,
  • szczypiorek,
  • dodatkowo: pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, kilka liści sałaty, zielona papryka.
Quesadilla
Quesadilla
Quesadilla
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w paski i 1/4 wrzucamy na patelnię na rozgrzaną łyżkę masła klarowanego. Podsmażamy krótko, aż się lekko zrumieni. W tym czasie wbijamy jaja do dużej miski lub dzbanka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Szynkę na patelni zalewamy 1/4 porcji masy jajecznej. Rozlewamy na patelni jak ciasto na naleśniki. Posypujemy potem 1/4 porcji startego sera oraz pokrojonym szczypiorkiem i układamy na wierzchu placek tortilli. Jak spód się zetnie, przewracamy całość i dopiekamy placek. Kiedy będzie rumiany, zsuwamy całość na deskę do krojenia, przekrawamy na pół i każdą połówkę składamy. Podajemy na ciepło z warzywami lub studzimy i pakujemy do lunchboxa. 

Quesadilla z omletem francuskim i szynką
Quesadilla z omletem francuskim i szynką
Quesadilla z omletem francuskim i szynką
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Bao z kiełbasą z szynki bez osłonki JBB Bałdyga 

Składniki na 4-6 porcji:

  • 6 gotowych bułeczek bao,
  • opakowanie Kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • olej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • po jednej łyżce jasnego i czarnego sezamu,
  • marchew,
  • 1/4 kapusty pekińskiej,
  • ulubiony sos azjatycki np. sweet chili.

Przygotowanie:

Bułeczki przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Kiełbaski kroimy w skośne plasterki i przesmażamy je na rumiano. Pod koniec podlewamy sosem sojowym i posypujemy jasnym sezamem. Następnie ściągamy z patelni i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy w cienkie paski, paprykę podobnie, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe bułeczki bao nadziewamy kapustą, kiełbaskami, papryką i marchewką, a potem skrapiamy ulubionym sosem i posypujemy czarnym sezamem oraz listkami kolendry. Serwujemy od razu albo pakujemy do lunchboxa. 

Bao z kiełbasą z szynki bez osłonki
Bao z kiełbasą z szynki bez osłonki
Bao z kiełbasą z szynki bez osłonki
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Kebab z krakowską suchą i świeżymi warzywami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki do pizzy,
  • ok. 400 g wody,
  • 10 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży instant,
  • 10 g soli,
  • łyżeczka cukru.
  • oliwa.

Pozostałe składniki:

  • 200 g Kiełbasy suchej krakowskiej JBB Bałdyga,
  • opakowanie mini kulek mozzarelli,
  • pęczek bazylii,
  • liście sałaty,
  • 4 łyżeczki czerwonego pesto,
  • oliwa,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • duży pomidor.

Przygotowanie:

Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ok. 100 ml wody i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować. Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz 2-3 łyżki oliwy i dolewamy podrośnięty zaczyn. Mieszamy szpatułką, a następnie mieszamy hakiem, aż całość będzie przypominała porwane ciasto. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zwilżamy ręce wodą i naciągamy oraz składamy ciasto do środka z kilku stron. Znów przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie powtarzamy czynność naciągania i składania ciasta. Po kolejnych 30 minutach robimy to jeszcze raz. Po czym dzielimy ciasto na 4 porcje, formujemy kulki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12-36 godzin.

Na drugi dzień nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Kulki wykładamy na stolnicę posypaną semoliną lub mąką i delikatnie rozciągamy w każdą stronę, formując placek, jak na pizzę. Można również delikatnie rozwałkować. Placek układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy go z wierzchu oliwą i składamy na pół, lekko dociskając (nie powinien się skleić zupełnie). Odstawiamy na 15-20 minut, żeby ciasto odpoczęło. Potem wstawiamy do pieca na ok. 10-15 minut. Powinien mocno podrosnąć, zrobić się puszysty, rumiany i chrupiący. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące placki rozkładamy, smarujemy pesto z jednej strony, układamy liście sałaty, a później gęsto układamy plasterki kiełbasy krakowskiej JBB Bałdyga, plastry pomidora, krążki cebuli i połówki kulek mozzarella. Następnie skrapiamy oliwą i składamy. Podajemy od razu lub po przestudzeniu wkładamy do lunchboxów.

Kebab z krakowską suchą i świeżymi warzywami
Kebab z krakowską suchą i świeżymi warzywami
Kebab z krakowską suchą i świeżymi warzywami
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Bruschetta z polankami z szynki JBB 

Składniki:

  • duża bagietka lub bułka paryska,
  • opakowanie Cielaszek JBB Bałdyga,
  • 2 duże, ładne pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • pęczek bazylii,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy w ukośne kromki, a potem rumienimy na rozgrzanej patelni z oliwą. Ściągamy z patelni, nacieramy ząbkiem czosnku i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy na rumiano i chrupiąco pokrojone w kostkę Cielaszki. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, a potem dodajemy skórkę z cytryny. Następnie czosnek, który pozostał z nacierania, przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy całość oliwą i mieszamy. Na grzankach układamy po łyżce pomidorów, na to kładziemy porządną ilość chrupiących Cielaszek, a potem posypujemy parmezanem i listkami tymianku. Skrapiamy lekko oliwą i serwujemy. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości