Kurczak z porem i białą fasolą - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Por jest pyszny, niskokaloryczny, zdrowy i świetnie sprawdza się w wielu różnych potrawach. Kilka pyszności w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na kurczaka z porem i białą fasolą.

Kurczak z porem i białą fasolą - przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (z podudziami)
  • 2 białe części pora
  • 1 puszka białej fasoli (maślanej)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Do marynaty kurczaka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Kurczak z porem i białą fasolą - sposób przygotowania

  1. Składniki do marynaty mieszamy ze sobą i smarujemy nią udka z kurczaka (odstawiamy na ok. 1 godzinę).
  2. Dużą patelnię rozgrzewamy i obsmażamy na niej zamarynowanego kurczaka, aż skórka będzie złota. Po tym czasie wyciągamy udka i odkładamy na chwilę na talerz.
  3. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i wrzucamy por pokrojony w półksiężyce. Lekko obsmażamy, uważając żeby nie przypalić.
  4. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną papryczkę. Po ok. 2 minutach dodajemy musztardę, całość mieszamy, następnie wrzucamy fasolę odciśniętą z zalewy i całość zalewamy bulionem.
  5. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do środka podsmażone udka z kurczaka. Oblewamy je sosem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez ok. 40 minut, aż mięso stanie się miękkie.

Zobacz także:

podziel się: