Sałatka z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim według Pawła Sitarza

Paweł Sitarz
Paweł Sitarz w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Czarna soczewica rzadko jest używana w kuchni. Niesłusznie! W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Sitarz przygotował pyszną sałatkę z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim. Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie i wprowadzić wiosenny powiew świeżości do swojej kuchni.

Sałatka z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czarna soczewica 80 g,
    • łosoś filet 200 g,
      • nitki chili według uznania,
        • świeży czosnek niedźwiedzi 2-3 liście,
          • seler naciowy 2 łodygi,
            • pomidorki cherry 8 szt.,
              • słonecznik łuskany 10 g,
                • olej z pestek dyni 3 łyżki,
                  • syrop klonowy 1 łyżka,
                    • kapary 10 g,
                      • łyżka octu winnego,
                        • łyżka masła,
                          • ząbek czosnku,
                            • gałązka tymianku.

                              Sposób przygotowania sałatki z czarnej soczewicy z łososiem i czosnkiem niedźwiedzim

                              1. Płuczemy soczewicę, przekładamy do garnka i dolewamy wody 2-3 cm ponad poziom soczewicy. Gotujemy ją do miękkości (około 20min).
                                1. Łososia oczyszczamy z łusek, płuczemy, przygotowujemy porcję i osuszamy ręcznikiem papierowym.
                                  1. Łodygi selera, myjemy i obieramy z włókien. Następnie kroimy w słupki.
                                    1. Liście czosnku niedźwiedziego układamy jeden na drugim i cienko siekamy.
                                      1. Przygotowujemy dressing z oleju z pestek z dyni, syropem klonowymi i octem winnym mieszając wszystkie składniki.
                                        1. Na rozgrzanej patelni, wlewamy łyżkę oleju rzepakowego i układamy łososia od strony skóry, smażymy na wysokiej mocy do spieczenia skóry. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło, czosnek i tymianek. Za pomocą łyżki podlewamy gorącym tłuszczem łososia z góry i smażymy jeszcze przez klika minut.
                                          1. Na talerz dodajemy wszystkie składniki i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Paweł Sitarz

                                            Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana