Sałatka z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim według Pawła Sitarza

Paweł Sitarz
Paweł Sitarz w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Czarna soczewica rzadko jest używana w kuchni. Niesłusznie! W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Sitarz przygotował pyszną sałatkę z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim. Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie i wprowadzić wiosenny powiew świeżości do swojej kuchni.

Sałatka z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czarna soczewica 80 g,
  • łosoś filet 200 g,
  • nitki chili według uznania,
  • świeży czosnek niedźwiedzi 2-3 liście,
  • seler naciowy 2 łodygi,
  • pomidorki cherry 8 szt.,
  • słonecznik łuskany 10 g,
  • olej z pestek dyni 3 łyżki,
  • syrop klonowy 1 łyżka,
  • kapary 10 g,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • gałązka tymianku.

Sposób przygotowania sałatki z czarnej soczewicy z łososiem i czosnkiem niedźwiedzim

  1. Płuczemy soczewicę, przekładamy do garnka i dolewamy wody 2-3 cm ponad poziom soczewicy. Gotujemy ją do miękkości (około 20min).
  2. Łososia oczyszczamy z łusek, płuczemy, przygotowujemy porcję i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Łodygi selera, myjemy i obieramy z włókien. Następnie kroimy w słupki.
  4. Liście czosnku niedźwiedziego układamy jeden na drugim i cienko siekamy.
  5. Przygotowujemy dressing z oleju z pestek z dyni, syropem klonowymi i octem winnym mieszając wszystkie składniki.
  6. Na rozgrzanej patelni, wlewamy łyżkę oleju rzepakowego i układamy łososia od strony skóry, smażymy na wysokiej mocy do spieczenia skóry. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło, czosnek i tymianek. Za pomocą łyżki podlewamy gorącym tłuszczem łososia z góry i smażymy jeszcze przez klika minut.
  7. Na talerz dodajemy wszystkie składniki i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości