Kurczak w pistacjach według Andrzeja Polana
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 300 g pistacji solonych
- 200 g sera dojrzewającego
- natka pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- bułka tarta do posypania
- 4 sztuki mozzarelli w zalewie
- 300 ml śmietanki 36%
- sól do smaku
Kurczak w pistacjach - sposób wykonania
- Piersi z kurczaka posypujemy solą, białym pieprzem. W środku każdej za pomocą noża robimy miejsce na farsz.
- Orzechy pistacjowe (tylko 200 g) miksujemy i łączymy z serem i natką pietruszki. Nadziewamy mięso.
- Tak przygotowane piersi obsmażamy na złoty kolor, następnie wierzch posypujemy pozostałymi orzechami połączonymi z bułką tartą i wstawiamy jeszcze na 7-10 minut do zapieczenia.
- Mozzarellę kroimy w cienkie paski.
- Śmietankę podgrzewamy do ok. 60 stopni.
- Do śmietanki dodajemy sól i pokrojoną mozzarellę, chwilę czekamy, aby temperatury składników się wyrównały i podajemy jako dodatek do kurczaka.
Zobacz także:
- Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?
- Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone według przepisu Andrzeja Polana
- Pikantne przepisy Andrzeja Polana na ostro!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images
podziel się: