Risotto z suszonymi grzybami - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka ryżu do risotto
- 2 garści suszonych prawdziwków (mogą być podgrzybki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szalotka
- 4 cm białej części pora
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 200 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie mamy możemy zastąpić bulionem warzywnym)
- 5 łyżek startego parmezanu
- 70 g masła
- 1.2 l wody
Do serwowania: parmezan, marynowane grzybki, kilka listków świeżego tymianku.
Sposób przygotowania risotta z grzybami
- Suszone grzybki, cebulę w łupince przekrojoną na pół, ząbek czosnku (w łupince), ziele oraz liście laurowe wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
- Po tym czasie wodę zlewamy przez sitko do miski, a grzybki wyciągamy i kroimy w cienkie paski.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz pora. Lekko szklimy i następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Smażymy ciągle mieszając i uważając, aby nie przypalić cebuli. Po ok 4–5 minutach dodajemy ryż. Smażymy ok. minutę, aż ryż zacznie ładnie lśnić. Następnie wlewamy wino i lekko mieszając odparowujemy płyn (pamiętajmy, płyn nigdy nie może wyparować do końca).
- Kiedy wino prawie odparuje, dolewamy po 1 chochelce płynu z gotowania grzybków i czynność powtarzamy, aż skończy się płyn (jeśli przed dodaniem ostatniej chochelki płynu ryż będzie jeszcze lekko twardy, możemy podlać przegotowaną wodą w takiej samej proporcji).
- Kiedy ryż będzie już miękki, odparowujemy płyn tylko troszkę i dodajemy parmezan. Risotto musi mieć lekko płynną, ale gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy masło, wyłączamy ogień i ciągle mieszając czekamy, aż masło się rozpuści.
- Serwujemy na talerze, dodajemy odrobinę startego parmezanu i jeśli mamy kilka marynowanych grzybków.
Zobacz także:
- Jak zrobić risotto z warzywami? Przepis na risotto z warzywami
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
- Risotto – jaki ryż jest najlepszy do tej potrawy? Jak zrobić dobre risotto?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: