Nastoletnia kucharka przyrządza makaron z truskawkami, łazanki, racuchy oraz zasmażki z jajkiem sadzonym i kefirem.
Makaron z truskawkami
Składniki:
- 300 g makaronu,
- szklanka mleka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 400 g truskawek mrożonych,
- 5 łyżek cukru,
- 200 ml śmietany 18%,
- kilka świeżych truskawek,
- 150 g twarogu.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ale do garnka z wodą dodajemy dodatkowo szklankę mleka i łyżkę cukru. Truskawki odmrożone blendujemy ze śmietaną 18% i 4 łyżkami cukru. Następnie śmietankę 30% ubijamy i dodajemy do masy truskawkowej. Makaron wykładamy na talerz, dodajemy sos i pokrojone w kostkę truskawki oraz pokruszony twaróg.
Łazanki
Składniki:
- 200 g pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 400 g białej kapusty,
- 5 łyżek oleju,
- łyżka soli,
- łyżka pieprzu,
- 150 g masła,
- 300 g makaronu świderki.
Przygotowanie:
Z kapusty wycinamy głąba, kroimy ją cienko nożem lub na mandolinie, a następnie gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu odciskamy ją z wody. Na patelnię dajemy olej i masło, a następnie wkładamy ugotowaną kapustę, pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko smażymy do brązowego koloru przez około 30 minut oraz dodajemy sól, pieprz i ugotowany wcześniej makaron.
Racuchy
Składniki:
- 2 jabłka,
- 15 g drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki maślanki,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 duże jajka,
- 20 ml mleka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski, dodajemy maślankę oraz cukier. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie dodajemy to do masy wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy placki: 2 łyżki masy na jeden. Smażymy.
Zasmażki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g masła,
- 2 duże cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 4 jajka,
- 400 ml zsiadłego mleka lub kefiru.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie kroimy na mniejsze części i smażymy na oleju do złotego koloru. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle ze szczyptą soli i cukru. Do ziemniaków, które się smażą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jajka smażymy na patelni pod przykryciem z odrobiną wody, aby żółtko było płynne. Podajemy ziemniaki na talerz, okraszamy dużą ilością cebuli, a obok kładziemy jajka. Podajemy ze szklanką kefiru lub zsiadłego mleka.
Zobacz także:
- Szkolna stołówka według MasterChefa. Przepisy na śniadanie, obiad i podwieczorek
- "Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń
- Szybki, pyszny i różnorodny obiad w zaledwie 15 minut? Z przepisami Bartka Boratyna to możliwe
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Martyna Niemiec
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News