Brownie
Składniki na brownie:
- 110 g masła
- 110 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 110 g mąki
- 40 g kakao
- 100 g białego cukru
- 100 g cukru trzcinowego
- 3 g soli
- 10 g świeżo zaparzonej kawy
- 10 g ekstraktu waniliowego
Jak przygotować brownie?
Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i kawę. Dodaj oba rodzaje cukru. Wymieszaj. Dodaj mąkę i kakao, wymieszaj do połączenia. Dodaj kawałki czekolady. Wymieszaj. Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 22 cm i piecz przez 30 minut w 175 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjmij z blachy i odłóż do całkowitego przestudzenia.
Cake pops:
Składniki do cake pops:
- 415 g brownie
- 75 g serka śmietankowego
- 100 g białej czekolady
- 25 g mascarpone
- maliny
Polewa:
- 200 g czekolady
- 20 g oleju
Jak przygotować cake pops?
Ciasto: do dużej miski odważ 415 g brownie, pokrusz do konsystencji piasku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (interwałowo). Do jeszcze ciepłej dodaj serek i mascarpone. Wymieszaj. Pokruszone brownie połącz z pastą czekoladową. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Uformuj kulę z ciasta, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Podziel ciasto na kawałki o wadze ok. 28 g każdy. Rękoma uformuj kształtne kulki. Wstaw je do lodówki na kolejne 30 minut.
Polewa: rozpuść czekoladę. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce interwałowo. Dodaj olej, wymieszaj.
Oblewanie cake pops: wyjmij kulki z lodówki. Końcówkę słomki lub patyczka zanurz w polewie czekoladowej, wbij w kulkę. Ustawiaj kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw blaszkę do lodówki na 30 minut. Podgrzej polewę czekoladową. Wyjmij cake popsy z lodówki. Każdą kulkę zanurz w polewie. Potrząśnij energicznie, żeby nadmiar polewy spłynął. Od razu udekoruj cake pops. Wstaw do lodówki. Gotowe cake popsy przechowuj w lodówce do 7 dni.
Ten sam przepis można wykorzystać do przygotowania cake sicles czyli ciasta w kształcie lodów. Wyglądają obłędnie i cieszą się ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali specjalnych foremek i patyczków do lodów.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Tort czekoladowy
Składniki na tort czekoladowy:
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek
- 165 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 30 g ciemnego kakao
Krem z mlecznej czekolady:
- 200 g śmietany 36 proc.
- 100 g czekolady mlecznej
Krem z ciemnej czekolady:
- 200 g śmietany 36 proc.
- 100 g czekolady gorzkiej (min. 55 proc. kakao)
Dodatkowo:
- świeże owoce: maliny, truskawki, borówki, jeżyny
Tynk:
- 200 g masła
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
Jak przygotować tort czekoladowy:
Biszkopt: białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywno, pod koniec dodaj porcjami cukier, nadal ubijając. Dodaj po kolei żółtka. Do masy dodaj wymieszane suche składniki – mąkę z kakao. Mieszaj całość, nastawiając mikser na średnie obroty, do połączenia. Ciasto wlej do rantu o średnicy 16 cm. Piecz ok. 40 minut w 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu pokrój biszkopt na trzy równe blaty (ok. 2,5 cm wysokości każdy).
Krem z mlecznej czekolady: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (można też rozpuścić ją w mikrofalówce), odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj czekoladę i mieszaj tylko do połączenia składników.
Krem z ciemnej czekolady: czekoladę rozpuść, odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj czekoladę i mieszaj tylko do połączenia składników.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Blok czekoladowy z mlekiem w proszku – z herbatnikami czy bez?
Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak
Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Ula Stępniak