Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

5 składników i danie gotowe
Potrzebujesz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazuje, jak przygotować proste potrawy, z których każda zrobiona jest tylko z pięciu składników. Oto one: kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką; makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem; soczewica z kaparami i fetą; duszona wołowina z papryką i pieczarkami; a także frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem. Smacznego!

Kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką

Składniki na kaszę gryczaną z burakami:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
    • 2 upieczone buraki
      • 10 suszonych pomidorów
        • łyżka prażonych pestek słonecznika
          • pęczek zielonej pietruszki

            Jak przygotować kaszę gryczaną z burakami:

            Na łyżce oliwy podsmaż buraki pokrojone na mniejsze kawałki wraz z kaszą. Dodaj sól oraz pieprz. Następnie dodaj suszone pomidory, pestki słonecznika i zieloną pietruszkę. Podawaj na ciepło.

            Makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem

            Składniki na makaron z tuńczykiem:

            • 200 g makaronu
              • opakowanie tuńczyka w dużych kawałkach
                • 500 g pomidorków koktajlowych
                  • passata pomidorowa
                    • 3 łyżki tartego parmezanu

                      Jak przygotować makaron z tuńczykiem:

                      Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na sposób al dente. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj pomidory koktajlowe. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron oraz tuńczyka. Przed podaniem dodaj parmezan.

                      Soczewica z kaparami i fetą

                      Składniki na soczewicę z kaparami i fetą:

                      • szklanka ugotowanej soczewicy
                        • opakowanie kaparów
                          • 50 g migdałów
                            • opakowanie sera feta
                              • pęczek koperku

                                Jak przygotować soczewicę z kaparami i fetą:

                                Migdały podpraż na suchej patelni. Następnie utłucz je w moździerzu. Przerzuć do miski. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz kapary i wymieszaj. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz. Następnie dodaj migdały, koperek oraz pokrusz na wierzchu fetę.

                                Duszona wołowina z papryką i pieczarkami

                                Składniki na duszoną wołowinę:

                                • 1 kg wołowiny na gulasz pociętej na dwucentymetrowe kostki
                                  • 500 g pieczarek obranych ze skórki
                                    • 2 czerwone papryki
                                      • 2 puszki pomidorów
                                        • 2 cebule

                                          Jak przygotować duszoną wołowinę:

                                          W garnku podsmaż na oliwie cebule. Dodaj wołowinę i wymieszaj. Duś pod przykryciem z dodatkiem wody, soli i pieprzu przez 2 godziny. Następnie dodaj paprykę i pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki oraz zalej pomidorami. Duś jeszcze 30-45 minut.

                                          Frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem

                                          Składniki na frittę:

                                          • 8 jajek
                                            • 400 g pieczarek
                                              • 80 g cheddara
                                                • 50 g rukoli
                                                  • 100 g chorizo

                                                    Jak przygotować frittę:

                                                    Na patelni na łyżce oliwy podsmaż chorizo w plasterkach na małym ogniu. Gdy już będą zrumienione, dodaj obrane pieczarki. Jajka ubij mikserem. Następnie wylej na patelnię, wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C wraz z plasterkami sera na 10 minut aż jajka się zetną. Podawaj z rukolą z dodatkiem soli i pieprzu.

                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                    >>> Zobacz także:

                                                    Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia

                                                    Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

                                                    Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                    Autor: Iza Dorf

                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości