Bartek Boratyn przygotował szybki rosół, wiosenne risotto, brokuły po hiszpańsku, a także ciasto ze skórek z bananów.
Szybki rosół
Składniki:
- 4 marchewki,
- seler,
- 2 udka z indyka,
- szponder,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 l wody,
- 3 pietruszki,
- por,
- 3 skrzydełka z kurczaka,
- sól, pieprz,
- 4 liście laurowe.
Przygotowanie:
Umyj mięso. Następnie umyj i obierz warzywa. Wlej wodę do garnka i dodaj wszystkie składniki. Gotuj składniki przez 30 min pod ciśnieniem.
Wiosenne risotto
Składniki:
- 200 g ryżu Arborio,
- 200 g szpinaku,
- 200 g bobu (może być mrożony),
- 200 g groszku zielonego (może być mrożony),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g serka mascarpone,
- 250 ml wody,
- 250 ml wywaru drobiowego,
- 100 g tartego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Posiekaj szpinak. Następnie wlej oliwę z oliwek do Cook4Me i smaż. Potem podsmaż czosnek, szpinak, bób oraz groszek. Potem wlej wodę i bulion, smaż przez cały czas. Dodaj ryż i gotuj pod ciśnieniem przez 8 minut. Dodaj mascarpone i parmezan i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 min. Ustaw utrzymywanie ciepła.
Brokuły po hiszpańsku
Składniki:
- 300 g różyczek brokuła,
- świeża brzoskwinia (można użyć też z puszki),
- pęczek świeżej pietruszki,
- 1/2 łyżki musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g kiełbasy chorizo,
- niewielka czerwona cebula,
- 100 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
Włóż do miski pokrojoną w kostkę brzoskwinię, cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Posiekaj pietruszkę. Podsmaż lekko chorizo, dodaj śmietankę oraz musztardę. Odłóż do miski do wystudzenia. Wlej 200 ml wody do Cook4Me, a następnie załóż koszyczek do gotowania na parze i ugotuj różyczki brokuła. Gotuj pod ciśnieniem przez 4 minuty. Na talerz wyłóż ugotowane brokuły, dodaj śmietanowe chorizo, a na wierzch dodaj "sałatkę" z brzoskwini.
Ciasto ze skórek banana
Składniki:
- 130 g masła,
- 3 banany ze skórką,
- 170 g cukru,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- sok z jednej cytryny,
- 4 jajka,
- 170 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
Masło rozpuść. Banany w całości zblenduj z sokiem z cytryny. Następnie jajka ubij razem z cukrem. Dodaj zblendowane banany, ubijaj dalej. Potem dodaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj ręcznie i przelej do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto wlej do foremki, przykryj dokładnie folią spożywczą i umieść w koszyczku do gotowania na parze w Cook4me z 200 ml wody. Gotuj w Cook4me pod ciśnieniem przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij foremkę z urządzenia, wyciągnij ciasto.
Cook4Me - urządzenie do szybkiego gotowania pod ciśnieniem
Cook4Me to innowacyjne urządzenie, umożliwiające przygotowanie szybkiego, pysznego i różnorodnego obiadu zaledwie w 15 minut. Wszystko to jest możliwe dzięki niezwykle praktycznej funkcji gotowania pod ciśnieniem. Do zalet urządzenia zaliczyć można między innymi intuicyjną obsługę, a także wbudowaną wagę, która ułatwia precyzyjne odmierzanie składników. W Cook4Me znajdziesz też 900 przepisów w aplikacji - na przystawki, dania główne i desery.
Zobacz także:
- Rosół - idealna zupa na przeziębienie. Przepisy Jaśka Kuronia
- Zapiekanka brokułowa bez ciasta - przepis
- Naleśniki, ryby i inne dania z bananem. Poznaj przepisy na słodkie i wytrawne potrawy z tym owocem
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News