Kurczak zawinięty w liściu sałaty według Grzegorza Zawieruchy

Kurczak zawinięty w liść sałaty
Kurczak zawinięty w liściu sałaty według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Nie masz pomysłu na przekąskę do pracy lub do szkoły? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował idealne dania, które można zabrać ze sobą na drugie śniadanie. Sprawdź, jak przygotować kurczaka zawiniętego w liść sałaty. 

Kurczak zawinięty w liściu sałaty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 łyżki sosu hoisin,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
      • 2 łyżki octu ryżowego,
        • 1 łyżeczka sosu sriracha,
          • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
            • 1 łyżka oliwy z oliwek,
              • 1 średnia cebula,
                • 2 ząbki czosnku,
                  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
                    • 500 g mielonego mięsa z indyka,
                      • 1/2 puszki wodnych kasztanów z zalewy,
                        • 1/2 pęczka grubego szczypiorku,
                          • sól i pieprz do smaku,
                            • 1 duża sałata masłowa,
                              • 1 szklanka ugotowanego białego ryżu.

                                Sposób przygotowania kurczaka zawiniętego w liść sałaty

                                1. W małej miseczce mieszamy sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy, sriracha i olej sezamowy.
                                  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut.
                                    1. Następnie dorzucamy czosnek i imbir. Smażymy jeszcze około minutę. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut dobrze rozbijając mięso drewnianą łyżką.
                                      1. Wlewamy sos i gotujemy jeszcze około 2 minuty, aż sos lekko się zredukuje, a indyk będzie całkowicie ugotowany.
                                        1. Wyłączamy ogień i mieszamy z kasztanami i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
                                          1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
                                            1. Na liściu sałaty układamy łyżkę ryżu, mieszankę z indyka i zawijamy.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana