Razowe mini pizze
Składniki:
20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
250 ml letniej wody
250 g mąki pszennej razowej typ 2000
150 g mąki pszennej
30 ml oliwy (2-3 łyżki)
1 łyżeczka soli
Dodatki:
200 ml sosu pomidorowego
200 g szynki
200 g mozzarelli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Wymieszać wszystkie suche składniki i połączyć w wodą. Dodać oliwę, wymieszać i wyrabiać kilka minut na stolnicy, aż ciasto się połączy i będzie elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto podzielić na 8-12 części i każdą rozwałkować na cienki placek. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki szynki, a na wierzchu porwać kawałki sera. Zapiec około 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 240ºC. Można zjeść na ciepło lub schłodzić i zabrać jako drugie śniadanie.
Kanapki z kurczakiem pesto i colesławem
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
sól i pieprz
2 łyżki pesto
100 g pestkek dyni
4 bułki pełnoziarniste lub grahamki
Colesław:
1 łyżka musztardy
5 łyżek majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 cytryny
2 łyżki cukru
2 marchewki
1 główka kapusty
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Filety z piersi kurczaka natrzeć lekko solą i pieprzem oraz pesto. Wstawić do piekarnika, piec około 25 minut. Następnie pokroić w cienki paski i nałożyć do przekrojonych bułek.
Colesław: Musztardę wymieszać z majonezem, śmietaną sokiem z cytryny i cukrem. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę i marchewkę wymieszać i połączyć z sosem. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę nałożyć do bułek. Resztę wstawić do lodówki i można podać do obiadu. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni i dodać do kanapek.
Quesadilla z kurczakiem
Składniki:
4 tortille pełnoziarniste
1 upieczony filet z piersi kurczaka
1 pomidor
1 mała cukinia
sól i pieprz
mały pęczek posiekanej natki pietruszki
100 g żółtego sera
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Pomidory pozbawić nasion i pokroić w kostkę, cukinię pokroić w zapałkę. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać starty żółty ser. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Jedną tortillę ułożyć na cieplej patelni, na wierzchu ułożyć połowę „farszu”, przykryć drugą tortillą i docisnąć, np. pokrywką o mniejszej średnicy niż patelnia, podpiec przez kilka minut. Tortillę odwrócić i już bez pokrywki podpiec kolejne kilka minut. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Przed podaniem każdą tortillę przekroić na cztery części. Można podać ciepłe lub ostudzić i spakować jako drugie śniadanie.
Ciasteczka migdałowe
Składniki:
50 g miękkiego masła
100 g cukru
170 g maki pszennej (1 szklanka)
1 szczypta soli
otarta skórka z cytryny
otarta skórka z pomarańczy
50 g kaszki kukurydzianej
1 jajko
50 g obranych migdałów
50 g obranych pistacji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Masło dobrze rozetrzeć z cukrem na jednolitą, jasną masę. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem orzechów. Dokładnie wymieszaćm, aż składniki się połączą. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Uformować dwie podłużne „kiełbaski” około 25 cm. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 30 minut. Po upieczeniu ułożyć do ostygnięcia, następnie pokroić pod kontem każdą „kiełbaskę” na 12 części. Ułożyć ponownie na blasze i podpiec około 10 minut. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przełożyć do pojemnika. Można przechowywać je do 2 tygodni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN