Kurczak w pistacjach - przepis Andrzeja Polana

Kurczak w pistacjach
Kurczak w pistacjach
Źródło: Carlo A/Getty Images
Z okazji dnia pistacji kuchnia Dzień Dobry TVN wypełniona została tymi pysznymi, zielonymi orzeszkami. Przepisami na pyszne dania z ich użyciem podzielił się Andrzej Polan. Jak zrobić kurczaka w pistacjach? Sprawdź przepis.

Kurczak w pistacjach według Andrzeja Polana

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 300 g pistacji solonych
  • 200 g sera dojrzewającego
  • natka pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta do posypania
  • 4 sztuki mozzarelli w zalewie
  • 300 ml śmietanki 36%
  • sól do smaku

Kurczak w pistacjach - sposób wykonania

  1. Piersi z kurczaka posypujemy solą, białym pieprzem. W środku każdej za pomocą noża robimy miejsce na farsz.
  2. Orzechy pistacjowe (tylko 200 g) miksujemy i łączymy z serem i natką pietruszki. Nadziewamy mięso.
  3. Tak przygotowane piersi obsmażamy na złoty kolor, następnie wierzch posypujemy pozostałymi orzechami połączonymi z bułką tartą i wstawiamy jeszcze na 7-10 minut do zapieczenia.
  4. Mozzarellę kroimy w cienkie paski.
  5. Śmietankę podgrzewamy do ok. 60 stopni.
  6. Do śmietanki dodajemy sól i pokrojoną mozzarellę, chwilę czekamy, aby temperatury składników się wyrównały i podajemy jako dodatek do kurczaka.

Zobacz także:

podziel się: