Risotto z suszonymi grzybami, które zachwyci Twoje podniebienie

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na tradycyjny rodzinny obiad w oszczędnej wersji? Grzegorz Zawierucha ma na to pomysł. Sprawdź, jak zrobić risotto z grzybami i ciesz się pysznym posiłkiem dla całej rodziny. 

Risotto z suszonymi grzybami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka ryżu do risotto
  • 2 garści suszonych prawdziwków (mogą być podgrzybki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szalotka
  • 4 cm białej części pora
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 200 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie mamy możemy zastąpić bulionem warzywnym)
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 70 g masła
  • 1.2 l wody

Do serwowania: parmezan, marynowane grzybki, kilka listków świeżego tymianku.

Sposób przygotowania risotta z grzybami

  1. Suszone grzybki, cebulę w łupince przekrojoną na pół, ząbek czosnku (w łupince), ziele oraz liście laurowe wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie wodę zlewamy przez sitko do miski, a grzybki wyciągamy i kroimy w cienkie paski.
  3. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz pora. Lekko szklimy i następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Smażymy ciągle mieszając i uważając, aby nie przypalić cebuli. Po ok 4–5 minutach dodajemy ryż. Smażymy ok. minutę, aż ryż zacznie ładnie lśnić. Następnie wlewamy wino i lekko mieszając odparowujemy płyn (pamiętajmy, płyn nigdy nie może wyparować do końca).
  4. Kiedy wino prawie odparuje, dolewamy po 1 chochelce płynu z gotowania grzybków i czynność powtarzamy, aż skończy się płyn (jeśli przed dodaniem ostatniej chochelki płynu ryż będzie jeszcze lekko twardy, możemy podlać przegotowaną wodą w takiej samej proporcji).
  5. Kiedy ryż będzie już miękki, odparowujemy płyn tylko troszkę i dodajemy parmezan. Risotto musi mieć lekko płynną, ale gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy masło, wyłączamy ogień i ciągle mieszając czekamy, aż masło się rozpuści.
  6. Serwujemy na talerze, dodajemy odrobinę startego parmezanu i jeśli mamy kilka marynowanych grzybków.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości