Materiał promocyjny

Szkolny lunchbox według Mariety Mareckiej. Te dania znikną błyskawicznie do ostatniego kęsa

Marieta Marecka
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Twoje dziecko przynosi zapakowane mu kanapki ze szkoły do domu? Nie chce jeść tego, co ląduje w jego lunchboxie? Wypróbuj przepisy Mariety Mareckiej, która w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała drugie śniadania, które błyskawicznie znikną ze śniadaniówki. Dzieci pokochają te smaki i będą zjadały wszystko do ostatniego kęsa.

Kucharka przyrządziła quesadillę z omletem francuskim i szynką, bułeczki bao z kiełbasą, domowy kebab ze świeżymi warzywami i krakowską suchą, a także buschettę z polankami z szynki.

Quesadilla z omletem francuskim i szynką na maśle JBB 

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g szynki na maśle JBB Bałdyga,
  • 4 tortille,
  • 6 jaj L lub 8 jaj M,
  • 3 łyżki śmietany 30-36%,
  • sól, pieprz,
  • klarowane masło,
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego,
  • szczypiorek,
  • dodatkowo: pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, kilka liści sałaty, zielona papryka.

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w paski i 1/4 wrzucamy na patelnię na rozgrzaną łyżkę masła klarowanego. Podsmażamy krótko, aż się lekko zrumieni. W tym czasie wbijamy jaja do dużej miski lub dzbanka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Szynkę na patelni zalewamy 1/4 porcji masy jajecznej. Rozlewamy na patelni jak ciasto na naleśniki. Posypujemy potem 1/4 porcji startego sera oraz pokrojonym szczypiorkiem i układamy na wierzchu placek tortilli. Jak spód się zetnie, przewracamy całość i dopiekamy placek. Kiedy będzie rumiany, zsuwamy całość na deskę do krojenia, przekrawamy na pół i każdą połówkę składamy. Podajemy na ciepło z warzywami lub studzimy i pakujemy do lunchboxa. 

Bao z kiełbasą z szynki bez osłonki JBB Bałdyga 

Składniki na 4-6 porcji:

  • 6 gotowych bułeczek bao,
  • opakowanie Kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • olej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • po jednej łyżce jasnego i czarnego sezamu,
  • marchew,
  • 1/4 kapusty pekińskiej,
  • ulubiony sos azjatycki np. sweet chili.

Przygotowanie:

Bułeczki przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Kiełbaski kroimy w skośne plasterki i przesmażamy je na rumiano. Pod koniec podlewamy sosem sojowym i posypujemy jasnym sezamem. Następnie ściągamy z patelni i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy w cienkie paski, paprykę podobnie, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe bułeczki bao nadziewamy kapustą, kiełbaskami, papryką i marchewką, a potem skrapiamy ulubionym sosem i posypujemy czarnym sezamem oraz listkami kolendry. Serwujemy od razu albo pakujemy do lunchboxa. 

Kebab z krakowską suchą i świeżymi warzywami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki do pizzy,
  • ok. 400 g wody,
  • 10 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży instant,
  • 10 g soli,
  • łyżeczka cukru.
  • oliwa.

Pozostałe składniki:

  • 200 g Kiełbasy suchej krakowskiej JBB Bałdyga,
  • opakowanie mini kulek mozzarelli,
  • pęczek bazylii,
  • liście sałaty,
  • 4 łyżeczki czerwonego pesto,
  • oliwa,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • duży pomidor.

Przygotowanie:

Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ok. 100 ml wody i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować. Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz 2-3 łyżki oliwy i dolewamy podrośnięty zaczyn. Mieszamy szpatułką, a następnie mieszamy hakiem, aż całość będzie przypominała porwane ciasto. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zwilżamy ręce wodą i naciągamy oraz składamy ciasto do środka z kilku stron. Znów przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie powtarzamy czynność naciągania i składania ciasta. Po kolejnych 30 minutach robimy to jeszcze raz. Po czym dzielimy ciasto na 4 porcje, formujemy kulki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12-36 godzin.

Na drugi dzień nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Kulki wykładamy na stolnicę posypaną semoliną lub mąką i delikatnie rozciągamy w każdą stronę, formując placek, jak na pizzę. Można również delikatnie rozwałkować. Placek układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy go z wierzchu oliwą i składamy na pół, lekko dociskając (nie powinien się skleić zupełnie). Odstawiamy na 15-20 minut, żeby ciasto odpoczęło. Potem wstawiamy do pieca na ok. 10-15 minut. Powinien mocno podrosnąć, zrobić się puszysty, rumiany i chrupiący. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące placki rozkładamy, smarujemy pesto z jednej strony, układamy liście sałaty, a później gęsto układamy plasterki kiełbasy krakowskiej JBB Bałdyga, plastry pomidora, krążki cebuli i połówki kulek mozzarella. Następnie skrapiamy oliwą i składamy. Podajemy od razu lub po przestudzeniu wkładamy do lunchboxów.

Bruschetta z polankami z szynki JBB 

Składniki:

  • duża bagietka lub bułka paryska,
  • opakowanie Polanek JBB Bałdyga,
  • 2 duże, ładne pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • pęczek bazylii,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy w ukośne kromki, a potem rumienimy na rozgrzanej patelni z oliwą. Ściągamy z patelni, nacieramy ząbkiem czosnku i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy na rumiano i chrupiąco pokrojone w kostkę Polanki. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, a potem dodajemy skórkę z cytryny. Następnie czosnek, który pozostał z nacierania, przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy całość oliwą i mieszamy. Na grzankach układamy po łyżce pomidorów, na to kładziemy porządną ilość chrupiących Polanek, a potem posypujemy parmezanem i listkami tymianku. Skrapiamy lekko oliwą i serwujemy. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości