risotto

    Jesienią cieszmy się smakiem dyni. Sprawdź, jak przygotować aromatyczne risotto z dynią Macieja Regulskiego, z jego autorskiego przepisu.

    Masło, zwłaszcza takie dobrej jakości, można wykorzystać w kuchni na wiele pysznych sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Mateusz Gessler przyrządzając dorsza z patelni, risotto z pieczarkami i serem plesniowym z tymiankiem oraz spaghetti z pomidorem, masłem Lurpak i sosem anchois. Sprawdź przepisy.

    Matteo Brunetti to finalista 6. edycji MasterChefa oraz ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce. Z okazji Dnia Carbonary zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje wariacje na temat tego dania. Sprawdź przepis na risotto alla carbonara. 

    Typowym wiosennym daniem z Wenecji Euganejskiej jest tisi e bisi, czyli risotto z groszkiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała, jak przygotować pyszne risotto z fenkułem i groszkiem, prostu z kuchni włoskiej. Sprawdź, jak je ugotować. 

    Risotto z wołowiną oraz potaje de letejas con chorizo z pieca to smaczne dania jednogarnkowe. W naszej kuchni przyrządza je Marieta Marecka. Poznaj jej sprawdzone przepisy na rozgrzewające potrawy.

    Dzięki wielu zastosowaniom, poczynając od smażenia i pieczenia, a na smarowaniu kończąc, masło to idealna baza wielu potraw. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler. Były to: Crêpes Suzette, risotto i stek z łososia z sosem maślanym.

    Dania o obniżonej zawartości węglowodanów przyrządzają blogerka Natalia Szymaniec i kucharz Piotr Szłamas.

    Dania wegańskie są zdrowe i smaczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake, kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami, wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką, a także wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika.

    Mateusz Gessler ma swoje sposoby na stworzenie sycących dań z zielonych warzyw. Oto jego przepisy na: risotto cytrynowe, krewetki z gotowanym bobem i miętą oraz szparagi smażone w soku z soją i imbirem. Potraktuj je jako inspirację. Zmieniaj dodatki i proporcje wedle uznania. Niech będzie to impuls do eksperymentowania w kuchni.

    Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej, że zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. Daria Ładocha pokazuje, jak zrobić ze szparagami szakszukę, risotto, botwinkę i makaron z łososiem. Poznaj jej sprawdzone przepisy.

    Łosoś może być składnikiem wielu pysznych dań. W naszym programie Piotr Kucharski wykorzystuje go do sałatki z truskawkami, tostów maślanych z rabarbarowym chutnej oraz dwukolorowego risotto z łososiem. Wypróbuj jego sprawdzone przepisy.

    Zastanawiasz się, co przygotować na domowy, sobotni obiad? Gotuj jak Sebastian Olma. Poznaj jego przepisy, za które "dałby się pokroić". Specjalnie dla nas szef kuchni przygotował swoje popisowe dania: kotlet schabowy, zielone risotto z warzywami i płatkami parmezanu oraz tartę z pieczonymi lodami waniliowymi z kajmakiem pod korzenną bezą.

    Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podana na maślanej grzance, risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem, polędwica z dorsza w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu oraz krucha tarta z jabłkami i żurawiną. Takie dania na słodko i słono przyrządza w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej niezwykłe przepisy.

    Trwa Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej. Z tej okazji - specjalnie na pokaz w naszym studiu - przyjechał najlepszy kucharz na świecie, Enrico Derflingher. Restauracje, którymi kierował w Rzymie i Florencji, zdobywały gwiazdki Michelin. Jako 26-latek został jedynym włoskim szefem kuchni dla angielskiej rodziny królewskiej - gotował m.in. dla królowej Elżbiety II i księżnej Diany. Dla nas przyrządzi Crema al Limone oraz Risotto Regina Vittoria.

    Ostatnio Ania Starmach na swoim Instagramie pokazała idealne dyniowe risotto. Obserwujący nie mogli przejść obok niego obojętnie. Nic dziwnego, risotto to naprawdę wyjątkowa potrawa, która daje duże pole do popisu. Na jakie dodatki do pysznego ryżu stawia Ania?

    W dzisiejszym odcinku "Ogniem i nożem" występują: Grzegorz Wons, Jakub Wons i... risotto. Zobaczcie kulinarną rywalizację ojca z synem. Kto kogo wsadził na minę? Od czego zaczęli risotto? Kto miał lepszą technikę - ojciec czy syn? Który z ich przejmował się tym, jak prezentuje się w telewizji? I co Grzegorz i Jakub lubią robić razem? Zobaczcie, czyje risotto nagrodziło "zgrzybiałe" jury.

    Pod nóż Darii Ładochy, fanki niekonwencjonalnej kuchni, trafiły dziś limonki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje kucharka pokazała jak je masować i wyciskać, aby uzyskać 100 procent soku. Wypróbujcie jej przepisy na lekki krem limonkowy, limonkowe risotto z krewetkami i zupę z limonki i kurczaka.

    Co można wyczarować z ryżu? Zdradza w Dzień Dobry TVN kucharz Artur Moroz, czyli Harry Potter naszego kulinarnego zakątka - jak mówi Marcin Prokop. Zobaczcie, jak przygotować idealne ristotto. Jakich składników ze sobą nie łączyć? Lubicie risotto?

    W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Michał Fabiszewski i Ania Starmach przygotowali risotto na trzy sposoby: z grzybami, pesto oraz dynią i kurczakiem. Smacznego!

    Jak przechowywać w lodówce żywność, aby się nie zepsuła? Na którą półkę włożyć mięso, a na którą owoce i warzywa? Czy można zrobić coś pożywnego z obierków? Jak odzyskać czerstwe pieczywo? O tym specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN kucharz Marco Ghia.

    Nic nie poprawia nastroju tak, jak czekolada. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszności, w których głównym składnikiem była właśnie ona: czekoladowo-bananowy cwibak, lasagne czekoladowe oraz risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami. Palce lizać!

    Z okazji Dnia Matki Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które możecie przygotować dla swoich mam: bardzo zielone risotto i zupa pomidorowo-marchewkowa. Było też coś na słodko: waniliowe ciastka z truskawkami i bezy truskawkowo-czekoladowe.

    Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN risotto na cztery sposoby: risotto z pesto i zielonym groszkiem, risotto z pomidorami, riosotto z krewetkami i szafranem, risotto z dynią. Dlaczego owoce morzą lubią szafran? Jak należy mieszać ryż, by się nie przypalił?

    Andrzejowi Polanowi, szefowi kuchni Novotel Airport pomagał w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Rogalski, reżyser serialu "Przepis na życie". Co panowie razem nam zgotowali? Dziś wieczorem zostanie wyemitowany ostatni odcinek trzeciej serii tego popularnego serialu. Ale dla wszystkich fanów "Przepisu na życie" mamy dobrą wiadomość - powstanie kolejna, czwarta seria!

    Karolina, córka Moniki i Macieja Szaciłło, ma w najbliższą niedzielę Pierwszą Komunię Świętą. Czy rodzice przygotują z tej okazji uroczysty wegetariański obiad? Dziś w Dzień Dobry TVN mała próbka potraw, które pojawią się podczas komunijnego obiadu na stole Macieja i Moniki. Kucharze proponują dania proste, ale bardzo smaczne. - Chcemy, by ten dzień był szczególny dla naszego dziecka - mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło.

    Anna Starmach radzi, by jako przystawkę na walentynkową kolację podać pierożki z ciasta filo, jako danie główne spaghetti z klopsikami i czerwonym winem lub risotto z krewetkami i szampanem, a na deser biszkoptowy torcik z truskawkami. Proste w przygotowaniu i smaczne! Zadowoli nawet najbardziej wybrednego kochanka.

    Kucharz Sebastian Krauzowicz "zmagał się" w kuchni Dzień Dobry TVN z dynią. Ucierał, miksował, smażył, piekł i... wyszła z tego m.in.: tarta z ciasta francuskiego z dynią, bryndzą i rukolą, dynia w occie oraz risotto z dynią i parmezanem. Palce lizać!