Sałatka z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim - przepis krok po kroku
Składniki:
- czarna soczewica 80 g,
- łosoś filet 200 g,
- nitki chili według uznania,
- świeży czosnek niedźwiedzi 2-3 liście,
- seler naciowy 2 łodygi,
- pomidorki cherry 8 szt.,
- słonecznik łuskany 10 g,
- olej z pestek dyni 3 łyżki,
- syrop klonowy 1 łyżka,
- kapary 10 g,
- łyżka octu winnego,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- gałązka tymianku.
Sposób przygotowania sałatki z czarnej soczewicy z łososiem i czosnkiem niedźwiedzim
- Płuczemy soczewicę, przekładamy do garnka i dolewamy wody 2-3 cm ponad poziom soczewicy. Gotujemy ją do miękkości (około 20min).
- Łososia oczyszczamy z łusek, płuczemy, przygotowujemy porcję i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Łodygi selera, myjemy i obieramy z włókien. Następnie kroimy w słupki.
- Liście czosnku niedźwiedziego układamy jeden na drugim i cienko siekamy.
- Przygotowujemy dressing z oleju z pestek z dyni, syropem klonowymi i octem winnym mieszając wszystkie składniki.
- Na rozgrzanej patelni, wlewamy łyżkę oleju rzepakowego i układamy łososia od strony skóry, smażymy na wysokiej mocy do spieczenia skóry. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło, czosnek i tymianek. Za pomocą łyżki podlewamy gorącym tłuszczem łososia z góry i smażymy jeszcze przez klika minut.
- Na talerz dodajemy wszystkie składniki i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem
Zobacz także:
- Zupa z soczewicy czerwonej, zielonej, zupa krem z soczewicy - przepisy na pyszne dania jednogarnkowe
- Soczewica na talerzu - przepisy Piotra Kucharskiego
- Ciecierzyca, soczewica i fasola. Rośliny strączkowe w kuchni - przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Paweł Sitarz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: