Kurczak w pistacjach - przepis Andrzeja Polana

Kurczak w pistacjach
Kurczak w pistacjach
Źródło: Carlo A/Getty Images
Z okazji dnia pistacji kuchnia Dzień Dobry TVN wypełniona została tymi pysznymi, zielonymi orzeszkami. Przepisami na pyszne dania z ich użyciem podzielił się Andrzej Polan. Jak zrobić kurczaka w pistacjach? Sprawdź przepis.

Kurczak w pistacjach według Andrzeja Polana

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    • 300 g pistacji solonych
      • 200 g sera dojrzewającego
        • natka pietruszki
          • masło klarowane do smażenia
            • bułka tarta do posypania
              • 4 sztuki mozzarelli w zalewie
                • 300 ml śmietanki 36%
                  • sól do smaku

                    Kurczak w pistacjach - sposób wykonania

                    1. Piersi z kurczaka posypujemy solą, białym pieprzem. W środku każdej za pomocą noża robimy miejsce na farsz.
                      1. Orzechy pistacjowe (tylko 200 g) miksujemy i łączymy z serem i natką pietruszki. Nadziewamy mięso.
                        1. Tak przygotowane piersi obsmażamy na złoty kolor, następnie wierzch posypujemy pozostałymi orzechami połączonymi z bułką tartą i wstawiamy jeszcze na 7-10 minut do zapieczenia.
                          1. Mozzarellę kroimy w cienkie paski.
                            1. Śmietankę podgrzewamy do ok. 60 stopni.
                              1. Do śmietanki dodajemy sól i pokrojoną mozzarellę, chwilę czekamy, aby temperatury składników się wyrównały i podajemy jako dodatek do kurczaka.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło: Andrzej Polan

                                Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości