Przepisy kulinarne

Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Marzy ci się pyszny pieczony kurczak? Poznaj przepisy Andrzeja Polana na kurczę nadziewane według tradycyjnego przepisu, kurczaka pieczonego z ziemniakami oraz na krem z selera ze smażoną gruszką, serem pleśniowym i pieczonymi udkami. Pomysł na obiad gotowy! Sekretem na pyszne danie jest dobrej jakości drób.

Kurczę nadziewane jak kiedyś, podawane ze smażonymi śliwkami

Składniki na kurczaka nadziewanego:

  • cały kurczak kraina mięs Nature
  • 4 ziemniaki gotowane
  • 4 ziemniaki surowe
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 białe kiełbasy surowe
  • 1 papryka pieczona
  • kminek, cząber, papryka: ostra, słodka, wędzona
  • olej do smażenia
  • 10 czerwonych hiszpańskich śliwek
  • 2 łyżki miodu

Jak przygotować kurczaka nadziewanego?

  1. 1Kurczaka najlepiej na dzień przed pieczeniem umieścić w solance, czyli w wodzie z dodatkiem soli (60 g na litr wody).
  2. 2Na oleju przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonek, dodajemy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę: ostrą, słodką i wędzoną.
  3. 3Białka ubijamy na sztywno z solą. Ziemniaki gotowane i pieczoną paprykę kroimy w kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. 4Masło ucieramy z żółtkami, śmietaną i partiami dodajemy starte ziemniaki, zmieloną wątróbkę, wysmażoną i zmieloną kiełbasę z cebulą, paprykę pieczoną. Na koniec dodajemy pianę z białek. Sprawdzamy smak i jeśli jest dobry, farszem wypełniamy tuszkę kurczaka.
  5. 5Kurczaka z wierzchu smarujemy bejcą z oleju i wszystkich przypraw, które wykorzystujemy do dania. Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni przez 20 minut, zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze około godziny.
  6. 6Śliwki przesmażamy na miodzie i podajemy do kurczaka.

Kurczę na dwie połowy, ziemniak jak z ognia, winogrona w sosie octowo-miodowym

Składniki na kurczaka z pieczonymi ziemniakami i winogronami:

  • cały kurczak Kraina mięs Nature
  • 2 pory
  • 200 g masła
  • 100 g sera dojrzewającego
  • papryka ostra, słodka, wędzona
  • rozmaryn świeży
  • 10 małych ziemniaków, najlepiej młodych
  • 500 g winogron bezpestkowych zielonych i czarnych
  • ocet jabłkowy
  • masło klarowane
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Jak przygotować kurczaka z pieczonymi ziemniakami i winogronami?

  1. 1Kurczaka, zgodnie z nazwą dania, przekrawamy na dwie połówki.
  2. 2Masło ucieramy, łączymy z serem dojrzewającym, natką pietruszki i bardzo drobno drobno rozmarynem. Taką masę umieszczamy pod skórą przy piersiach, udkach. Kurczaka smarujemy bejcą z oleju i przypraw, wstawiamy do pieczenia na łożu z pokrojonych porów. Dodajemy masło klarowane. Początkowo temperatura 240 stopni po 20 minutach podlewamy wszystko wodą i dusimy około 1 godziny.
  3. 3Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie wstawiamy do piekarnika z grillem, wręcz opalamy je na czarno, można to zrobić szybciej za pomocą opalarki, jakiej używa się do kremu brûlée. Na maśle przesmażamy winogrona, dodajemy ocet jabłkowy i na koniec posiekany szczypiorek. Winogrona wykładamy na połówki kurczaka, wokół podajemy ziemniaki z ogniska lekko zgniecione, żeby było widać jasny kolor.

Krem selerowy ze smażoną gruszką, pieczonym kurczakiem i serem pleśniowym

Składniki na krem selerowy z pieczonym kurczakiem:

  • 2 selery
  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • miód do smażenia gruszki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g mascarpone
  • 10 udek z kurczaka
  • 200 g sera pleśniowego niebieskiego, zielonego
  • 250 ml mleka
  • sól
  • biały mielony pieprz

Jak przygotować krem selerowy z pieczonym kurczakiem?

  1. 1W garnku zagotowujemy mleko z wodą. W drugim, większym garnku, na maśle przesmażamy startego selera z jabłkiem, zalewamy wrzącym mlekiem z wodą i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. 2Udka kurczaka przyprawiamy tylko solą i pieprzem i obsmażamy na patelni, obsmażone mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.
  3. 3Zupę zaciągamy śmietanką wymieszaną z mascarpone. Gruszki przekrajamy na pół, smażymy na miodzie do częściowego skarmelizowania.
  4. 4Zupę podajemy z połówką gruszki, kawałkami kurczaka, posypaną serem pleśniowym.

Ważne, aby mięso było dobrej jakości. Drób z chowu bez antybiotyków znajdziesz w popularnej sieci sklepów. Więcej informacji na temat certyfikatów znajdziesz na stronie Krainy Mięs Nature.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Andrzej Polan

Pozostałe wiadomości