Polędwiczka pistacjowa - przepis Andrzeja Polana

Polędwiczka pistacjowa
Polędwiczka pistacjowa
Źródło: Nikolay_Donetsk/Getty Images
Z okazji dnia pistacji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował trzy pyszne potrawy z dodatkiem tych orzechów. Jedną z nich jest polędwiczka pistacjowa. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Polędwiczka pistacjowa - przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 200 g sera tartego
  • 150 g pistacji niesolonych
  • 2 ananasy
  • sól, pieprz czarny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • roszponka
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Polędwiczka pistacjowa - sposób przygotowania

  1. Polędwiczki wieprzowe obtaczamy w soli i pieprzu. Obsmażamy z każdej strony.
  2. Pistacje miksujemy lub siekamy na drobno, łączymy z serem tartym.
  3. Na suchą, podgrzaną patelnię wysypujemy wymieszane pistacje z serem i smażymy, w trakcie układamy polędwiczkę na brzegu i zawijamy w rozpuszczającym się serze.
  4. Ananasa kroimy w cienkie plastry, skrapiamy miodem. Polędwiczkę kroimy na porcje i układamy na ananasie. Dodajemy dużo roszponki.

Zobacz także:

podziel się: