Kurczak z porem i białą fasolą - przepis
Składniki:
- 4 udka z kurczaka (z podudziami)
- 2 białe części pora
- 1 puszka białej fasoli (maślanej)
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Do marynaty kurczaka:
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
Kurczak z porem i białą fasolą - sposób przygotowania
- Składniki do marynaty mieszamy ze sobą i smarujemy nią udka z kurczaka (odstawiamy na ok. 1 godzinę).
- Dużą patelnię rozgrzewamy i obsmażamy na niej zamarynowanego kurczaka, aż skórka będzie złota. Po tym czasie wyciągamy udka i odkładamy na chwilę na talerz.
- Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i wrzucamy por pokrojony w półksiężyce. Lekko obsmażamy, uważając żeby nie przypalić.
- Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną papryczkę. Po ok. 2 minutach dodajemy musztardę, całość mieszamy, następnie wrzucamy fasolę odciśniętą z zalewy i całość zalewamy bulionem.
- Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do środka podsmażone udka z kurczaka. Oblewamy je sosem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez ok. 40 minut, aż mięso stanie się miękkie.
Zobacz także:
- Konfitura z cebuli. Idealna do kanapek, burgerów i serów
- Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: