W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy

Czekoladowe szaleństwo
Brownie, cake pops i tort czekoladowy – takie pyszne czekoladowe wypieki przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Ula Stępniak. Nasz gość prowadzi pracownię cukierniczą i szkoli innych, jak prowadzić ten słodki biznes.

Brownie

Składniki na brownie:

  • 110 g masła
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 110 g mąki
  • 40 g kakao
  • 100 g białego cukru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 g soli
  • 10 g świeżo zaparzonej kawy
  • 10 g ekstraktu waniliowego

Jak przygotować brownie?

Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i kawę. Dodaj oba rodzaje cukru. Wymieszaj. Dodaj mąkę i kakao, wymieszaj do połączenia. Dodaj kawałki czekolady. Wymieszaj. Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 22 cm i piecz przez 30 minut w 175 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjmij z blachy i odłóż do całkowitego przestudzenia.

Cake pops:

Składniki do cake pops:

  • 415 g brownie
  • 75 g serka śmietankowego
  • 100 g białej czekolady
  • 25 g mascarpone
  • maliny

Polewa:

  • 200 g czekolady
  • 20 g oleju

Jak przygotować cake pops?

Ciasto: do dużej miski odważ 415 g brownie, pokrusz do konsystencji piasku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (interwałowo). Do jeszcze ciepłej dodaj serek i mascarpone. Wymieszaj. Pokruszone brownie połącz z pastą czekoladową. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Uformuj kulę z ciasta, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Podziel ciasto na kawałki o wadze ok. 28 g każdy. Rękoma uformuj kształtne kulki. Wstaw je do lodówki na kolejne 30 minut.

Polewa: rozpuść czekoladę. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce interwałowo. Dodaj olej, wymieszaj.

Oblewanie cake pops: wyjmij kulki z lodówki. Końcówkę słomki lub patyczka zanurz w polewie czekoladowej, wbij w kulkę. Ustawiaj kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw blaszkę do lodówki na 30 minut. Podgrzej polewę czekoladową. Wyjmij cake popsy z lodówki. Każdą kulkę zanurz w polewie. Potrząśnij energicznie, żeby nadmiar polewy spłynął. Od razu udekoruj cake pops. Wstaw do lodówki. Gotowe cake popsy przechowuj w lodówce do 7 dni.

Ten sam przepis można wykorzystać do przygotowania cake sicles czyli ciasta w kształcie lodów. Wyglądają obłędnie i cieszą się ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali specjalnych foremek i patyczków do lodów.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Tort czekoladowy

Składniki na tort czekoladowy:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 165 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g ciemnego kakao

Krem z mlecznej czekolady:

  • 200 g śmietany 36 proc.
  • 100 g czekolady mlecznej

Krem z ciemnej czekolady:

  • 200 g śmietany 36 proc.
  • 100 g czekolady gorzkiej (min. 55 proc. kakao)

Dodatkowo:

  • świeże owoce: maliny, truskawki, borówki, jeżyny

Tynk:

  • 200 g masła
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego

Jak przygotować tort czekoladowy:

Biszkopt: białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywno, pod koniec dodaj porcjami cukier, nadal ubijając. Dodaj po kolei żółtka. Do masy dodaj wymieszane suche składniki – mąkę z kakao. Mieszaj całość, nastawiając mikser na średnie obroty, do połączenia. Ciasto wlej do rantu o średnicy 16 cm. Piecz ok. 40 minut w 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu pokrój biszkopt na trzy równe blaty (ok. 2,5 cm wysokości każdy).

Krem z mlecznej czekolady: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (można też rozpuścić ją w mikrofalówce), odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj czekoladę i mieszaj tylko do połączenia składników.

Krem z ciemnej czekolady: czekoladę rozpuść, odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj czekoladę i mieszaj tylko do połączenia składników.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku – z herbatnikami czy bez?

Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak

Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Ula Stępniak

podziel się:

Pozostałe wiadomości